Hoe je je kind snel kunt laten stoppen met huilen

Huilen is de enige manier waarop baby's zichzelf kunnen uiten. Als ouders moeten we proberen te achterhalen waarom onze kleintjes huilen en wat we eraan kunnen doen om hen te kalmeren. Genegenheid, borstvoeding geven en wandelen zijn enkele van de beste medicijnen voor een huilende baby.
Hoe je je kind snel kunt laten stoppen met huilen

Laatste update: 12 juni, 2018

Er is geen magische oplossing om je baby te laten stoppen met huilen. Maar er zijn verschillende door ouders en kinderartsen goedgekeurde methoden, technieken en gewoonten die je zelf kunt proberen.

De komst van een nieuwe lid van de familie brengt grote vreugde. Wanneer je je kleine hoort huilen, is het normaal dat je haar wilt oppakken en haar meteen wilt troosten. Je kunt echter opmerkingen van vrienden en familie te horen krijgen zoals “Laat haar huilen”.

Vergeet niet dat je kind volledig van jou afhankelijk is om aan haar behoeften te voldoen. Als je kind huilt, dan laat ze je weten dat ze je nodig heeft.

Redenen waarom je baby misschien huilt

Als ouders, vooral nieuwe ouders, staan ​​we voor een grote taak: het leren om de signalen van ons kind te interpreteren. Er zijn veel redenen waarom je kind zou kunnen huilen:

 • Honger: dit is het meest voorkomende motief en misschien het gemakkelijkst om op te lossen – geef je kleintje gewoon borstvoeding of maak een flesje.
 • Gas: de gassen in de maag en darmen van je baby kunnen ervoor zorgen dat zij vaak huilt.
 • Vieze luier: ongemak veroorzaakt door een natte of vieze luier kan je baby van streek maken en dan zijn haar tranen een manier om je aandacht te trekken.
 • Moeheid: soms hebben baby’s moeite om in slaap te vallen, ook al zijn ze moe. Als gevolg hiervan raken ze geïrriteerd.
 • Verlangen om vast gehouden te worden: het is normaal – en gezond – voor baby’s om aandacht en fysiek contact te zoeken en te huilen om het te krijgen.
 • Temperatuurveranderingen: je baby zal haar ongemak, veroorzaakt door deze veranderingen, uiten door te huilen.
 • Tandjes krijgen: als de tanden van je kindje door komen dan veroorzaken de druk en het doorkomen via het tandvlees pijn. En dit resulteert natuurlijk in tranen.
 • Gezondheid: als je baby zich niet lekker voelt, dan kan dit het gevolg zijn van koorts veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie. Als dat het geval is, dan kan het huilen anders zijn dan normaal, dus je moet weten hoe je het verschil kunt herkennen als dit gebeurt.
  Huilende baby met grijs mutsje

Wat te doen als je baby huilt

In de bovenstaande lijst worden de meest voorkomende oorzaken achter de tranen van een baby beschreven. Houd er echter rekening mee dat baby’s soms zonder duidelijke reden huilen.

Maar toch, een moeder kan leren haar kind te kalmeren. Meestal hoef je alleen maar naar je moederinstinct te luisteren.

Hier is een lijst met enkele basistips die elke moeder zou moeten weten om haar huilende baby te kalmeren:

Schommelen

Zonder enige twijfel is je baby nergens liever dan in je armen. Alleen al het voelen van je aanraking en het ruiken van je huid geeft je baby een gevoel van veiligheid.

Maak een wandeling of een ritje

Of het nu in je huis is of een rondje door de wijk, het gevoel van beweging en de visuele ervaring kalmeren je baby. Soms heeft je baby wat meer vermaak nodig dus dan kun je proberen een ritje te maken. Wees echter voorzichtig – hoewel dit een zeer effectieve methode is, kan het ook een slechte gewoonte worden.

Massage

Je liefhebbende handen en een beetje vochtinbrengende crème kunnen het perfecte geneesmiddel voor het huilen van je baby zijn.

Een verandering van armen

Geloof het of niet, maar je baby houdt ook van experimenteren. Terwijl jouw armen altijd haar favoriet zullen zijn, is het normaal dat baby’s nieuwe ervaringen willen uitproberen. Tijd doorbrengen in de armen van iemand anders kan de oplossing zijn.

Je hartslag

Om je kind te helpen stoppen met huilen, leg je haar op je borst en leun je achterover zodat ze je hartslag kan voelen. Door deze houding kan je baby je warmte en bescherming voelen. Bovendien, zal het haar herinneren aan de tijd dat ze in je baarmoeder zat, wat haar zal kalmeren.

Borstvoeding

Borstvoeding is een onfeilbare natuurlijke hulpbron. Door je baby borstvoeding te geven, voelt ze een totale gehechtheid met je en geniet ze ervan je van dichtbij te zien. Terwijl je in elkaars ogen kijkt, zal jullie band zich verdiepen.

Baby huilt met gesloten ogen en open mond

Verder advies om je baby te laten stoppen met huilen

Als een moeder die haar kind elke dag meer en meer leert kennen, heb je altijd een troef in handen.

Misschien huilt je baby en weet je niet waarom en je hebt de vorige suggesties ook al geprobeerd.

Waarom neem je je baby niet mee op een uitje om samen wat tijd door te brengen?

Vertel je baby alles wat je aan het doen bent. Laat je kleintje iets nieuws en interessants zien. Het kan een schilderij, een bloem of wat dan ook aan de andere kant van het raam zijn.

Je kunt ook proberen om de luier van je baby een paar minuten uit te doen.

Dit geeft je kleintje een gevoel van vrijheid en het laat haar een ​​nieuw gevoel ervaren. Het is misschien precies wat je baby nodig heeft om haar af te leiden en te laten stoppen met huilen.

Er is geen magische oplossing om je baby te laten stoppen met huilen. Maar er zijn verschillende door ouders en kinderartsen goedgekeurde methoden, technieken en gewoonten die je zelf kunt proberen.

Ten slotte, als je baby geen honger heeft en niet moe of ziek is, kan ze zich misschien gewoon vervelen of een pauze nodig hebben.

Zelfs op deze gevoelige, jonge leeftijd ervaart je baby een proces waarin ze nieuwe dingen moet ervaren.

Daarom helpen deze eenvoudige tips je om je baby gemakkelijk en op een natuurlijke manier te laten stoppen met huilen. Vergeet niet dat de beste remedie die je je kind kunt bieden, altijd de liefde van een moeder is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Various authors. Simple ways to calm a crying baby and have a more peaceful night’s sleep. 2013. [Online].
 • Douglas, Pamela & Hill, Peter. (2011). The crying baby: What approach? Current opinion in pediatrics. 23. 523-9. 10.1097/MOP.0b013e32834a1b78.
 • Soothing a crying infant. Safe Children and Healthy Families are a Shared Responsability. [Online].

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.