De gewichtstoename van je baby per maand

Je zult waarschijnlijk versteld staan van alle veranderingen die je baby in zijn eerste levensjaar doormaakt. In het artikel van vandaag leggen we alles uit wat je moet weten over deze belangrijke ontwikkeling.
De gewichtstoename van je baby per maand
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

De gewichtstoename en groei van je baby tijdens zijn eerste levensjaar is ongetwijfeld ongelooflijk. Bij de geboorte wegen baby’s gemiddeld tussen de 2700 en 3200 gram. Na slechts 12 maanden is dit echter toegenomen tot tussen de 9 en 10 kilo.

Baby’s ervaren tijdens deze periode ook veel fysieke veranderingen. Hoewel hun ontwikkeling eigenlijk pas net begint, zul je versteld staan hoe snel hun gewicht en lengte zal toenemen.

Dit in aanmerking nemend, zullen we gedetailleerde informatie per maand geven over de gewichtstoename van je baby. We hopen dat deze gids nuttig voor je zal zijn.

Je zult ook kunnen zien of de voedselinname van de baby en de algemene gezondheidstoestand binnen de door kinderartsen aanbevolen parameters vallen.

De gewichtstoename van je baby per maand

Mensen groeien tussen vier maanden en hun eerste levensjaar meer dan op enig ander moment in hun leven. Vanaf de geboorte tot 1 jaar oud is hun gewicht verdrievoudigd.

Er zijn echter variaties van maand tot maand en er is geen vast patroon, alle baby’s zijn anders. Het is zelfs zo dat baby’s gedurende enkele maanden af kunnen vallen in plaats van aankomen, dit is volkomen normaal.

Hiermee rekening houdend, hebben we besloten om stap voor stap te vertellen wat er gebeurt met de gewichtstoename van je baby. Op deze manier heb je een nauwkeuriger idee over hoe hij vordert.

Het gewicht van de baby in zijn eerste week

baby krijgt borstvoeding

In de eerste paar dagen van het leven neemt een baby niet in gewicht toe, het neemt zelfs af. Het gewichtsverlies bedraagt ongeveer 10% van het oorspronkelijke gewicht. Sommige ouders zullen zich hierdoor zorgen gaan maken, maar in werkelijkheid is het een volkomen normale situatie.

Dit is te wijten aan twee belangrijke factoren: één is de eliminatie van urine en meconium, de eerste ontlasting van de baby die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaam hebben opgehoopt. De andere is dat de maag van een pasgeboren baby slechts ongeveer 5 centimeter is. Hierdoor kan hij niet veel tegelijk eten.

Baby’s zullen hun geboortegewicht meestal op dag 15 bereiken. Vanaf dat moment zal het geleidelijk toenemen.

Wat gebeurt er in de eerste maand?

Tijdens de eerste levensmaand wordt de gewichtstoename van een baby geschat op 28 gram per dag. Dit wordt bereikt doordat de maag van een baby zich geleidelijk meer uitzet doordat hij steeds meer eet. Dit veroorzaakt op zijn beurt een toename in de productie van moedermelk.

De grootste groeispurt in het leven van een mens vindt plaats tussen vier en twaalf maanden.

Het wekelijkse gewicht neemt toe tussen de tweede en de vijfde maand

Vanaf de tweede maand van het leven komt een baby ongeveer 200 gram per week aan. Dit is iets minder dan 30 gram per dag of ongeveer 600 gram per maand. Deze maanden zijn erg belangrijk, omdat baby’s uitsluitend afhankelijk zijn van moedermelk of flesvoeding.

Na zes maanden begint de baby lichaamsvet te krijgen

De zesde maand van het leven van een baby kan een van de mooiste zijn qua uiterlijk. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat kinderen vanaf ongeveer de vijfde maand meer calorieën binnen krijgen. Als ze zes maanden oud zijn, hebben ze nu hun maximale vetpercentage.

Nogmaals, dit is volkomen normaal en laat ons zien dat baby’s correct worden gevoed en volgens hun eigen individuele behoeften. Op dit moment zullen kinderen ook nieuw voedsel binnen krijgen dat hun dieet aanvult. Wat hun gewicht betreft, komen ze ongeveer 450 gram per maand aan totdat ze 9 maanden oud zijn.

Tussen negen maanden en hun eerste verjaardag

baby op een weegschaal

Het is bijna alsof ze zich klaarmaken voor de foto’s op hun eerste verjaardag, de gewichtstoename van de baby zal namelijk op natuurlijke wijze verminderen. In dit stadium komen kinderen slechts ongeveer 200 tot 250 gram per maand aan.

Desondanks hebben ze een zeer succesvol eerste jaar voltooid en zijn ze in gewicht verdrievoudigd ten opzichte van de eerste dag.

Vergeet ten slotte niet dat goede voeding, goede rust en alle liefde die je je baby te bieden hebt, de belangrijkste factoren in zijn groei zullen zijn. Als je bang bent dat zijn gewicht niet of onvoldoende toeneemt, neem dan zo snel mogelijk contact op met je kinderarts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.