Moederschap gaat over het begeleiden en opvoeden

Moederschap gaat niet alleen over het baren van je kinderen of het opvoeden ervan. Het gaat over het begeleiden, opvoeden, liefhebben en respecteren van hen en het opbouwen van hun zelfvertrouwen.
Moederschap gaat over het begeleiden en opvoeden
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 28 december, 2018

Als je een moeder bent, ben je je er al van bewust dat moederschap veel meer inhoudt dan alleen het baren. Een van onze vele taken als moeders is het begeleiden en opvoeden van onze kinderen.

Immers, het is door ons dat onze kleintjes normaal gesproken hun eerste woorden leren en hoe ze samen te stellen. Daarom wordt onze eerste taal onze moedertaal genoemd.

Moeders brengen over het algemeen meer tijd met kinderen door dan vaders en zijn meestal hun eerste leraren en figuren van autoriteit.

Wat betekent het om moeder te zijn?

Moeder zijn is niet iets dat kwalificaties of ervaring vereist. Laten we realistisch zijn: kinderen komen niet met een handleiding.

Niemand is echt voorbereid op het moederschap. Betekent dit dat je bang moet zijn voor het idee om moeder te zijn? Natuurlijk niet.

De ervaringen van elke vrouw, van elke moeder, zijn persoonlijk en onvergelijkbaar. Maar met of zonder een partner, biologisch of adoptief, is een moeder toch een moeder.

Een moeder is in staat alles te geven, zonder iets terug te krijgen. Om lief te hebben met heel haar hart, zonder er iets voor terug te vragen. Alles investeren wat ze heeft in een project, zonder na te denken over het rendement. Een moeder heeft vertrouwen in haar kinderen wanneer iedereen om hen heen het heeft verloren. Bedankt dat je mijn moeder bent.
-Anoniem

Moeder zijn betekent meer dan alleen maar een kind baren. Het betekent ook slapeloze nachten en eindeloze zorgen. Uren achter je kinderen aan rennen. Je kind begeleiden en opvoeden.

Dagen, maanden en jaren bezig zijn met het bedenken van nieuwe manieren om groenten te camoufleren. Het betekent elke ruzie verdragen en het nemen van alle oneindige tegenslagen die het leven je oplegt met het geduld van een heilige.

Het begeleiden en opvoeden van onze kinderen is een van de moeilijkste taken waarmee moeders worden geconfronteerd. En hoewel er geen magische oplossingen zijn, zijn er een aantal belangrijke adviezen om rekening mee te houden. Het is namelijk nooit te vroeg om een ​​voorbeeld voor je kind te zijn.

Je kinderen begeleiden en opvoeden is de taak van een moeder

Je kinderen begeleiden en opvoeden

Hier zijn een paar handige tips:

 • Je moet eerst voor jezelf zorgen om voor je kind te kunnen zorgen. Als je zelf namelijk in een slechte gemoedstoestand bent, dan heeft dat invloed op je humeur en kan dit van invloed zijn op het welzijn van je baby.
 • Leer om je stress te beheersen. Begrijp dat je niet alles perfect kunt doen.
 • Of het nou goed bedoeld is of niet, laat andere mensen je niet vertellen hoe je je leven moet leiden of hoe je je kind moet opvoeden.
 • Leer om jezelf te organiseren om optimaal gebruik te kunnen maken van de weinig beschikbare tijd.
 • Kinderen moeten zich veilig voelen, ongeacht de omstandigheden. Ze moeten weten dat, ondanks de uitdagingen van het leven, hun moeder er altijd voor hen zal zijn. Vertrouwen tussen een moeder en haar kinderen is daarom cruciaal. Vertrouwen in hen hebben zal hen leren om productieve en positieve relaties te hebben met jou en anderen om hen heen.
 • Wees een goed voorbeeld als een moeder, een vrouw en een vriendin voor je kind.
 • Leer ze vanaf het begin principes en morele waarden.
 • Stel thuis regels op en verwacht van je kinderen dat ze deze opvolgen.
 • Probeer aan de praktische kant een levensverzekering te krijgen waarin je kind als begunstigde wordt genoemd. Kies een persoon die je vertrouwt als hun wettelijke voogd voor als er iets met je gebeurt. Zet alles op papier, bij voorkeur in aanwezigheid van een notaris of een advocaat, om ervoor te zorgen dat niemand misbruik van je kind kan maken.
 • Boven alles, wees geduldig.
Begeleiden en opvoeden door een goed voorbeeld te zijn als moeder

Een moeder is een voorbeeld

Kinderen leren van ons voorbeeld, dus het is essentieel om uit te oefenen wat je predikt en je te gedragen zoals je van hen verwacht. Moeders zijn van cruciale invloed in het leven van onze kinderen.

Het belangrijkste dat moeders kunnen doen is onvoorwaardelijk van onze kinderen houden. Het is echter niet voldoende om dit alleen te voelen. We moeten het ook uitdrukken met woorden, met daden en met fysieke uitingen van genegenheid.

Een kus, een knuffel en een “Ik hou van jou” zijn de broodnodige middelen om veilige en medelevende mensen op te voeden, waardoor ze op een dag zelf goede moeders of vaders zullen zijn.

Tot slot, begrijp dat als je moeder bent en slaagt in de essentiële taak om je kind te begeleiden en op te voeden, je de kracht van karakter, autoriteit, moed en verantwoordelijkheid nodig hebt.

Zie obstakels niet als problemen, maar als uitdagingen die moeten worden overwonnen. Begeleiden en opvoeden is een taak voor iedere moeder.

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Hauser, O. (2015). “I love being a mom so I don’t mind doing it all”: The cost of maternal identity. Sociological Focus48(4), 329-353.
 • Campbell, R. (2015). How to really love your child. David C Cook.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.