Verschillende type babyhuiltjes onderscheiden

Verschillende type babyhuiltjes onderscheiden
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 30 september, 2018

Ervaren ouders weten dat hun baby’s niet altijd op dezelfde manier huilen. Wanneer je hulp nodig hebt om de boodschap van je kind te begrijpen, let dan op de verschillende type babyhuiltjes die we hieronder beschrijven. 

Wist je dat een baby op verschillende manieren kan huilen om verscheidene dingen duidelijk te maken? In het begin zullen alle huiltjes hetzelfde klinken, maar wanneer je moederlijke instinct groeit ben je in staat verschillende type babyhuiltjes te onderscheiden.

Leer wat je baby je duidelijk wil maken, door de volgende tips te gebruiken.

Huilen is voor een baby de enige manier om hun behoeften duidelijk te maken. Ze huilen om hun ouders te vertellen dat ze honger hebben, dat ze moe of bang zijn en ook wanneer ze het koud hebben.

Sommige baby’s huilen enorm tijdens de eerste dagen of weken van hun leven. Maak je niet ongerust wanneer je merkt dat je baby zonder tranen huilt. Pas na een week of zes kunnen baby’s tranen produceren.

Anderzijds zijn er ook baby’s die erg kalm zijn en tijdens de eerste weken nauwelijks huilen.

Wanneer een baby drie maanden oud is, krijgt hij meer vaardigheden om zichzelf uit te drukken. Ze beginnen hun lichaam te gebruiken als hulpmiddel, voordat ze met woorden duidelijk kunnen maken wat ze willen.

Waarom zou je je kind moeten bijstaan wanneer het huilt?

Wanneer een baby huilt, kan je er zeker van zijn dat ze dit niet zomaar doen. Er is iets mis. Het is belangrijk voor ouders om er achter te komen wat de bron van de tranen is. 

Het negeren van je kind zal gevoelens van onzekerheid opleveren. 

Ze zullen tot het idee komen dat hun ouders er niet voor hen zijn. Deze onzekerheid kan een hoop stress opleveren. Dit kan op zijn beurt de ontwikkeling van het kind op een negatieve manier beïnvloeden.

Om je kind te helpen is aanraking van groot belang. Aanraking is een belangrijke bron van genegenheid. De genegenheid van een ouder is voldoende om hen zich geliefd, verzorgd en veilig te laten voelen. 

Aanraking is ook belangrijk voor het ontwikkelen van hechting, die later het kind toestaat om een persoonlijkheid vorm te geven.

Verschillende type babyhuiltjes bijvoorbeeld bij oorpijn

Verschillende type babyhuiltjes 

Huilen door pijn

Dit type huiltje wordt gekenmerkt door scherpte en intensiteit. Het verschijnt wanneer een kind ongemak of pijn voelt en wanneer ze echt de aandacht van de ouders willen. 

Deze manier van huilen is anders dan huilen wanneer ze ziek zijn. Dan zorgt het gebrek aan energie ervoor dat een huiltje klinkt als een lange en aanhoudende kreun. 

Daarnaast zullen ouders andere symptomen van huilen bij ziekte ontdekken. Denk hierbij aan koorts, hoesten en een snotneusje.

Huilen door honger

Dit is één van de meestvoorkomende huiltjes die baby’s produceren. Een hoge en doorlopende huil, die niet stopt totdat de baby gevoed is. 

Op deze manier vragen zij om voedsel. Wanneer ze dit niet krijgen, zullen ze blijven huilen en zal het geluid steeds luider worden. Ze stoppen dan enkel om te adem te halen.

Huilen door buikpijn

Huilen door buikpijn kan voor ouders een van de meest frustrerende ervaringen zijn, wanneer ze een kleine baby hebben. Deze huiltjes zijn aanhoudend en intens, omdat de baby continue ongemak ervaart. 

Ouders zullen ook pijn en ongemak in het gezicht van de baby waarnemen.

Normaal gesproken verschijnt dit huiltje na de voeding, omdat het spijsverteringsstelsel zich nog steeds moet aanpassen aan de moedermelk. Ouders zouden dit huilen door buikpijn moeten herkennen en moeten proberen om hun baby gerust te stellen.

De taak van het verzorgen van een baby met buikpijn zou door beide ouders op zich genomen moeten. Dit kan namelijk erg frustrerend zijn.

Het is belangrijk om je baby bij te staan wanneer hij huilt, doe je dit niet dan kan dit gevoelens van onzekerheid opwekken.

Huilen van vermoeidheid

Een andere van de verschillende type babyhuiltjes is gemakkelijk te herkennen. Allereerst hoef je alleen maar te bedenken hoeveel de baby de laatste paar uren geslapen heeft.

Deze manier van huilen gaat vaak samen met gapen. Ook wrijft de baby vaak in zijn ogen. Wanneer je te maken hebt met dit huiltje, zou je moeten proberen om de baby rustig te krijgen zodat hij kan gaan slapen.

Huilende baby

Huilen door ongemak en frustratie

Als laatste kunnen baby’s ook huilen wanneer ze ongemak ervaren. Dit omvat dingen zoals:

  • het koud hebben
  • een volle luier
  • rusteloosheid
  • niet opgepakt willen worden 

Ook huilen ze soms uit verveeldheid of wanneer ze iets willen wat ze niet gekregen hebben.

Hoe kan je dit type huiltje onderscheiden? Simpel, de lipjes krullen naar buiten en zorgen voor een pruillipje. Wanneer ze om deze redenen huilen is het belangrijk om hen aandacht en aanraking te geven om hun ongemak weg te nemen.

Afsluitend kunnen we stellen  dat er verschillende type babyhuiltjes zijn. Deze zijn zinvol en nodig om te overleven. Het is hun voornaamste mogelijkheid om met hun ouders te communiceren. Anders dan lachen of babbelen is huilen vaak een teken van een gebrek ergens aan.

Wanneer ouders niet weten hoe ze de verschillende type babyhuiltjes kunnen herkennen en niet weten hoe ze hier op de juiste manier op moeten reageren, kan dit alleen maar frustratie en onzekerheid bij het kind opleveren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.