5 manieren om je kinderen goed ouderschap te tonen

Kinderen imiteren meestal het gedrag van hun ouders, dus wil je ze een goede opvoeding geven, dan moet je zelf eerst het goede voorbeeld geven.
5 manieren om je kinderen goed ouderschap te tonen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Goed ouderschap betekent dat je je gewoonten en gedragingen verandert. Hoe kun je je kinderen vragen om het goede te doen als je dat zelf namelijk niet doet? Hoe kun je hen vragen om respectvol te zijn, als je ze zelf niet respecteert en hen aanvalt?

De beste manier om iemand iets te leren is door het juiste voorbeeld te geven. Voor je kinderen is het zien hoe jij je gedraagt ​​meer waard dan duizend woorden.

Leid door het voorbeeld te geven en anderen zullen volgen.
-Populair gezegde-

Goed ouderschap is geen gemakkelijke taak

Je hebt je misschien wel eens afgevraagd wat je kunt doen om je kinderen te helpen goede ouders te worden als de tijd daar is. Dit brengt ons terug bij een bekende zorg: wat is goed ouderschap?

We moeten eerst de moeite nemen om zelf betere individuen en ouders te zijn. Mensen zijn een werk in uitvoering: we kunnen onszelf altijd verbeteren.

We leren door een voorbeeld te volgen. Ouder zijn betekent jezelf als een rolmodel zien.

Hier zijn enkele tips voor het leren van goed ouderschap, uit het boek La Crianza Feliz (Happy Parenting), geschreven door de Spaanse auteur en ouderschapsexpert Rosa Jove.

Goed ouderschap is geen gemakkelijke taak

Vermijd volwassen-centrisme

Volwassen-centrisme komt voor in de ideeën en praktijken van sommige volwassenen die denken dat ze superieur zijn aan kinderen en meer rechten hebben dan zij.

Dit leidt tot opvoedingsmethoden gebaseerd op blinde gehoorzaamheid en tot het idee dat regels van bovenaf moeten worden opgelegd; dat is door ouders op hun kinderen.

Volgens deze manier van denken heeft de ouder nooit ongelijk. Als ze wel ongelijk hebben, dan moeten ze het verbergen. En als hun fouten te voor de hand liggend zijn om te verbergen, verzinnen ze excuses. Alles om te voorkomen dat ze sorry hoeven te zeggen.

Veel ouders geloven nog steeds dat alleen zij weten wat het beste is. Ze luisteren niet naar de prachtige ideeën die hun kinderen hen geven.

Vergeet echter niet dat een gezin elkaar niet zou moeten aanvallen of verdedigen, maar ze moeten juist praten en elkaar begrijpen.

Dus wees niet bang om toe te geven wanneer je fout zit en probeer het probleem aan te pakken. Dit is goed ouderschap en het zal je kind helpen op te groeien en een persoon met nederigheid te worden.

Begrijp ze

Van 2 tot 4 jaar oud moeten we onze kinderen heel duidelijk maken dat we ze begrijpen, zelfs als we hun acties niet altijd accepteren.

Dit is namelijk de fase waarin kinderen hun onafhankelijkheid beginnen te ontwikkelen. Daarom kunnen ze proberen alles zelf te doen of proberen om je tegen te spreken.

We moeten dit begrijpen voordat we hun gedrag proberen te corrigeren. Zelfs als wat ze doen tegen onze principes indruist, doen ze het niet om ons te ergeren. Ze proberen nieuwe dingen uit en experimenteren met hun omgeving.

Laat ze zelf experimenteren en dingen leren. Het zal hen helpen veilig en onafhankelijk op te groeien.

Deel gewoontes en routines

Leren om zelf een ​​bad te nemen, een maaltijd te bereiden of op te ruimen is belangrijk. Het is het beste om deze taken met motivatie te doen, omdat we de resultaten leuk vinden, niet alleen omdat het moet.

De psycholoog Rosa Jove beveelt aan dat we ons alleen bezighouden met de opbouw van gewoonten als een taak essentieel is en het onmogelijk is om je kind te leren om het op een leuke en motiverende manier te doen.

Ze legt ook uit dat de vader actief moet deelnemen aan huishoudelijke taken. Het is niet alleen belangrijk voor de balans tussen werk en privéleven, maar geeft ook een goed voorbeeld aan de kinderen.

Dit alles doet ons denken aan een afbeelding die op sociale media viraal is gegaan. De foto toont jongens die met poppen spelen, ze eten geven en ze dragen.

De tekst eronder vraagt ​​sarcastisch: Dus je laat je zonen met poppen spelen? Ben je niet bang dat het… goede vaders zullen blijken te zijn?”

Goed ouderschap is het delen van gewoontes en routines

Beoefen horizontaal leiderschap

Er zijn twee soorten leiderschap: de ene wordt met macht uitgeoefend en wordt van bovenaf opgelegd. Bij het ouderschap is deze verticale leiderschap gebaseerd op de volgende overtuiging van de volwassene: “Ik heb gelijk en mijn kind niet.”

Een ouder die een verticale leider is zal zich schamen voor slecht gedrag en proberen het te elimineren door middel van opgelegde routines of straf.

Ondertussen komt horizontaal leiderschap voor als we met onze kinderen schouder aan schouder werken.

Dit is gebaseerd op het idee dat, wanneer het kind iets fout doet, we het goede in wat ze deden kunnen benadrukken en hen begeleiden om het de volgende keer beter te doen. Er is altijd een positieve kant; je moet er gewoon naar zoeken.

Als onze kinderen in staat zijn om van de situatie te leren en wij bieden begeleiding, ze prijzen voor de goede aspecten van hun acties, dan zullen ze bewust beginnen hun gedrag aan te passen.

Tiranniek gedrag tegenover kinderen creëert tirannen. Onverschilligheid voor het huilen van een kind creëert volwassenen die onverschillig zijn, niet alleen voor de pijn van anderen, maar voor hun hele bestaan.
-Ferran Grau Codina-

Geef respect om respect te krijgen

Een volwassene mag nooit respectloos zijn tegenover een kind. Als we toestaan ​​dat volwassenen respectloos zijn, dan zullen we moeten accepteren als kinderen het ook zijn. Niemand heeft echter het recht om anderen met een gebrek aan respect te behandelen.

Wat er ook gebeurt, we zijn ouders en we proberen onze kinderen op te voeden om onze sterkste waarden te belichamen.

Als we ze willen leren anderen te respecteren, dan kunnen we hen niet respectloos behandelen wanneer het ons uitkomt. Als wij dit doen, dan zullen zij dat ook doen.

Kinderen zullen hun ouders vaak (hoewel niet altijd) imiteren. Het is daarom belangrijk om hen met respect op te voeden.

Leg uit wat je op een bepaald moment van hen verwacht en geef een voorbeeld: “Ik ben ook boos, maar ik gedraag me niet zo.” Wellicht ook interessant voor jou

Hoe moet je met de boosheid van je kind omgaan?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe moet je met de boosheid van je kind omgaan?

Kinderen kunnen zich soms gefrustreerd of overweldigd door emoties voelen. We geven je tips over hoe je het beste met de boosheid van je kind kunt ...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.