Oefeningen om je baby te leren zitten

Zitten zonder hulp is een stap vooruit in de spier- en motorische ontwikkeling van een baby.
Oefeningen om je baby te leren zitten
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Leer je baby hoe hij moet zitten en negeer de mythes dat dit hun ruggengraat beïnvloedt. Moedig ze voorzichtig aan, net zoals je ze aanmoedigde om hun hoofd op te tillen en zich om te draaien in hun wieg. In dit artikel vind je genoeg oefeningen om je baby te leren zitten.

Zolang je ze niet forceert en de juiste oefeningen doet, zal je baby geen gevaar lopen tijdens het leren van deze nieuwe fase van de ontwikkeling van motorische vaardigheden.

Oefeningen om je baby te leren zitten

De ontwikkeling van kinderen gebeurt in fasen. Een heel belangrijke fase is leren zitten zonder de steun of hulp van de ouders nodig te hebben.

Kinderartsen adviseren een reeks oefeningen en spelletjes voor je baby om te werken aan de ontwikkeling in deze fase. Deze spellen helpen hun heupen en schouders te versterken en om hun evenwicht in de zitpositie te behouden.

Met 6 maanden moet je baby in staat zijn om zijn hoofd van de grond te tillen terwijl hij op de buik ligt. Ook moet hij in staat zijn zijn hoofd te draaien en om te rollen. Dit zijn allemaal tekenen dat het een goed moment is om je baby te leren zitten.

Twijfel er niet over. Leer je baby om te zitten en breng deze oefeningen in de praktijk.

1. Zet hem op je schoot

Plaats hem zo vaak mogelijk op je schoot met zijn rug naar je toe. Houd zijn handen vast zodat hij zich veilig voelt en zing bijvoorbeeld een liedje om hem comfortabeler te maken.

Het is belangrijk dat hij correct zit. Zorg ervoor dat hij zo recht mogelijk zit.

2. Behandel het als een spelletje

Houd je baby vast onder zijn armen en speel terwijl je hem laat zitten. Maak blije gezichten elke keer dat je ze in deze positie plaatst.

Stop dan. Bereid hem voor. Leg hem neer en ga vervolgens terug naar de zitpositie met dezelfde vrolijke uitdrukkingen en uitspraken. Ze zullen snappen dat het een spel is en zich beter aanpassen aan deze nieuwe positie.

Laat hem moeite doen

3. Laat hem moeite doen

Leg je baby op zijn rug. Klap bijvoorbeeld in je handen zodat hij enthousiast wordt en je alle aandacht geeft.

Pak vervolgens zijn kleine handjes en laat ze weer los. Herhaal dit terwijl je aanmoedigende woorden zegt. Dit zorgt ervoor dat hij enthousiast wordt en je vast wil pakken.

Wanneer je ziet dat hij je stevig vast heeft probeer je hem beetje bij beetje op te tillen terwijl hij zelf ook probeert omhoog te komen.

Tijdens deze oefening is het niet nodig dat je baby echt in de zitpositie terecht komt. Zolang je baby het probeert is het meer dan genoeg.

4. Laat hem meerdere keren achter elkaar zitten en liggen

Leg je baby op zijn rug. Pak zijn handjes vast en trek hem voorzichtig naar voren totdat hij zit. Houd hem een aantal seconden in deze positie en leg hem vervolgens weer op zijn rug.

Voer deze stappen tien keer achter elkaar uit terwijl je zingt of telt “één twee, één twee”. “Eén” terwijl hij zit en “twee” wanneer hij ligt.

Blije baby die zelfstandig zit

5. Laat hem zitten en houd hem vast

Laat je baby zitten op een hard oppervlak en duw zijn armen naar voren zodat zijn handen op de vloer rusten. Houd hem vast bij de heupen en laat hem zo een paar seconden zitten.

Deze oefening moet worden gedaan na de eerder beschreven oefeningen. Op dit moment moet je baby zich comfortabel voelen en de zithouding begrijpen.

Neem de tijd om je baby te leren zitten

Tijdens het leren is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind zich prettig voelt en geïnteresseerd blijft.

Leer je baby om rechtop te zitten, maar als je ziet dat hij huilt of zich niet op zijn gemak voelt, dwing hem dan niet.

Bewaar de oefeningen voor een andere keer en laat hem in plaats daarvan met zijn favoriete speelgoed spelen.

Alle stadia van de motorische ontwikkeling moeten stap voor stap en met hun ‘toestemming’ worden bereikt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.