Een tweede zwangerschap

Als de eerste zwangerschap normaal is verlopen, zullen we ons waarschijnlijk veiliger en kalmer voelen tijdens de tweede zwangerschap. Dit betekent echter niet dat we ons persoonlijk welzijn moeten veronachtzamen.
Een tweede zwangerschap
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Elke zwangerschap is anders, maar onbewust wordt de eerste meestal als referentie genomen. Afhankelijk van het soort ervaring, moeten we altijd proberen het positieve er zodanig uit te filteren dat de tweede zwangerschap zich veilig ontwikkelt en je baby gezond wordt geboren.

Als de eerste zwangerschap normaal is verlopen, zullen we ons waarschijnlijk veiliger en kalmer voelen tijdens de tweede zwangerschap. Dit betekent echter niet dat we ons persoonlijk welzijn moeten veronachtzamen.

Net als tijdens de eerste zwangerschap, moeten we voldoende bewegen, goed eten, veel water drinken en voldoende slapen, zodat onze baby op tijd en heel gezond geboren wordt.

Een tweede zwangerschap kan veel vermoeidheid veroorzaken vooral als je eerste baby nog klein is. We moeten de balans zien te vinden. Enerzijds moeten we ons voorbereiden op de komst van de nieuwe baby. Anderzijds moet we de rest van het gezin, vooral kind(eren), voorbereiden op de op hand zijnde gezinsuitbreiding.

Probeer niet te stressen

Als je eerste zwangerschap gecompliceerd of traumatisch was voel je je misschien angstig en bezorgd. Maar als het je lukt kalm te blijven zal dat veel beter zijn voor de ontwikkeling van de baby in je buik.

Stress kan slapeloosheid veroorzaken,  een verkeerd eetpatroon in gang zetten en het kan zelfs leiden tot een acute depressie.

Stress kan er toe leiden dat de baby te vroeg wordt geboren. Het kan tevens onze gezondheid in gevaar brengen. Daarom is het belangrijk in evenwicht te zijn zodat we een bevalling zonder complicaties tegemoet kunnen zien.

Beheersing van emoties

Beheersing van emoties

Als je tijdens de vorige zwangerschap problemen had is het logisch en bijna onvermijdelijk dat je je tijdens de tweede zwangerschap angstig en bezorgd voelt. Om die reden is het raadzaam om medisch en psychologisch advies in te winnen.

Als je geen hulp of advies zoekt kan dat je bezorgdheid onnodig verlengen. Als je vragen hebt over wat je moet doen, praat dan met een vertrouwde vriend of een familielid. Misschien dat die je het duwtje in de rug geeft om professionele hulp te zoeken.

Professionele hulp geeft je de middelen en aanbevelingen om je gemoedsrust en welzijn te bevorderen. Zowel voor, tijdens als na de zwangerschap.

Het in-de-praktijk-brengen van het advies en de aanbevelingen van een professional zal ervoor zorgen dat je gemoedsrust behoudt. Het zal er ook toe bijdragen dat je gezinsleven harmonieus verloopt.

Een tweede zwangerschap geeft nog meer was

De voorbereiding op de geboorte

Over het algemeen hebben vrouwen het gevoel dat de tweede zwangerschap heel snel voorbijgaat. Reden temeer om goed voor onszelf te zorgen en ons voor te bereiden, net zoals we deden bij de eerste zwangerschap.

Een goede tip om op het laatste moment niet gestrest te raken is om een lijst te maken. Zo zul je alles wat je nodig hebt op tijd voor elkaar hebben, zonder een detail over het hoofd te zien.

Een dagelijkse activiteit die verband houdt met de komst van je baby zal je ook helpen alles klaar te hebben voor het moment van de geboorte. Prenatale stimulatie kan ook ontelbare voordelen bieden voor de baby die onderweg is.

Bij de tweede zwangerschap groeit je buik veel sneller en opvallender. Misselijkheid komt meestal minder vaak voor en de kans op een beetje ongewild urineverlies neemt toe.

Prenatale gezondheid

Pijn in de gewrichten van je bekken is mogelijk bij de eerste zwangerschap. Bij je tweede zwangerschap kan de druk op die gewrichten toenemen. Daarom is het heel belangrijk om op onze houding te letten in de laatste paar maanden van onze zwangerschap. Als je tijdens je eerste zwangerschap een medisch probleem had en nu wordt behandeld door een nieuwe specialist, zorg er dan voor dat je alle informatie en diagnoses van je eerste zwangerschap verstrekt. Zo kunnen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen worden genomen om problemen te voorkomen.

Als  je denkt aan de mogelijkheid van pre-eclampsie, een moeilijk woord voor zwangerschapsvergiftiging, ga dan trouw naar al je prenatale consulten. Daar kan je bloeddruk worden gecontroleerd. Het kan nodig zijn om urinetesten te doen en alert te zijn op elk soort ongemak, zoals hoofdpijn of pijn onder de ribben.

Als je iets ongewoons voelt, moet je dit altijd doorgeven aan je verloskundige of arts om advies te krijgen over de medicijnen die je misschien nodig hebt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.