Moeders slapen niet maar zijn altijd alert

Moeders slapen niet want vanaf de geboorte begint waakzaamheid een dominante rol te spelen in hun bewustzijn. Deze waakzaamheid wordt nog belangrijker dan de broodnodige slaap.
Moeders slapen niet maar zijn altijd alert

Laatste update: 09 juni, 2022

De neuro-cognitieve functies van vrouwen die moeder zijn geworden blijven altijd op volle toeren draaien en zelfs wanneer ze rusten met de ogen dicht zijn moeders altijd alert.

Deze staat van waakzaamheid is metabool en uniek voor moeders. Deze vrouwen hebben een uniek hart, moed en doorzettingsvermogen.

Waarom hebben moeders geen slaap nodig?

Mensen zeggen dat moeders geen slaap nodig hebben en dit klopt. Niemand zou anders een dergelijke bewering maken want het gaat volledig in tegen de menselijke natuur en het lijkt contraproductief.

We mogen niet vergeten dat slaap een psychologische staat is: organismen hebben uren slaap nodig om volledig te kunnen herstellen.

Daarom moeten we onderzoeken hoe het mogelijk is dat dit met vrouwen gebeurt (metaforisch gesproken).

Wanneer een vrouw moeder wordt, ontwikkelt ze onmiddellijk het vermogen om te rusten zonder dat ze zich volledig van de wereld en de omgeving moet loskoppelen.

Een wereld die zich na de geboorte volledig op het wiegje richt dat naast haar bed staat. En dit nacht na nacht.

Er is geen beweging, kreun of ademhaling van haar kind dat ze niet voelt. Hierdoor kan ze zelfs wakker worden nadat ze pas in slaap is gevallen.

Moeders hebben de gave om hun kinderen beter dan wie ook te begrijpen en te horen, ook zonder ze te zien. Zelfs in een donkere kamer met hun ogen gesloten zijn ze nog steeds waakzaam.

Moeders zijn altijd alert

Waarom zegt men dat moeders altijd alert zijn?

Mensen zeggen dat moeders altijd alert zijn omdat het de waarheid is. Ze zijn altijd klaar om zowel met onverwachte situaties als met hun dagelijkse taken om te gaan:

  • Wanneer de baby borstvoeding nodig heeft.
  • Wanneer de baby na het wakker worden huilt en terug in slaap moet worden gewiegd.
  • Telkens wanneer de pasgeborene uit de wieg wil worden genomen om door mama te worden vastgehouden.
  • Wanneer de baby huilt door buikpijn.
  • Telkens wanneer een luier moet worden verschoond.
  • Wanneer de baby zich na een vaccinatie naar voelt.

Mama is er altijd wanneer de baby haar nodig heeft. Ze weet hoe haar baby behandeld wil worden en daarom voelt de baby zich geborgen en comfortabel bij haar.

Voor moeders is er geen enkel moment dat niet past. Telkens wanneer de baby aandacht nodig heeft, ook al is dit om twee uur ‘s morgens, is mama klaar om te helpen.

Moeders slapen niet, ze zijn altijd alert

Moeders zijn altijd alert omdat dit een natuurlijke staat is voor hen. Hun kracht komt van binnenuit. Ze kunnen zo uitgeput zijn dat ze op het punt staan om flauw te vallen of zo gestresst dat ze amper nog kunnen nadenken.

Deze druk kan moeders ook verdrietig maken. Misschien zijn hun dagen zo ingrijpend veranderd en verschilt hun leven heel erg van dat van vroeger. Dat is de reden waarom we ons soms verdrietig voelen en huilen.

Je bent een moeder en je weet waarover we het hebben. Je gemoed schommelt bijna net zo erg als tijdens de zwangerschap. Maar voordat het verdriet zich heeft kunnen nestelen drogen de tranen alweer op, herpak je je en word je weer vrolijk.

Moeders zijn altijd alert op hun baby

Je glimlacht en herstelt in die mate dat je het gevoel van depressie vervangt door uitgelaten vreugde.

Dit is de gave die vrouwen hebben en dit komt door hun moederliefde. De liefde die ze voelen wanneer ze het gehuil, het gelach of het gekir van hun baby horen.

Moeders kunnen ook depressief worden, ze kunnen extreem uitgeput zijn, maar ze houden zich altijd staande en voelen zich gelukkig doordat ze een menselijk wezentje ter wereld hebben mogen brengen. Daarom hebben ze de verplichting om voor het nieuwe kind te zorgen.

Moeders zijn speciale wezens en bezitten een bijna bovenmenselijke kracht. Ze kunnen een, twee, drie jaar van hun leven doorbrengen zonder te slapen en er toch nog steeds mooi en liefdevol blijven uitzien.

Mama, het leven dankt jou voor je integriteit, volharding, geduld en alle opofferingen die je dagelijks maakt. Dag en nacht is het welzijn van je kleintje belangrijker dan jouw eigen verlangens en vitale behoeften.