Bij het geven van borstvoeding is niet alles rooskleurig

Bij het geven van borstvoeding is niet alles rooskleurig
Nadyra Muhammad

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoge Nadyra Muhammad.

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn veel aspecten van zwangerschap en moederschap die al jaren geïdealiseerd worden. Het geven van borstvoeding is een van deze dingen. Pas sinds kort durven vrouwen voor zichzelf op te komen en te vertellen over de dingen die niet zo rooskleurig zijn zonder zich schuldig te voelen.

Over de lactatie

Lactatie is misschien wel een van de meest fascinerende wonderen die bestaat, naast conceptie en zwangerschap. Dat het lichaam van een moeder vloeistof kan produceren dat zo perfect en voedzaam is dat geen enkele fabriek het na kan maken, zelfs niet met geavanceerde technologie, is zeer indrukwekkend en zou genoeg moeten zijn om het belang te begrijpen van het geven van borstvoeding aan baby’s.

De effecten van moedermelk helpt bij een groot deel van de ontwikkeling van een kind, waaronder:

  • Het versterken van het immuunsysteem van een baby.
  • Baby’s die borstvoeding hebben gekregen hebben een grotere intellectuele samenhang.
  • Baby’s die borstvoeding hebben gekregen hebben een beter emotioneel bereik.
  • Je vermijd extra kosten.
  • Het is makkelijker omdat je geen flesjes hoeft schoon te maken en te steriliseren.

We kunnen een hele lijst maken met de wonderen en voordelen van het geven van borstvoeding, maar dat is niet waar het nu om gaat. Het gaat nu om de moeilijkheden waar zo weinig over gesproken wordt.

Het geven van borstvoeding kan pijn doen

Sommige vrouwen ervaren pijn bij het geven van borstvoeding, vooral in het begin. Als dit het geval is voor jou, onthoud dat dit voor korte periode is en dat de pijn weg zal gaan.

Je moet gefocust, optimistisch en zelfverzekerd blijven over de goede keuze die je gemaakt hebt om je baby borstvoeding te geven.

Luister niet naar de enge verhalen over ervaringen met borstvoeding die geen goed einde hebben. Dit hoeft niet bij jou te gebeuren.

Borstvoeding geven word vermoeiend

Melk produceren kost je lichaam veel energie. Het is dan ook geen toeval dat veel vrouwen gewicht verliezen als ze borstvoeding geven.

Zorg goed voor jezelf, neem tijd om uit te rusten en slaap genoeg. Al het andere kan wachten en de ontwikkeling van je baby is het waard.

Moeder die borstvoeding geeft

Het geven van borstvoeding kost tijd

De tijd die een moeder moet spenderen voor elke sessie van borstvoeding aan haar baby geven is aardig wat. Afhankelijk van de vloei van de melk kan het zo’n 45 minuten duren. Daar komt de tijd om je kind om te kleden en te laten boeren bij. Deze tijd kan kostbaar zijn als je geen hulp in het huishouden hebt of nog andere kinderen hebt rondlopen die je nodig hebben.

Het is moeilijk om georganiseerd te blijven om alle taken in het huishouden zo goed mogelijk te doen. Dit moet nog gebeuren naast het zorgen van je baby, boodschappen doen, visite ontvangen en voor jezelf zorgen…

Onthoud deze realiteit: je zal nooit alles kunnen doen. Echter is er niks dat je met slimheid, organisatie en prioriteiten niet kan halen.

Relax, wees flexibel met jezelf, verlaag je verwachtingen van perfectie en sta jezelf toe om de afwas vanavond pas te doen. Vraag een vriend of een familielid om je te helpen met boodschappen doen. Je zult zeker veel meer tijd hebben als je de taken verdeeld.

Borstvoeding heeft invloed op je activiteiten

Als je borstvoeding geeft aan je baby kan je niet veel uren van huis zijn, behalve als je de baby meeneemt. De baby heeft je elke 3 tot 4 uur nodig en je hebt ook tijd nodig om de melk uit je lichaam te krijgen.

Dus is er geen andere optie dan een behendig en bekwaam persoon te zijn. Plan je boodschappen van tevoren en bedenk een schema van wanneer je baby wilt laten eten en de plekken waar je dit comfortabel kan geven.

Laat je niet intimideren door wat anderen denken, voed je baby wanneer dat nodig is. Er zijn dekens die kunnen helpen met jezelf bedekken. Ook zijn er shirts met speciale openingen die zorgen voor meer privacy.

Het geven van borstvoeding is een wonderbaarlijk iets, dus wees trots. Doe het met discretie, zodat anderen er geen last van hebben, maar denk niet dat je iets fouts doet. Je kan ook in je auto borstvoeding geven. Doe het zoals jij het wilt en niet zoals anderen het willen.

Borstvoeding geven terwijl je niet thuis bent is de enige manier waarop je nog activiteiten kan doen en je tijd goed kan spenderen.

Sjaal voor bij het geven van borstvoeding

Borstvoeding maakt soms je kleding vuil

Ja, soms heb je de melk niet onder controle en kan het je kleren vuil maken, zelfs al gebruik je bescherming. Dit is oké, je hebt al een luiertas mee, dus neem ook twee of drie reserve shirts mee. Zo makkelijk is het.

Je hebt het recht om je naar te voelen

Er zullen momenten zijn dat je je overweldigd voelt, de pijn in je borsten zat bent of niet toekomt aan alle dingen die je moet doen. Dit is normaal. Sta jezelf toe om te huilen, voor jezelf op te komen en te zeggen wat je dwars zit. Dit maakt je geen slechte moeder of een persoon die niet in staat is voor een baby te zorgen: dit maakt je juist een normaal persoon. Wanneer deze momenten voorbij zijn, zal je sterker zijn. Je kan het allemaal doen, want je bent een moeder!

Om van borstvoeding geven te genieten moet je voor jezelf zorgen. Accepteer en respecteer dat niet alles wat met borstvoeding te maken heeft rooskleurig is


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brahm, P., & Valdés, V. (2017). Beneficios de la lactancia materna y riesgos de no amamantar. Revista chilena de pediatría88(1), 07-14.
  • Prieto-Gómez, R., & Baeza-Weinmann, B. (2013). Lactancia materna: Prevalencia de grietas y dolor en mujeres que amamantan, región de la araucanía, Temuco, Chile. 2010-2011. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología64(3), 229-233.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.