Heeft de maan invloed op de bevalling?

Je hebt vast wel gehoord dat de maan de zeeën en zelfs het menselijk brein beïnvloedt. Het zou ook de bevalling kunnen beïnvloeden. Hoe heb jij dit ervaren?
Heeft de maan invloed op de bevalling?

Laatste update: 29 maart, 2019

Heeft de maan invloed op de bevalling? We hebben al heel lang verschillende theorieën over dit onderwerp gehoord. Deze natuurlijke satelliet heeft mensen gemotiveerd om te analyseren hoe het onze lichamen en omgeving beïnvloedt, zelfs vanaf de geboorte.

Sinds de oudheid hebben mensen de menstruatieperiode geassocieerd met de cyclus van de maan. Beiden zijn 28 dagen lang. In die tijd was de ovulatie namelijk gerelateerd aan de volle maan en de menstruatie met de nieuwe maan. Vrouwen met een omgekeerde cyclus werden als heksen gezien.

Tijdens de volle maan worden er ook meer baby’s geboren. Is dit slechts een toevalligheid? Sommige mensen geloven dat in deze fase snellere en eenvoudigere bevallingen waarschijnlijker zijn. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om te laten zien dat de maan iets met deze cijfers te maken heeft.

Waarom geloven zoveel mensen dat de maan invloed heeft op de bevalling?

Vanaf het moment dat Isaac Newton in 1687 zijn theorieën over de zwaartekracht publiceerde, begonnen we te begrijpen hoe de maan en de zon krachten uitoefenen. Deze beïnvloeden de waterlichamen. Daarvoor hadden primitieve mensen de maanfasen al met de getijden verbonden. Het bleek dus dat ze gelijk hadden.

Het is bekend dat de fasen van de maan door de wetten van de zwaartekracht de oceanen beïnvloeden. Kunnen ze dan ook mensen beïnvloeden, omdat we voornamelijk uit water bestaan? Zouden ze van invloed zijn op de op water gebaseerde bubbel waar de baby groeit in de baarmoeder van zijn moeder?

Er zijn veel vragen die onderzoekers geprobeerd hebben te beantwoorden. We kunnen echter nog steeds de effecten van de maan op processen in het menselijk lichaam niet vergeten.

De geschiedenis laat het zien

Zwangere vrouw met ziekenhuiskleding

Veel verpleegkundigen en verloskundigen zullen het daar zeker mee eens zijn. Wanneer een baby wordt geboren, dan zal afhankelijk van de maancyclus de bevalling bepaalde kenmerken hebben. Voor veel van hen heeft het absoluut invloed op de bevalling.

Deze vrouwen die ervaring hebben met baby’s op de wereld te zetten, geloven ook dat de maan het geslacht van de baby kan beïnvloeden. Toch is er niet genoeg bewijs om deze theorie te bewijzen. Het is ook niet genoeg om het verband tussen maanfasen en de bevalling te bewijzen.

Soorten bevallingen volgens de maancyclus

Van de maanfasen wordt aangenomen dat ze bepaalde kenmerken van de bevalling beïnvloeden. Hier zijn een paar van hen.

Afnemende maan

In deze periode heb je meer kans op het breken van het vruchtwater. Het aantal bevallingen neemt in deze fase echter af. Degenen die wel plaatsvinden, zijn meestal zwaarder dan normaal.

Meestal bevinden de baby’s zich in een slechte positie. Hun geboorte wordt daardoor veel gecompliceerder.

Tijdens de volle maan, in vergelijking met andere delen van de cyclus, komen meer bevallingen voor. Is het toeval?

Eerste kwartier

In deze fase zijn er een groter aantal keizersneden en geboorten als gevolg van langzame ontsluiting. Ondanks dit worden ze meestal beschouwd als gemakkelijke of normale geboorten, omdat ze vaak geen complicaties hebben.

Invloed van de volle maan op de bevalling

Degenen die geloven dat maanfasen de bevalling beïnvloeden, zeggen dat er in deze fase meer baby’s ter wereld komen. Keizersneden zijn dan onwaarschijnlijk. Zwangerschappen die eindigen in dit deel van de maancyclus hebben negen volledige maanden voltooid.

Invloed van de nieuwe maan op de bevalling

Invloed van de nieuwe maan op de bevalling

Verloskundigen zijn er zeker van dat geboorten in deze fase veel sneller zijn. In deze omstandigheden gaan de moeders met volledige ontsluiting bevallen. Ze zijn dus klaar voor een natuurlijke geboorte zonder complicaties.

Ze zijn zo spontaan dat de moeder soms geen tijd heeft om zich klaar te maken als de bevalling begint.

Zonder twijfel is alles over dit onderwerp dus erg interessant. Er is echter nog steeds geen statistisch bewijs dat de maan van invloed is op de bevalling.

Daarom is alles hier slechts een aanname. Veel mensen wachten op wetenschappelijk bewijs en onderzoek om de feiten te kennen.

De invloed van de fasen van de maan op de bevalling zal dus altijd een onderwerp zijn dat veel belangstelling wekt. Het kan zelfs sommige vrouwen motiveren om de maan in overweging te nemen bij het proberen om zwanger te worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.