Dieet na de bevalling: wanneer moet ik beginnen?

Na de bevalling vergeten veel moeders aandacht te besteden aan wat ze eten. Dit is een grote fout: als je borstvoeding geeft, dan zijn er regels die je moet volgen om ervoor te zorgen dat jij en je baby de voeding krijgen die jullie beiden nodig hebben. Is het mogelijk om na de bevalling op dieet te gaan?
Dieet na de bevalling: wanneer moet ik beginnen?

Laatste update: 26 juni, 2018

In dit artikel bespreken we de beste tijd om te beginnen met je dieet na de bevalling.

Veel vrouwen zijn van streek door de veranderingen die de zwangerschap aan hun figuur veroorzaakt en willen graag weer in vorm komen zodra de baby geboren is.

Maar nadenken over je dieet na de bevalling roept heel wat vragen op, zoals wanneer je kunt beginnen.

Na negen maanden op een speciaal dieet, vragen nieuwe moeders zichzelf vaak af wat ze moeten eten na de bevalling. Daar zijn twee redenen voor.

Aan de ene kant willen nieuwe moeders weer in vorm komen en de extra kilo’s verliezen die ze tijdens de zwangerschap hebben opgedaan. Aan de andere kant willen veel vrouwen weer genieten van al het voedsel dat ze niet mochten eten tijdens de zwangerschap, of het nou gezond is of niet.

Als je in de tweede groep zit, dan is er slecht nieuws: in de eerste zes maanden na de bevalling heb je nog steeds speciale voedingsbehoeften. We zullen deze hieronder bekijken.

Dieet na de bevalling

In de eerste paar maanden nadat je baby geboren is, zijn er bepaalde onmisbare voedingsbehoeften. De meest belangrijke beschrijven we hieronder.

Calcium

Borstvoeding put de beschikbaarheid van calcium in je lichaam uit. Met dit in gedachten, moet je ervoor zorgen dat je dieet goed maakt aan wat je via de moedermelk verliest.

Dit betekent veel zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt. Vitamine D helpt je lichaam dit essentiële mineraal te absorberen.

IJzer

Dit is een ander mineraal dat je lichaam misschien tekort komt. De foetus haalt ijzer uit het bloed van de moeder terwijl het in de baarmoeder groeit. Om deze reden is het erg belangrijk voor een nieuwe moeder om bepaalde voedingsmiddelen te consumeren.

IJzer kan worden gevonden in rood vlees, fruit, granen en peulvruchten. Eet ijzerrijke producten samen met vitamine C. Dat bevordert de opname.

Hydratatie

In dit stadium richt je lichaam zich op het produceren van melk om je baby te voeden. Dit betekent dat je veel vocht moet drinken om aan te vullen wat je verliest door borstvoeding te geven.

Het drinken van water, natuurlijke sappen met weinig suiker en kruidenthee zijn de beste manieren om gehydrateerd te blijven.

Het snijden van radijsjes

Het eten van veel fruit en groenten helpt je ook om gehydrateerd te blijven. Deze voedingsmiddelen zijn ook belangrijk, omdat ze rijk zijn aan vitamines en mineralen die jij en je baby allebei nodig hebben.

Onthoud dat je baby in dit stadium nog steeds helemaal vanuit jouw lichaam wordt gevoed.

Wanneer te beginnen met een dieet na de bevalling?

Zoals je hebt gemerkt, moet je dieet na de bevalling nog steeds voorzien in zowel jouw behoeften als die van je baby.

Met dit in gedachten, is de beste tip om de aanbevelingen van de artsen die verantwoordelijk zijn voor jullie beider zorg op te volgen. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen voedingsstoffen ontbreken.

Als je een paar kilo wilt verliezen na de bevalling, dan is er geen reden om dat niet te doen. Zorg er alleen voor dat er geen essentiële voedingsstoffen in je dieet ontbreken.

De beste tijd om een ​​dieet te beginnen om af te vallen is ongeveer twee maanden na de bevalling.

Als je daarvoor begint, kan het calorietekort de inspanningen van je lichaam om zichzelf te herstellen belemmeren na alles wat het heeft doorgemaakt. Bovendien kun je honger en gebrek aan energie ervaren.

Ongeveer twee maanden na de bevalling is het ook een goed moment om met lichaamsbeweging te beginnen. Dit is een onmisbaar onderdeel van geleidelijk, gezond gewichtsverlies.

Hoewel je eerst voorzichtig aan moet doen, zal je lichaam na verloop van tijd er veel meer uitzien zoals voor de zwangerschap.

Je dieet na de bevalling moet voorzien in jouw behoeften en die van je baby.

Voedsel om te vermijden

Als je daarentegen niet kunt wachten om alles te eten wat je tijdens de zwangerschap moest vermijden, bedenk dan dat je nog steeds bepaalde regels moet volgen.

Het is bijvoorbeeld nog steeds belangrijk om voedsel te vermijden dat vol zit met verzadigde vetten, geraffineerd meel en suiker. Als je dit soort voedsel eet, doe het dan met mate en volg altijd het advies van je arts.

Moeder eet een gezonde maaltijd

Als je borstvoeding geeft, dan moet je nog steeds alcohol vermijden. Blijf ook lichte maaltijden gebruiken. Je spijsverteringsstelsel is nog steeds een beetje gevoelig en zware maaltijden zijn misschien niet plezierig voor je.

Als laatste aanbeveling raden we aan om iedere drie uur te eten, omdat je spijsverteringsstelsel nog steeds bezig is te herstellen.

Als je medicatie nodig hebt, neem dan contact op met je arts en volg de doseringsinstructies om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Het volgen van een gezond dieet na de bevalling is belangrijk voor je welzijn en zelfvertrouwen. Onthoud echter wel dat je in dit stadium nog steeds speciale voedingsbehoeften hebt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • DeLoughery TG., Iron deficiency anemia. Med Clin North Am, 2017. 101 (2): 319-332.
  • Enderami A., Zarghami M., Darvishi Khezri H., The effects and potential mechanisms of folic acid on cognitive function: a comprehensive review. Neurol Sci, 2018. 39(10): 1667-1675.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.