Wat is de beste tijd van het jaar om zwanger te worden?

Het is niet altijd eenvoudig om het beste moment om zwanger te worden te berekenen. Er zijn echter bepaalde indicatoren die ons kunnen helpen om te bepalen wat de beste periode is om zwanger te worden.
Wat is de beste tijd van het jaar om zwanger te worden?

Laatste update: 11 maart, 2019

Hoewel niets kan garanderen dat de conceptie op een specifieke datum plaats zal vinden, kun je nog steeds proberen om gedurende een specifieke periode zwanger te worden. De beste tijd van het jaar om zwanger te worden is de periode die de zwangerschap gemakkelijker en comfortabeler maakt.

Dit is afhankelijk van elke vrouw en elke partner. Sommigen moeten bijvoorbeeld rond hun baan plannen. Midden in je drukste tijd van het jaar een baby krijgen kan heel moeilijk zijn.

Toekomstige reisplannen, seizoensgebonden klimaatkwesties en de feestdagen zijn ook iets om in gedachten te houden wanneer je besluit wanneer je zwanger wilt worden. Wat betreft het klimaat en de temperatuur, overmatige hitte of kou kunnen factoren zijn die je in overweging moet nemen.

De wetenschap heeft interessante toevalligheden ontdekt die aangeven wanneer de beste tijd is om zwanger te raken. Dit is de conclusie van verschillende onderzoeken die beschikbaar zijn voor het publiek.

De beste tijd van het jaar om zwanger te raken

Ontblote zwangere buik

Volgens studies is de zomer de beste tijd van het jaar om zwanger te raken. Het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Science stelt dat baby’s die in juli of augustus zijn verwekt een hoger geboortegewicht hebben dan baby’s die gedurende andere maanden van het jaar worden verwekt.

Sleutels om zwanger te worden

Weten wat de beste tijd is om zwanger te raken, is één ding. Om zwanger te worden op het moment dat je hoopt, dat is iets anders.

Het is niet zo eenvoudig om op de exacte datum die je wenst zwanger te worden. Hier zijn echter enkele suggesties die je in de praktijk kunt brengen om te proberen om er zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen:

 • Allereerst moet je controleren of er geen medische belemmering is om zwanger te worden. Als dat zo is, dan zijn je inspanningen nutteloos zonder voorafgaande behandeling.
 • Blijf kalm en ontspannen. Je gemoedstoestand beïnvloedt namelijk je vruchtbaarheid. Stress en angst hebben een negatief effect op de vruchtbaarheid.
 • Beweeg dagelijks. Lichamelijke activiteit is ook een factor die conceptie gemakkelijker maakt.
 • Volg een gezond dieet. Het voortplantingssysteem functioneert beter wanneer je lichaam gezond is.
 • Elimineer alcohol en tabak. Deze twee stoffen zijn grote vijanden van vruchtbaarheid. Het is het beste om ze volledig uit je dieet te schrappen.
 • Download een vruchtbaarheidscalculator. Je hebt uiteraard een betere kans om zwanger te worden als je de vruchtbaarheidscyclus van je lichaam weet.
 • Val af, als dat nodig is. Overgewicht beperkt je vruchtbaarheid.

Factoren om in gedachten te houden

Positieve zwangerschapstest

Er zijn enkele aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Ze hebben te maken met je comfort en veiligheid tijdens de zwangerschap. Op basis van deze factoren kun je precies aangeven wanneer de beste tijd van het jaar is om zwanger te raken.

Factoren zoals…

 • Als je gevoelig bent voor de griep of andere soortgelijke seizoensgebonden ziekten, dan is het het beste om de geboorte van je kind niet in de wintermaanden te plannen. Je wilt je lichaam op zijn best om de geboorte van je baby zo soepel mogelijk te laten verlopen.
 • Als je een hoge bloeddruk hebt of last hebt van vochtretentie, dan is het het beste om het einde van je zwangerschap niet in de zomer in te plannen. Overmatige hitte kan deze problemen namelijk verergeren. Vooral als je derde trimester samenvalt met de heetste zomermaanden.
 • Sommige studies suggereren dat de spermakwaliteit hoger is tijdens de wintermaanden. Dit is logisch, omdat warmte een van de factoren is die de mannelijke vruchtbaarheid beperkt. Als het moeilijk is om zwanger te worden, dan wil je het misschien in de winter proberen.
 • Juli is blijkbaar de beste maand om geboren te worden. Dit komt omdat moeders een grotere hoeveelheid vitamine D produceren. Hierdoor zijn kinderen minder vatbaar voor allergieën.

Zonder twijfel is de beste tijd om te proberen zwanger te raken uiteindelijk wanneer jij en je partner er klaar voor zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.