Gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen vragen zich af hoeveel gewicht ze tijdens de zwangerschap aan mogen komen. Als je je bewust bent van de factoren die de gewichtstoename tijdens de zwangerschap beïnvloeden, kun je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om een gezonde zwangerschap voor jou en je baby te garanderen.
Gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Laatste update: 29 juli, 2018

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap is één van de dingen waar artsen veel aandacht aan besteden. Te veel of te weinig in gewicht aankomen kan een vroeg teken zijn van bepaalde gezondheidsproblemen.

Er is echter geen norm voor de gewichtstoename die elke zwangere vrouw zou moeten behalen. Zoals veel dingen, kan gewichtstoename tijdens de zwangerschap sterk variëren van vrouw tot vrouw.

Met dit in je achterhoofd doe je er dan ook goed aan je niet te veel te focussen op het gewicht dat je tijdens de zwangerschap aankomt. Let in plaats daarvan op het soort voedsel dat je eet.

Je voedingsgewoonten tijdens de zwangerschap hebben niet alleen invloed op jouw gezondheid, maar ook op die van je baby.

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Wanneer we het hebben over gewichtstoename tijdens de zwangerschap, zijn er een paar gemeenschappelijke overtuigingen die we moeten bespreken. Sommige van die overtuigingen zijn nauwkeuriger en juister dan andere. Een belangrijke factor is het gewicht van de moeder voordat ze zwanger werd.

Zowel obesitas (overgewicht) als een laag lichaamsgewicht kunnen risicofactoren zijn bij een zwangerschap. Vrouwen die onder- of overgewicht hebben, moeten extra aandacht besteden aan hun dieet om risico’s voor de gezondheid van de foetus te voorkomen.

Factoren die een rol spelen bij de gewichtstoename tijdens de zwangerschap zijn onder andere:

  • Vochtretentie (vasthouden van vocht)
  • Voedingsgewoonten
  • Gewicht van de foetus
  • Het gewicht van de placenta
  • De hoeveelheid vruchtwater
  • Hoeveel de baarmoeder groeit
  • De bloeddoorstroming
  • Het gewicht van borstweefsel en vetafzettingen

Hoeveel gewicht moet ik aankomen tijdens de zwangerschap?

Dit zal voor elke zwangere vrouw anders zijn. Elk lichaam en elke zwangerschap is anders.

Desalniettemin kunnen we stellen dat een normale gewichtstoename tussen de 10 en 15 kilo ligt bij vrouwen met een gemiddeld gewicht.

Sommige vrouwen proberen geleidelijk aan te komen volgens de volgende formule:

  • In de eerste drie maanden: 1-3 kilo
  • In het tweede trimester: 3-5 kilo
  • Tijdens het laatste trimester: 1 pond per week

Zwangere vrouwen die aan het begin van de zwangerschap te licht waren, moeten meer aankomen, tot ongeveer 20 kilo.

Anderzijds moeten degenen die overgewicht hadden proberen slechts 5 tot 10 kilo aan te komen.

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap moet het gevolg zijn van een gezond dieet dat alle voedingsstoffen biedt die de moeder en de baby nodig hebben.

Sommige vrouwen proberen geleidelijk aan te komen

Hoeveel moet een zwangere vrouw eten?

Wanneer je erachter komt dat je zwanger bent, moet je een gezond, uitgebalanceerd voedingspatroon volgen. In het algemeen raden diëtisten aan om de inname van calorieën als volgt te verhogen:

  • In het eerste trimester: eet ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën als voordat je zwanger was.
  • Tijdens het tweede trimester: eet zo’n 300 extra calorieën per dag.
  • Gedurende het derde trimester: de inname van calorieën moet in totaal met ongeveer 500 calorieën toenemen

Dit dieet moet gepaard gaan met rustige dagelijkse bewegingsvormen, afhankelijk van het stadium van de zwangerschap.

Probeer in plaats van meer te eten dan je eerder deed, voedsel te eten dat veel voedingsstoffen levert. Bijvoorbeeld zuivelproducten en eiwitrijke producten. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk want ze spelen een essentiële rol bij de ontwikkeling van de foetus.

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap moet het gevolg zijn van een gezond dieet dat alle voedingsstoffen biedt die de moeder en de baby nodig hebben.

Controle van je gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Om nervositeit te vermijden die gepaard kan gaan met gewichtstoename tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om de controle te houden over de pondjes die je aankomt.

Om dit op effectieve wijze te doen, volgen hier een paar tips om in gedachten te houden.

Een evenwichtig dieet

Verminder de consumptie van verzadigde vetten en verhoog de consumptie van omega 3-vetzuren. Dit is aanwezig in vis, noten en lijnzaad.

Dit zal je baby helpen groeien en het zal daarnaast de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel bevorderen.

Weten hoeveel gewicht je tijdens de zwangerschap mag aankomen, zal je helpen actie te ondernemen om eventuele risico’s te verminderen.

Medische controles

Bij een maandelijkse medische controle zal je verloskundige of arts de groei van de foetus bepalen en controleren of je gezond eet.

Je arts zal ook je bloeddruk meten en bepalen of je lichaam veel vocht vasthoudt.

Een evenwichtig dieet

Eet vaak maar dan wel kleine porties

Het eten van een gezonde snack halverwege de ochtend en in de loop van de middag zal de honger in toom houden. En zo kan gezond snacken, binnen het redelijke, het overeten in de hand houden en het ontstaan van overgewicht tijdens de zwangerschap helpen voorkomen.

Probeer twee liter water per dag te drinken. Vermijd sappen uit pak en frisdrank, omdat beide vaak grote hoeveelheden suiker bevatten.

Zolang je gezondheid goed is, is lichaamsbeweging ook belangrijk tijdens de zwangerschap. Wandelen, aquajoggen of andere rustige bewegingsvormen onder toezicht van een deskundige zijn bijvoorbeeld ideaal.

Indien je weet  hoeveel je tijdens de zwangerschap mag aankomen, kun je actie ondernemen om eventuele risico’s te verminderen.

Vergeet niet dat je zowel voor jezelf als voor je baby eet.  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Frederick IO, Williams MA, Sales AE, Martin DP, Killien M. Pre-pregnancy body mass index, gestational weight gain, and other maternal characteristics in relation to infant birth weight. Matern Child Health J. 2008;12(5):557-67. 5.
  • San Román, Mª A. Aumento de peso durante el embarazo. Modificaciones fisiológicas relacionadas con la ganancia de peso y necesidades nutricionales. Trabajo de Fin de Grado. Escuela Universitaria de Enfermería ‘Casa de Salud Valdecilla’. 2013. [En línea].
  • Schieve LA, Cogswell ME, Scanlon KS. Trends in pregnancy weight gain within and outside ranges recommended by the Institute of Medicine in a WIC population. Matern Child Health J. 1998;2(2):111-6.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.