Het leven met je partner nadat de baby is geboren

Het leven verandert met de geboorte van een baby. Je partner en jij zullen aanpassingen moeten maken in het dagelijkse leven, want dat kleine wezentje is nu het belangrijkste.
Het leven met je partner nadat de baby is geboren
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Met betrekking tot de prachtige gebeurtenis om ouder te worden is er een tijdperk van ‘voor de baby’ en ‘na de baby’. Het leven met je partner nadat de baby is geboren is namelijk niet meer hetzelfde.

Het leven met je partner verandert onvermijdelijk en vaak onverwachts:

  • je routine
  • prioriteiten
  • ook jullie afspraakjes samen worden drastisch gewijzigd

Je laat bijvoorbeeld je hobby’s en veel van je gebruikelijke bezigheden voorlopig achter je. Zonder ophef geef je je over aan activiteiten en geniet je van wat je je daarvoor niet kon voorstellen. Het begrip ‘plezier’ krijgt een nieuwe betekenis. 

Jullie houden allebei op jezelf op de eerste plaats te zetten. Je focust je op dat nieuwe wezentje dat nu een deel van je gezin is. Het leven met je partner is veranderd.

In dit artikel zullen we je vertellen over hoe het leven met je partner verandert nadat er een baby is geboren. We zijn er zeker van dat je je voor 100% met deze informatie zult identificeren.

Niemand zegt dat we winnen of verliezen omdat we moeders zijn geworden. We beweren evenmin dat elke dag beter of slechter wordt. Maar één ding is zeker: alles verandert en wordt gekleurd door het leven zelf.

Het leven van een kinderloos stel

Het leven als kinderloos stel was op zijn minst anders. Toen was je de absolute meester en heerser over je tijd. Je kon je overgeven aan spontane invallen en doen waar je zin in had. Niets was urgent en je kon je volledig aan jezelf en aan je partner wijden.

Het leven van een kinderloos stel

Je kon:

Je kon al die dingen alleen doen of samen met je partner. Het maakte niet uit. Het idee was om te genieten. Je had namelijk alle tijd.

Je leefde relaxed: als je zin had om naar buiten te gaan dan deed je dat. Als je anderszins zin had lekker thuis te blijven, kon dat ook. Eigenlijk kon alles wel even worden uitgesteld als je dat wilde. Of het nu gepland of spontaan was, alles was oké als het je partner en jou ten goede kwam. Je onthield jezelf van niets en verwende jezelf dagelijks.

Het leven van een stel met kinderen

Met de komst van je eerste kind, zie je een verandering in je leven. Je kunt de manier waarop je volledig de controle bent verloren over wat jouw tijd was, waarderen. Je eerste prioriteit is nu je kind.

Als je ouders bent, hangt alles af van de behoeften van je kind. Je bestudeert de weersverwachting voordat je plannen maakt. Je houdt rekening met zijn gezondheid en humeur wanneer je beslissingen neemt, al zijn het nog zulke onbelangrijke. Jouw doel is je kind altijd een mogelijkheid te bieden iets te doen wat hij leuk vindt.

Het comfort van elke te bezoeken plaats moet een centrale, bepalende overweging zijn. Alle plaatsen waar je naar toe gaat moeten geschikt en veilig zijn voor je kind.

Met allerlei spelletjes, bezoekjes aan parken en speeltuinen probeer je het hem naar de zin te maken. Je bedenkt activiteiten die hem zullen helpen zich zowel cognitief als fysiek verder te ontwikkelen. Het is altijd j e doel  om het licht van zijn mooie glimlach te laten stralen.

Je favoriete plek in de wereld blijkt de plek te zijn waar je kindje zich gelukkig voelt en waar je hem met trots ziet opgroeien.

Het leven met je partner verandert noodzakelijkerwijs

Thuiskomen is ook anders. Als je vroeger moe thuis kwam van je werk, kon je gewoon je schoenen uittrekken en lekker een beetje op de bank liggen chillen. Je kon met een warme kop koffie naar een tv-serie of film kijken totdat je in slaap viel.

Het leven met je partner verandert gewoon

Maar nu ga je na je werk naar de creche of school van je kind. Taart, ijs of andere zoetigheden zijn de verleidingen die je strak geplande dagelijkse routine volledig in de war kunnen brengen. Je verdringt je vermoeidheid. Je hebt echter een constant verlangen: de vreugde te voelen van dat onschuldige en pure geschenk dat het leven je heeft geboden, jouw kind.

Weekends hebben een ander ritme

Ook de weekends en feestdagen zijn niet meer hetzelfde. Nu bezoek je parken en pleinen, holt door de velden achter je kind aan. Je rent hellingen, die je kind zo spannend vindt, op en af. Op elk ritme dans je, waar je ook bent.

Je zingt kinderliedjes, kijkt naar kinderfilms. Je wordt moe van het vertellen van verhaaltjes en van spelletjes doen. Op kinderfeestjes met clowns, goochelaars, kleuren en spellen heb je het grootste plezier.

Als je een kind hebt, begin je elke dag te leven met een nieuw perspectief. Moederdag, vaderdag en zelfs verjaardagen krijgen een andere lading. Je ontdekt ook de waarde van bijzondere familiedagen en feesten.

Elke minuut is waardevol, elke seconde glipt door j e vingers. Snel even in bad doen wordt een ware veldslag. En daar sta je dan, midden in het ‘gevecht’ van het ouderschap, terwijl je eigenlijk gewoon om stilte vroeg. Nat van top tot teen, met buikpijn van het lachen.

Weekends hebben een ander ritme

Jij en je partner zijn niet meer dezelfden

Inderdaad, na de komst van je kind ben je niet meer dezelfde. Je bent veranderd, rijper geworden, gegroeid, wijzer.

Nu begrijp je de kracht van de puurste en edelste liefde die jou in beweging brengt, gewoon door het gezichtje van je kind te zien. Je snapt het allemaal volledig: Er is geen betere manier om je tijd te besteden. Je hield van je vorige leven, maar oh, wat hou je ook van deze nieuwe fase!

In je huidige leven sta je volledig open voor deze familie van drie (en in de toekomst waarschijnlijk nog meer). Niets in deze wereld is te vergelijken met het geluk dat je vandaag voelt. Je kiest  ervoor om een moeder en een vrouw te zijn,  elke dag van je leven, ook al is het leven met je partner nu veranderd...

Ze zeggen dat een kind het leven van een stel verandert. Het is waar: jij en je partner zijn een eenheid geworden, verenigd door deze kleine lieveling.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.