Normaliseert de menstruele cyclus snel na de bevalling?

Normaliseert de menstruele cyclus snel na de bevalling?

Laatste update: 11 juli, 2018

Na de bevalling begint het lichaam van de moeder zich te herstellen. Na verloop van tijd normaliseert de menstruele cyclus.

Om het simpel uit te drukken: het lichaam wacht even om de normale voortplantingscyclus voort te zetten. Tijdens deze periode wordt een nieuwe eicel gevormd en afgebroken. Daardoor zal de menstruele cyclus opnieuw op gang komen.

Deze herstelperiode is de uitzondering op de normale maandelijkse menstruatie. Wanneer je echter bloedingen hebt die enkele weken kunnen aanhouden, wordt dit niet als menstruatie beschouwd. Dit kan een gevolg zijn van bepaalde inwendige verwondingen door de bevalling.

Als deze herstelperiode niet onmiddellijk door een menstruatie wordt opgevolgd, kan dit erop wijzen dat je aan amenorroe lijdt. De duur hiervan hangt af van vrouw tot vrouw of van de keuze om al dan niet borstvoeding te geven.

Factoren die de menstruatie na de bevalling beïnvloeden

De baarmoeder heeft gemiddeld drie weken nodig om tot de oorspronkelijke grootte te krimpen. Elke moeder is echter anders, dus dit kan sneller of trager gebeuren.

Beetje bij beetje zal het voortplantingssysteem zich herstellen. Daarom kan het even op zich laten wachten voordat je weer een normale menstruatie hebt.

Naarmate er meer tijd na de bevalling voorbij is gegaan zal de buik zich weer moeten normaliseren en moeten de vulva en vagina weer dichtgaan.

En daar komt nog iets anders bij: het geven van borstvoeding.

Wanneer je borstvoeding geeft kan het langer duren voordat je menstruele cyclus zich herstelt.

Hoe normaliseert de menstruele cyclus bij het geven van borstvoeding?

Moeders die borstvoeding geven

Moeders die ervoor kiezen om borstvoeding te geven kunnen na de bevalling amenorroe krijgen. Door de hormonale veranderingen kan dit tot vier maanden blijven duren.

Zogende moeders zullen te maken krijgen met prolactine. Dit is een hormoon dat de productie van moedermelk stimuleert.

Dit hormoon wordt aangemaakt door de hypofyse en kan de rijping van eicellen tijdelijk stopzetten.

Daarom is borstvoeding geven van grote invloed op hoe lang het zal duren voordat de menstruele cyclus zich herstelt.

De tijdlijn varieert van vrouw tot vrouw. In sommige gevallen begint de menstruele cyclus al weer terwijl de vrouw nog borstvoeding geeft.

Moeders die flesvoeding geven

Prolactine is de hoofdoorzaak van een onregelmatige menstruele cyclus na de bevalling.

Daarom zal de menstruele cyclus zich sneller herstellen bij vrouwen die flesvoeding geven.

In dit geval kan de tijd zonder ovulatie nauwkeuriger worden berekend. Na slechts tien weken zal de menstruele cyclus zich hersteld hebben.

Raadpleeg een arts als je uitsluitend flesvoeding geeft en je na tien weken nog niet menstrueert.

Doktersbezoek

Andere factoren

De manier waarop je jouw baby voedt is de belangrijkste factor. Toch zijn er nog andere factoren die invloed kunnen hebben op hoe lang je menstruatie op zich laat wachten. Bij vrouwen die bijvoorbeeld voor het eerst moeder worden via een vaginale geboorte kan dit langer duren.

Ook door veel bloedverlies tijdens de geboorte normaliseert de menstruele cyclus zich mogelijk trager. Er kunnen ook erfelijke factoren zijn die hier invloed op hebben.

Normaliseert de menstruele cyclus zich zoals het hoort?

Uiteindelijk zal de menstruele cyclus zich na de eerste kraamtijd herstellen. Er kunnen uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld wanneer er geen eicel is.

Ovulaties kunnen elkaar snel opvolgen. Daarom wordt het aangeraden om altijd veilig te vrijen. De kraamtijd betekent niet dat de ovulatiecyclus zich reeds hersteld heeft.

Vaak komt het voor dat de ongemakken van de menstruatie na de bevalling minder erg zijn dan daarvoor.

Het belangrijkste is dat je goed geïnformeerd bent. Raadpleeg een arts, een gynaecoloog of andere moeders wanneer je twijfels hebt.

Deel ook al je vragen en bedenkingen met je partner zodat je misverstanden kan voorkomen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.