De verschillende soorten vaginale afscheiding

13 mei 2019
Vaginale afscheiding heeft een hygiënische functie in de voortplantingsorganen van een vrouw. Het is handig om de verschillende soorten te kennen zodat je afwijkingen kunt herkennen.

Vaginale afscheiding is vocht dat door de klieren van je vagina en baarmoeder wordt gemaakt. Er zijn verschillende soorten vaginale afscheiding en elk daarvan verwijdert dode cellen en bacteriën uit het lichaam. Naast dat ze infecties voorkomen, houden ze de vagina ook schoon.

De hoeveelheid vocht kan verschillen, net als de geur en de kleur. Dit hangt namelijk af van een aantal factoren. Onthoud dat als de kleur, geur of textuur erg anders is dan normaal, dat het een infectie of andere kwaal kan zijn. Dit is vooral het geval wanneer het jeukt of brandt.

Vaak is ons vocht het eerste signaal van het lichaam dat er iets mis is. Daarom verdient het extra aandacht zodat we weten wat de verschillende soorten vaginale afscheiding betekenen.

Soorten vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding heeft een schoonmaakfunctie in de geslachtsorganen van een vrouw. Het houdt de vagina vochtig en schoon, maar het helpt ook bij het voorkomen van infecties. Dit zijn de soorten vaginale afscheiding die een vrouw kan hebben:

1. Schoon en waterige vaginale afscheiding

De dikke, witte afscheiding komt vaak voor aan het begin en het eind van de ongesteldheid. De witte afscheiding jeukt niet, maar als dat het wel doet kan dit een indicatie zijn voor een schimmelinfectie.

2. Meer volume dan normaal

Het is normaal om meer afscheiding te zien aan het einde van je menstruatiecyclus. Als je hormonale anticonceptiva gebruikt kan je ook meer vaginale afscheiding hebben.

Er zijn echter andere mogelijke oorzaken voor extra vocht, zoals een infectie, een verloren tampon of een reactie op nieuwe zeep. Als er ongemak bij komt kijken is het noodzakelijk om naar de dokter te gaan.

Infectie van de vagina

3. Rood of bruin

Meestal komt het door je menstruatie als je rode of bruine vlekjes ziet. Deze kunnen donker van kleur zijn wanneer het oud bloed is van je vorige ongesteldheid.

De hoeveelheid vocht kan verschillen, net zoals de geur en kleur. Dit hangt af van verschillende factoren.

4. Een groenachtige kleur

Gele vaginale afscheiding hoeft geen bedreiging voor je gezondheid te zijn als je er voor en na een menstruatie en tijdens je zwangerschap last van hebt. De geurloze gele afscheiding is volkomen normaal en geen reden voor alarm.

Wanneer je echter ziet dat je vaginale afscheiding meer naar groenachtig neigt, is het tijd om contact op te nemen met de dokter. Donkergele of groene slijm kan namelijk een teken zijn van een infectie.

Een groenachtige afscheiding is een teken van een infectie, net als dat groene slijm een teken is van een infectie in de neusholten. Je lichaam hoopt de witte bloedcellen op om tegen een bedreiger te vechten, waardoor het een groene kleur krijgt.

5. Doorzichtige vaginale afscheiding

Dit is standaard afscheiding die je ziet aan het begin van je menstruatiecyclus. De afscheiding is doorzichtig en waterig, of melkwit. Zolang het geen rare symptomen heeft, zoals jeuk of een slechte geur, is er geen probleem.

6. Een vieze geur

Stinkende afscheiding kan gerelateerd zijn aan een schimmelinfectie of kan veroorzaakt zijn door bacteriële vaginose. Dit is een infectie die veroorzaakt door bacteriën die voorkomt wanneer de PH-waarde van de vagina verstoord is.

De menstruatiecyclus

7. Roze vaginale afscheiding

Als laatste, roze afscheiding betekent vaak dat de hoeveelheid bloed laag is. Dit soort afscheiding komt vooral voor als je zwanger bent.

Ook kan het voorkomen na seks vanwege de wrijvingen. Deze wrijvingen zorgen soms voor kleine scheurtjes in de vaginale wanden.

Onthoud dat, met uitzondering van ongewone afscheiding, het normaal is om soms verschillende soorten afscheiding te zien tijdens je menstruatiecyclus, maar ook tijdens en na seksuele activiteiten.

Zoals je ziet verschilt vaginale afscheiding in hoeveelheid, textuur, kleur en geur afhankelijk van je menstruatiecyclus, een infectie of bepaalde medicatie.

Als laatste, onthoud dat er veel oorzaken zijn voor vaginale afscheiding. Het is belangrijk om elke keer goed op te letten zodat je kan zien wanneer het afwijkend is. Vergeet niet dat het erg belangrijk is om naar een dokter te gaan om zeker te weten dat je vagina gezond is.