9 manieren waarop je lichaam tijdens de zwangerschap verandert

24 maart 2019
De meeste zwangere vrouwen maken zich zorgen over de veranderingen die hun lichaam tijdens deze negen maanden doormaakt. Gedurende deze periode verandert het lichaam namelijk om tegemoet te komen aan de behoeften van de kleine die zich in je baarmoeder vormt.

We nodigen je uit om enkele manieren te ontdekken waarop je lichaam tijdens de zwangerschap verandert, zodat je niet verrast wordt en je beter voorbereid kunt zijn.

9 manieren waarop je lichaam tijdens de zwangerschap verandert

Je lichaam verandert tijdens de zwangerschap om zich aan te passen aan de behoeften van de baby en bereidt zich ook voor op het uiteindelijke moment van de bevalling.

Het lichaam begint reserves te verzamelen om je kleintje te verwelkomen wanneer hij of zij wordt geboren, maar dit kan ook ongemak veroorzaken in veel delen van het lichaam.

Hier zijn dus de meest voorkomende manieren waarop je lichaam tijdens de zwangerschap zal gaan veranderen:

1. Toename van seksuele verlangen

Tijdens de negen maanden van de zwangerschap zullen er constant verschillen zijn in de hormoonspiegels, en dit zal je libido verhogen. Hierdoor zul je je aantrekkelijker voelen en als je seks hebt, zul je merken dat je vagina veel vochtiger is. 

Het voordeel van seksueel actief te blijven is dat dit als een vorm van oefening zal dienen om je voor te bereiden op de bevalling.

2. Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap beginnen bij de bevruchting van het eitje zelf. De toename van oestrogeen veroorzaakt vervolgens die vreselijke zogenaamde ochtendmisselijkheid.

Anderzijds draagt ​​de toename van progesteron bij tot de flexibiliteit van de ligamenten van het lichaam en de productie van prolactine helpt de ontwikkeling van de borstklieren. Het hCG (hieronder besproken) is verantwoordelijk voor het overleven van het bevruchte eitje.

3. Gewichtstoename zorgt ervoor dat je lichaam tijdens de zwangerschap verandert

Dit is de meest voor de hand liggende van hoe je lichaam tijdens de zwangerschap verandert. Je buik zal week na week groeien en je gewicht zal tussen de 12 en 16 kilo toenemen.

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap wordt sterk beïnvloed door je gewicht vóór de zwangerschap en je eetgewoonten, evenals door je levensstijl – of je nu een trainingsroutine hebt of een zittend leven leidt.

4. Borstvergroting

Een van de eerste manieren waarop je lichaam tijdens de zwangerschap verandert, is de toename van de borstomvang en overgevoeligheid van je borsten. Na een paar weken merk je ook hoe de areola donkerder wordt. Vanaf de vierde maand kunnen je borsten een geelachtige, dikke vloeistof afscheiden. Dit is biest, de eerste moedermelk.

Gewichtstoename zorgt ervoor dat je lichaam tijdens de zwangerschap verandert

5. De huid verandert ook tijdens de zwangerschap

De toename van de productie van hormonen zoals oestrogeen en progesteron zorgt voor veranderingen van de huid. Omdat deze hormonen verantwoordelijk zijn voor de productie van melanine (het pigment dat de huid kleur geeft), verschijnen er vaak vlekken op je huid.

Bovendien zorgt de toename van het gewicht ervoor dat je huid zich rekt en zijn elasticiteit verliest. Helaas kan dit leiden tot het verschijnen van striae.

Tijdens de zwangerschap, transformeert je lichaam zich om aan te passen aan de behoeften van de baby, en bereidt het zich ook voor op het uiteindelijke moment van bevalling

6. Veranderingen in de baarmoeder

De baarmoeder zal beginnen uit te rekken om de baby te herbergen, en het zal ook in omvang toenemen. Vanwege de flexibiliteit neemt de baarmoeder toe van 6 tot 33 centimeter. Je zult waarschijnlijk ook ongemak ervaren als de baby groeit, omdat zijn grootte en gewicht op de organen zullen drukken.

7. Veranderingen in het spijsverteringsstelsel

Misselijkheid veroorzaakt door hormonen zoals hCG worden soms gevolgd door braken of hoofdpijn. Daar komt nog bij dat lijden aan constipatie een andere manier is waarop het lichaam tijdens de zwangerschap verandert.

De groei van de baby zal druk uitoefenen op de darmen en andere organen van het spijsverteringsstelsel. Het gevolg is dat je je na de maaltijd misschien een beetje ongemakkelijk voelt.

8. Veranderingen in het haar

Een ander effect van de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap is de toename van het haarvolume. Je haar wordt ook droger dan normaal. Je merkt misschien ook een toename in lichaamshaar op je benen, armen en gezicht.

Zwangere vrouw met hoofdpijn

9. Veranderingen in de voeten en benen

Zowel de groei van de baarmoeder als de toename van bloed in je bloedcirculatie bemoeilijken het circuleren van het bloed. Om deze reden zwellen de benen meestal. Als gevolg kunnen er spataderen verschijnen.

Een van de meest onplezierige veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap is vochtretentie. Hierdoor zwellen je voeten zo op dat je schoenen wat strak beginnen te worden.

Zwangerschap is een voorbijgaande fase die het begin markeert van meer grote veranderingen in je leven. Naarmate de zwangerschap vordert, probeer ten volle van deze buitengewone ervaring te genieten. Bereid je voor om deze veranderingen onder ogen te zien, en ook de veranderingen die na de geboorte zullen komen.