De kleine geheimen van de periode na de bevalling

Naast het zich aanpassen aan haar pasgeboren baby, maakt de moeder haar eigen overgangsperiode door, zowel fysiek als emotioneel.
De kleine geheimen van de periode na de bevalling
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 04 mei, 2018

De bevalling is het langverwachte moment tijdens de zwangerschap – eindelijk hebben we onze baby in onze armen! Maar niemand heeft de nieuwe moeder verteld dat het ook het begin is van een moeilijke fase van het leven: de postpartum-periode, oftewel de periode na de bevalling.

Naast het zich aanpassen aan haar pasgeboren baby, maakt de moeder haar eigen overgangsperiode door, zowel fysiek als emotioneel.

In dit artikel zullen we enkele postpartum-geheimen delen die nuttig kunnen zijn om nieuwe moeders op weg te helpen naar herstel.

Tijdens de zwangerschap…

Onderzoek op het vakgebied van neurologie en biowetenschappen heeft aangetoond dat er tijdens de zwangerschap veranderingen plaatsvinden in de hersenen van de moeder. Er zijn geleidelijke veranderingen voor de komst van het nieuwe mensenkind.

Dit is het goede nieuws: de zwangerschap maakt ons ook slimmer, verbetert onze zintuigen, verbetert onze emotionele intelligentie en stelt ons in staat om efficiënter te multitasken!

Toch balanceert het emotionele welzijn van een toekomstige moeder constant op een koord. Haar hele hormoonhuishouding moeten terugkeren naar zijn normale toestand. Dit houdt in dat er een periode komt van tegelijkertijd huilen en lachen, tegenstrijdige gevoelens hebben en, kortom, aanpassing aan een nieuw leven.

Hoe beïnvloedt de periode na de bevalling vrouwen?

Ongeveer 75% van de vrouwen lijdt aan een “postpartum depressie”. Het is een lichte depressie die zijn hoogtepunt heeft op de vierde of vijfde dag na de bevalling.

Het valt veelal samen met thuiskomen uit het ziekenhuis, waar de moeder dag en nacht verzorgd werd. Nu is zij degene die alle nieuwe en onbekende taken moet doen.

Gelukkig gaat het neerslachtige gevoel snel over, meestal binnen een paar dagen, nadat alles is genormaliseerd en nieuwe routines zijn ontwikkeld.

Ongeveer 75% van de vrouwen lijdt aan een "postpartum depressie".

Daarnaast moeten alle “verplaatste” organen na de bevalling teruggaan naar hun oorspronkelijke positie. De moeder kan ook littekens hebben die enige tijd nodig zullen hebben om te genezen.

De geheimen van de periode na de bevalling

Slaap is de sleutel tot herstel

Na alle inspanningen die zijn geleverd tijdens het proces van de bevalling, is veel slaap het allerbeste voor een goed herstel. Slaap is essentieel voor herstel van het lichaam.

Bevroren groentes

Bevroren erwten helpen ons tijdens het herstel. Ze zijn de ideale groente om in een plastic zak te doen om de ontsteking na een episiotomie, dat is de befaamde knip, te helpen verlichten.

Föhn

Elke keer dat we naar het toilet gaan, moeten we een bak met warm water gebruiken om gewoon over ons onderlichaam te gieten. Dit gebied moet schoon en droog worden gehouden.

Na het schoon spoelen met water kun je een föhn gebruiken om je te drogen. Zorg ervoor dat het gebied niet vochtig blijft!

Lichamelijke rust

Je wilt misschien snel weer terug naar je normale routine, maar je bent geen superheld. Je moet tijdens de eerste paar dagen geen bruuske bewegingen maken of zware dingen dragen.

Een klein beetje teveel inspanningt kan ervoor zorgen dat je hechtingen kapot gaan, waardoor het herstel langer duurt.

Voeding

Voeding is erg belangrijk omdat er tijdens het geboorteproces veel bloedverlies is.

Deze periode na de bevalling is een ideaal moment om terug te keren naar die soepen die onze grootmoeders vroeger maakten. Dat is een prima manier om je te helpen je energie weer op te bouwen.

Een gezond en uitgebalanceerd dieet is de basis om terug te keren naar je oude figuur.

Taken delegeren

Taken delegeren

Wanneer we met onze pasgeborene thuiskomen uit het ziekenhuis, is er geen gebrek aan mensen die de baby willen knuffelen en verwennen.

Maar wie doet de afwas? En wie stopt de kleren in de wasmachine? En hoe zit het met strijken en schoonmaken?

Dat is waar je vrijwilligers niet kunnen missen. Als nieuwbakken moeder moet je anderen toestaan om je te helpen. En ach, accepteer het feit dat je huis misschien niet zo schoon is als voorheen. Het belangrijkste nu is de baby.

Je hoogste prioriteit moet jijzelf en je baby zijn.

Geen bezoek

Bezoek? Nee, dank je. Het is natuurlijk normaal dat al je vrienden en kennissen het nieuwe kind willen zien.

Dit is echter niet de beste tijd. Tijdens de eerste week moet de nieuwe moeder de tijd krijgen om te herstellen. De pasgeborene heeft trouwens ook tijd nodig om zich ook aan te passen aan nieuwe routines zoals slapen, badderen en eten.

Ons laatste advies, hoewel het een beetje raar klinkt, is om ten volle van deze fase te genieten. De tijd vliegt voorbij. De moeheid die je wellicht voelt, zal snel over gaan en zul je je al gauw niet eens meer herinneren.

De momenten die je met je pasgeboren baby in je armen doorbrengt, zijn daarentegen herinneringen die je nooit zult vergeten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.