Je eerste en tweede zwangerschap: wat zijn de verschillen

Je eerste en tweede zwangerschap: wat zijn de verschillen

Laatste update: 07 september, 2018

Je eerste en tweede zwangerschap, hoe verschillen ze? Je tweede zwangerschap is waarschijnlijk veel meer ontspannen en minder stressvol dan de eerste. Voor de eerste keer zwanger zijn is namelijk altijd de oorzaak van gemengde gevoelens. 

Je eerste zwangerschap is een nieuwe en vaak angstaanjagende ervaring, maar tegelijkertijd ook een spannende. Moeder zijn is een grote verantwoordelijkheid en je hebt misschien veel twijfels over de zwangerschap en de geboorte.

Tijdens je tweede zwangerschap zul je je echter beter voorbereid en beter geīnformeerd voelen dan voorheen, wat je gemoedsrust zal geven. Je weet dat zwangerschap gepaard gaat met risico en pijn maar je weet ook hoezeer dit allemaal de moeite waard is.

Bevallen is iets dat je al eens gedaan hebt en je weet dat je het weer succesvol kunt doorstaan.

Ondanks dit alles zijn er een paar dingen waar je aan moet denken. Je eerste en tweede zwangerschap lijken op verschillende manieren anders, waarvan sommige heel belangrijk zijn.

Verschillen tussen eerste en tweede zwangerschap

1. Deze keer zal je buik eerder gaan groeien

Tijdens je eerste zwangerschap zal je dikke buik vanaf ongeveer de vijfde of zesde maand zichtbaar worden.

De tweede keer is dit anders. De spieren in je buik zijn namelijk meer ontspannen. Dit betekent dat ze zich sneller aanpassen aan de veranderingen die plaatsvinden. Hierdoor zul je je buik al vanaf de derde maand kunnen zien.

2. Je baarmoeder is niet groter

Ondanks wat je misschien hebt gehoord is je baarmoeder niet groter dan het hiervoor was. Tijdens je tweede zwangerschap moet het net zo groeien als tijdens de eerste.

Je eerste en tweede zwangerschap

3. Misschien heb je niet dezelfde symptomen als de eerste keer

Je zult niet noodzakelijkerwijs dezelfde symptomen ervaren als bij je eerste zwangerschap. Vaak voorkomende bijwerkingen zoals misselijkheid en rugpijn zullen waarschijnlijk weer voorkomen. Andere symptomen echter, zoals hyperemesis gravidarum, komen mogelijk niet meer terug.

4. Je voelt je baby eerder bewegen

Tijdens een tweede zwangerschap zou je je baby vanaf de 14e week al kunnen gaan voelen bewegen. Als je voor het eerst moeder wordt is dit meestal rond de 20e of 21e week van de zwangerschap.

5. De bevalling kan een andere ervaring zijn

Zelfs als je eerder een keizersnede hebt gehad kun je misschien de tweede keer op natuurlijke wijze bevallen. Je litteken zal geen problemen veroorzaken tijdens het geboorteproces.

Het is ook belangrijk op te merken dat zelfs als je water de eerste keer spontaan brak, dit bij de tweede zwangerschap misschien niet gebeurt.

6. Een episiotomie is niet altijd nodig

Tegenwoordig voeren artsen alleen een episiotomie uit als dat strikt noodzakelijk is. Als je er een had tijdens je eerste bevalling is het mogelijk dat dit nu weer nodig is.

7. Teruggaan naar prenatale lessen is een goed idee

Ook al ging je naar dit soort lessen tijdens je eerste zwangerschap is het altijd aan te raden om dit weer te doen. Ze geven je de kans om fysieke- en ontspanningsoefeningen te doen en om andere moeders te ontmoeten.

8. Misschien heb je sneller ontsluiting dan tijdens de eerste keer

Het proces van ontsluiting krijgen zou sneller moeten zijn wanneer je voor de tweede keer bevalt. Als het bijvoorbeeld tijdens de eerste keer 24 uur duurde voordat je volledige ontsluiting had, zou het dit keer minder dan de helft daarvan duren.

“Het nemen van de beslissing om een kind te krijgen is van groot belang. Het is om voor altijd te beslissen je hart buiten je lichaam te laten rondlopen.”

– Elizabeth Stone –

Hoe bereid ik me voor op een tweede zwangerschap?

Wanneer je de beslissing neemt om een ander lid aan je familie toe te voegen moet je jezelf zowel fysiek als mentaal voorbereiden. Er zullen veel veranderingen plaatsvinden, die niet alleen jou, maar ook je partner en je oudere kind zullen beīnvloeden.

Zorg ervoor dat je je situatie analyseert om je te helpen de juiste beslissing te nemen op het juiste moment.

1. Begin voor je gezondheid te zorgen voordat je zwanger wordt

We maken vaak de fout om voor onze gezondheid te gaan zorgen zodra we erachter komen dat er een baby op komst is. Het is in feite belangrijk om dit te gaan doen vóórdat je zwanger bent. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om zich aan te passen.

Stop met roken en drinken, begin met het nemen van foliumzuur en let op wat je eet.

Gezond leven tijdens je eerste en tweede zwangerschap

2. Ga naar de dokter

Het is belangrijk om tijdens deze zwangerschap naar de dokter te gaan. Controle voorafgaand aan de zwangerschap is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je lichaam klaar is om dit proces opnieuw te doorlopen.

De arts kan je ook helpen bij het ophelderen van eventuele twijfels over het feit dat je voor de tweede keer zwanger bent.

3. Laat de juiste hoeveelheid tijd tussen tussen je eerste en tweede zwangerschap

Het is belangrijk om voldoende tijd te laten tussen je eerste en tweede zwangerschap. Een leeftijdskloof van 2 tot 5 jaar is ideaal. Het zou echter geen probleem moeten zijn als je ervoor zorgt dat er minimaal 6 maanden tussen je eerste en tweede zwangerschap zit.

Elk gezin is anders dus kies het beste voor het jouwe wanneer de tijd daar is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Timur, Hakan & Topçu, Hasan Onur & Kokanali, Mahmut & Topcu, Seda & Erkılınç, Selçuk & Uygur, Dilek & Yakut, İbrahim. (2015). Factors That Affect Perinatal Outcomes of the Second Pregnancy of Adolescents. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology. 29. 10.1016/j.jpag.2015.05.002.
  • Soma-Pillay, Priya et al. “Physiological changes in pregnancy.” Cardiovascular journal of Africa vol. 27,2 (2016): 89-94. doi:10.5830/CVJA-2016-021

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.