Hoe stimuleer je de visuele ontwikkeling van je kind?

Hoe stimuleer je de visuele ontwikkeling van je kind?
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 05 juli, 2018

Het verstoppen van je baby’s favoriete speelgoed tijdens het spelen is een goede manier om een bijdrage te leveren aan de visuele ontwikkeling van je kind. Als je een deel van het speelgoed in het zicht ligt zal je baby het kunnen vinden.

Voor kleine baby’s is alles een nieuwe ontdekking. Stimulatie van je baby’s visuele ontwikkeling is een goede manier om zijn ogen te openen voor een leven vol met ervaringen en opwinding.

Geur en aanraking zijn de best ontwikkelde zintuigen bij pasgeborenen. Zijn zicht daarentegen, is beperkt. Je kind kan de wereld om zich heen waarnemen, maar hij heeft moeite met het focussen op een bepaald punt in zijn gezichtsveld.

Tot twee jaar is het een opwindende uitdaging om je baby’s visuele ontwikkeling te stimuleren. Kleuren zullen hierbij een grote hulp zijn.

Je kind begint pas net met het ontdekken van de wereld buiten je baarmoeder. Door zijn visie op jonge leeftijd al te stimuleren is het makkelijker voor hem om de wereld te ontdekken. Hoe jonger je kind is, hoe hoger de kans op snelle vooruitgang is.

De visuele perceptie van een baby begint te groeien wanneer hij verschillende vormen uit elkaar kan halen. Dit is essentieel wanneer hij naar school gaat. Ouders moeten een kind stimuleren zodat hij in staat is om objecten en dagelijkse situaties in een snel tempo te herkennen.

De eerste en beste stimulatie voor je kind is het gezicht van zijn moeder. Een baby is het nooit zat om blikken uit te wisselen met zijn moeder.

Ga ongeveer 30 cm van je kind vandaan zitten. De eerste maanden van zijn leven zal hij in staat zijn om vanaf deze afstand zich te focussen op je gezicht.

Ook zal hij genieten van de gekke en lieve dingen die je tegen hem zegt terwijl je in zijn ogen kijkt. Deze simpele activiteit is een erg plezierige ervaring voor kleine baby’s en zal hem motiveren om altijd naar zijn mama te kijken.

Baby met rammelaar

Manieren om je baby’s visuele ontwikkeling te stimuleren

Stemmen, blikken en de band tussen moeder en kind

Een pasgeborene verbindt het gezicht van zijn moeder aan haar stem, aanraking, haar veilige streling en de bevrediging van zijn honger.

Deskundige raden het aan om oogcontact met je baby te houden tijdens het voeden, badderen en spelen. Wanneer een baby naar zijn moeder kijkt en haar aanraakt wordt de emotionele band verstevigt.

Het focussen van hun visie op een bepaald object is een mijlpaal die baby’s na 6 weken bereiken. Ze kunnen objecten volgen met hun ogen en licht, schaduwen, contrasten en vormen waarnemen.

Baby rammelaars die rood of contrasterende kleuren zijn, zijn handig om je 3 maanden oude baby te stimuleren. Ze zullen de aandacht van je kind trekken en hem helpen om een verbinding te leggen tussen visie en geluid. 

Verder kan je je kind motiveren door hem te laten zoeken naar de oorsprong van een geluid. Wanneer je een rammelaar schudt en beweegt, zal je kleine het volgen met zijn ogen.

Op deze leeftijd hebben baby’s een voorkeur voor objecten van verschillende groottes en met opvallende ontwerpen.

Je kan je baby’s visuele ontwikkeling ook stimuleren met licht dat hij zal proberen te volgen. Dit licht zal er ook voor zorgen dat je kind zijn pupillen zich aan gaan passen en aangeven dat alles oké is.

Het is zeer belangrijk dat je je kind naar zijn handen laat staren zodat hij ontdekt hoe ze bewegen. Daarna zal hij snel proberen om objecten vast te pakken en bewust worden van zijn eigen lichaam. Dit is het begin van hand-oog coördinatie.

Knuffel voor stimulatie van de visuele ontwikkeling

Speelgoed en knuffels

Beweeg met een knuffel in beide handen terwijl je tegen je baby praat, wisselend van de een naar de andere hand. De knuffel die beweegt zal aandacht trekken van je baby. 

Dit stimuleert ook je baby’s visuele ontwikkeling en hij leert wat conversaties zijn.

Het ophangen van felgekleurde muziekmobielen met verschillende maten speelgoed boven je baby’s hoofd is een goede manier om je baby’s visie te stimuleren. Het zal helpen met zijn coördinatie, doordat hij speelgoed ziet en het zal proberen aan te raken.

Een andere goede manier om je baby’s visuele ontwikkeling te stimuleren is hem gekleurd fruit geven dat hij met zijn vingers vast kan pakken. Zijn hand-oog coördinatie zal verbeteren wanneer hij het eten naar zijn mond brengt. Dit verbetert de samenhang van de 5 zintuigen.

Foto’s en andere activiteiten

Het laten zien van familiefoto’s aan je baby is een goede visuele oefening. Na 8 maanden kan je kleine niet alleen gezichten herkennen, maar ook de gezichten onthouden van de mensen van wie hij houdt.

Het is erg gunstig om je kind mee te nemen naar het park of het strand zodat hij verschillende landschappen kan zien. Je kan hem ook specifieke objecten laten zien zoals bladeren, stenen, auto’s of dieren.

Dit verbetert je kind zijn visuele capaciteit. Als je met je kind praat over wat hij ziet, zal dit ook andere vaardigheden trainen.

Beetje bij beetje zal je baby objecten herkennen en uit elkaar kunnen houden. Hij zal er met zijn ogen naar zoeken en bewust worden van de wereld om hem heen.

Hij zal zich steeds op kleinere dingen gaan focussen en diepte zien. Ook zal hij leren om snel bewegende objecten te volgen.

Naarmate je verder gaat met het stimuleren van de visuele ontwikkeling van je baby zal hij verschil gaan zien tussen objecten die ver weg  en dichtbij zijn. 

Al deze kennis helpt je kleine om om te gaan met nieuwe situaties. Nog een succes in de mooie ervaring van leren te leven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.