Hoe baby's leren lachen

Hoe baby's leren lachen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

De kans hebben om een kind voor het eerst te zien lachen is opwindend moment voor iedere ouder, maar wat vertelt het ons over hoe ze de wereld om hen heen ervaren?

In het begin leren baby’s om te lachen en glimlachen door imitatie. Met andere woorden, ze zien een lach op het gezicht van iemand anders en doen hetzelfde. Als kinderen opgroeien, beginnen ze zich grappig te gedragen door verstoppertje te spelen, kietelen, gekke gezichten te trekken en vreemde geluiden te maken.

Na het eerste jaar houden ze ervan om aangesproken te worden met langgerekte lettergrepen. Dit helpt hen zonder twijfel om de taal gemakkelijker te leren.

Ze zullen ontdekken hoe ze woorden kunnen gebruiken om beter met jou en de wereld om hen heen te communiceren. Dit is een proces dat in hun jeugd doorgaat.

Het lachje van een baby laat hen communiceren met de buitenwereld.

Volgens sommige experts worden lachen en glimlachen heel snel geleerd door kinderen, wat aangenomen wordt als een vorm van communicatie. Zoals huilen een manier is om je te vertellen of ze het koud of warm, honger of slaap hebben, is lachen ook een manier voor hen om te reageren.

Het laatste onderzoek werd uitgevoerd door een groep wetenschappers van Birkbeck College in London, die meer dan 700 enquetes verzamelden van over de hele wereld over hoe baby’s leren lachen. Ze ontdekten dat de kleintjes lachen om te reageren op plezierige situaties.

Hoe leren baby’s lachen?

Leren lachen: baby met pop

Je baby’s eerste lachje is een zegening, want het komt direct uit de ziel. Ook al is het maar een imitatie van jezelf, zal je het gevoel hebben dat hij zijn mond geopend heeft om je te vertellen dat hij blij is in jouw armen te liggen, dat hij zich beschermd en op zijn gemak voelt door jouw lichaamswarmte.

Pasgeboren baby’s lachen vaak tijdens hun slaap omdat ze dit als een onbewust gebaar doen. Het is een samentrekking van de gezichtsspieren veroorzaakt door sensaties die hem behagen… bijvoorbeeld de smaak van moedermelk, een herinnering van toen hij in de buik van de moeder zat, etc.

De ergste dag is wanneer iemand niet gelachen heeft.

– Chamfort –

Sommigen noemen dit een ‘engelenlachje’ omdat het nergens door gestimuleerd wordt, ook is het niet op iemand gericht of een poging om te communiceren. Soms kan de vader of moeder proberen een lachje te krijgen als de baby wakker is, maar zonder succes.

Dan, rond de achtste of negende week, zal je baby’s lachje een vrijwillige handeling worden. Hij zal lachen als hij saamhorigheid voelt, vooral met zijn ouders of de mensen die het dichtst bij hem zijn. In deze periode is hij blij als jij ook blij bent.

In de maanden hierna, door herhaling van deze ervaring in zijn dagelijks leven, zal het kind in staat zijn om een groot gevoel voor humor te krijgen. Dit zal de weg naar geluk en enthousiasme openen voor hem.

Dit plezierige gevoel zal hem zonder twijfel geaccepteerd en geliefd door zijn familie laten voelen.

Voordelen van lachen voor kinderen

Blije baby

Een goed gevoel voor humor houden is zo belonend voor mensen dat we ervoor moeten zorgen dat kinderen het op vroege leeftijd ontwikkelen. Volwassenen die gelukkig zijn, zien het leven vanuit een ander perspectief. En hetzelfde gebeurd met kinderen die de wereld nog moeten ontdekken.

Zodat je het belang van lachen bij kinderen kunt begrijpen, hebben we een lijst met de belangrijkste voordelen samengesteld:

Een ongelooflijk medicijn

Het laat hen zich goed voelen en pessimisme achter zich laten. Daarbij versterkt het hun immuunsysteem.

Een hulpmiddel bij de opvoeding

Als je wat humor gebruikt om een driftbui te sussen, zul je zien dat het een ongelooflijk effect heeft op het gedrag.

Empathie ontwikkelen

Om medeleven te ontwikkelen, moet je eerst oplettend zijn en de behoeften van anderen begrijpen.

Zelfvertrouwen vergroten

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat het gevoel van humor van een kind gerelateerd is aan het zelfvertrouwen.

Intelligentie bevorderen

Herhaling van grappen verbetert zowel de woordenschat als het geheugen van kinderen. Daarnaast ontwikkelt het laterale denkvermogens. Dit laatste zorgt ervoor dat kinderen de wereld om hen heen evalueren wat betreft humor.

Leren lachen met je baby is een geweldige ervaring die je zal inspireren om gelukkig te zijn. Je lach is de grootste stimulans voor je baby. Geniet dus van het leven en nodig hen uit om te lachen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.