Prestaties in het eerste levensjaar van je baby

Het eerste levensjaar van je kleintje zit vol met ontwikkelingen en is een opwindende tijd voor de ouders.
Prestaties in het eerste levensjaar van je baby
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Na het eerste levensjaar van je baby zal je al verschillende belangrijke prestaties gezien hebben waar je trots op bent. Dankzij jouw zorg en toewijding zal je kleintje zijn eerste levensjaar bereiken met nieuwe gedragingen die je zullen verrassen.

Iedere dag zal je baby een groot aantal nieuwe prestaties laten zien die zijn persoonlijkheid zullen bepalen. Vader en moeder zijn dan ook zonder twijfel de belangrijkste rolmodellen voor een baby in deze periode, de fase waarin alles nieuw voor hem is. Dit betekent dat hij de meeste dingen van jou na zal doen.

Bepaalde maatstaven zullen helpen om te weten of je baby zich normaal ontwikkeld. Met andere woorden, de manier waarop je kind speelt, praat, leert en handelt geeft verschillende aanwijzingen wat betreft de groei en ontwikkeling van je kleintje.

Deze tekenen worden ook wel ontwikkelingsmijlpalen genoemd, en laten ons belangrijke feiten over de algehele gezondheid van ons kind ontdekken.

Prestaties tijdens het eerste levensjaar van je baby

Prestaties tijdens het eerste levensjaar van je baby zoals zijn hoofdje omhoog houden

Het eerste levensjaar van je baby zit vol met enorme ontdekkingen. Tijdens deze fase zijn communicatie, sociale interactie en het vermogen om hun lichaam te beheersen de drie belangrijkste vlakken waarop onze mooie kleintjes zich moeten ontwikkelen.

We zullen de evolutie van baby’s in het eerste levensjaar hier bespreken, om je een idee te geven over de manier waarop je baby groeit.

De eerste maand: contact met de wereld

Tijdens de eerste weken van het leven zal je kind zich instinctief aanpassen aan zijn omgeving. Bijvoorbeeld, je baby zal:

  • met zijn ogen naar het licht draaien
  • zijn hoofdje draaien
  • de mond openen (zuigreflex)
  • zijn armen openen als hij harde geluiden hoort (moro reflex), enz.

Je pasgeboren baby communiceert door te huilen om te zeggen dat hij bijvoorbeeld honger heeft, zich alleen voelt, of dat hij het te koud of warm heeft.

De tweede maand: moeders lach

Sommige dingen zullen je kleintje laten glimlachen, zoals bijvoorbeeld hun mama zien. Daarnaast zal je kleintje bepaalde keelgeluiden maken om de aandacht van mensen te vragen. De aanwezigheid van anderen is ook essentieel op dit punt in het leven.

De derde maand: meer hoofdbewegingen

Je baby begint nu interesse te tonen in verschillende dingen, en draait zijn hoofdje daarom in de richting van geluiden die hij hoort. Hij houdt van visuele stimulatie. Hij begint te communiceren met babbelende geluiden die je laten overstromen met liefde.

De vierde maand: mijn kleine lichaampje beheersen

Je 4-maanden-oude baby houdt zijn hoofdje stevig omhoog en kijkt steeds naar zijn handjes, lacht vaak en houdt er niet van om alleen te zijn.

De vijfde maand: brabbelen is mijn specialiteit

Je kleintje houdt ervan om zijn eigen stem te horen en maakt constant kleine geluidjes. Nu stopt hij ook voorwerpen in zijn mond, lacht om de humor van anderen en houdt er niet van als je stopt met spelen.

De zesde maand: tandjes komen door

Je baby kan nu zelf omrollen, zijn flesje tussen zijn handen houden en voorkeur voor bepaalde mensen laten zien. Zijn tandjes beginnen ook door te komen.

Het is belangrijk om hem in de gaten te houden om te zorgen dat hij niet te dicht bij het randje van het bed komt waar hij kan vallen.

Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, dus maak je geen zorgen over de veranderingen bij andere baby’s.

De zevende maand: ik kan nu zelf zitten

Iedere seconde die voorbijgaat is een nieuwe kans om te leren, omdat de spieren van je kindje steeds sterker worden.

Je 7-maanden-oude baby kan zijn lichaam optillen en ook voor een tijdje blijven zitten. Hij begrijpt wat je zegt en zijn geluiden zijn lettergrepen geworden. Hij gebruikt zijn handen nu ook vrijuit.

De achtste maand: het gevoel van angst

Vreemden en nieuwe mensen zijn verdacht voor je kind, tenzij ze hem rustig benaderen en met een zachte stem tegen ze praten. Je baby uit zijn gevoelens en kan zich helemaal omrollen.

De negende maand: kruipen

Je groeiende baby zal zich voortbewegen door te kruipen, maar dit is dit een proces dat verschilt voor ieder kind.

Je kunt je kind echter helpen door interessante stimulatie te geven, zoals zijn speelgoed verschuiven zodat hij er naartoe moet kruipen.

De tiende maand: ik kan staan

Prestaties tijdens het eerste levensjaar van je baby zoals gaan staan

Je 10 maanden oude baby trekt zich overal aan op om te kunnen staan, en hij kan lettergrepen uitspreken zoals “ma-ma” en “da-da.”

Hij zwaait met zijn kleine handjes om anderen te groeten; en hij houdt van nieuwe geluiden zoals speelgoed dat valt of papier dat scheurt.

Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, praat dan met je dokter over het probleem.

De elfde maand: ik heb bijna mijn doel bereikt

Jij en je baby kunnen elkaar beter begrijpen. Je kleintje zegt zijn eerste woordjes en begint zelf te lopen. Hij begrijpt zinnetjes zoals “geef het aan mij” en “leg het weg”.

Het eerste levensjaar: onafhankelijkheid

Je baby zet zijn eerste stapjes, en ontdekt nieuwe manieren om te spelen. Hij slaapt minder overdag, heeft moeite met afscheid nemen, gebruikt meer taal, en noemt dingen bij naam.

Dit zijn onder andere de prestaties van een baby in zijn eerste levensjaar. Onthoud echter dat je altijd je dokter om raad kan vragen als er iets niet in orde lijkt.

Begeleid je kleintje altijd met liefde. Vergezel hem en geniet samen onderweg terwijl hij dit geweldige leven ervaart.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.