Wat is striae en hoe kun je het behandelen?

Vrouwen ervaren een aantal veranderingen tijdens de zwangerschap en zijn vaak bang voor het uiterlijk van hun lichaam na de bevalling. Daarom willen we je advies geven over de behandeling van striae na de komst van je baby.
Wat is striae en hoe kun je het behandelen?

Laatste update: 28 juli, 2018

De striae die de zwangerschap achterlaat kan een grote bron van zorg zijn voor vrouwen. Zwangerschap is niet de enige oorzaak van striae, maar het is waarschijnlijk de meest voorkomende. Wat is striae? Deze striemen verschijnen meestal op de buik, maar ze kunnen ook op de dijen, billen, heupen, armen en borsten verschijnen.

Kortom, dit zijn de lichaamsdelen die tijdens de zwangerschap van grootte veranderen. Door deze veranderingen wordt de huid van je lichaam uitgerekt, met striae tot gevolg.

Een van de meest relevante factoren als het gaat om het verschijnen van striae is gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Dit betekent dat hoe meer kilo’s je aankomt tijdens de zwangerschap, hoe hoger je kans is op het ontwikkelen van striae.

Genetica speelt ook een belangrijke rol bij het ontstaan ​​van striae na de zwangerschap. Op dezelfde manier zijn metabolisme en hormonen ook boosdoeners.

Aangezien deze factoren buiten je macht liggen, richt je dan op het ontdekken van enkele manieren waarop je striae kunt voorkomen of verminderen.

Wat is striae?

Striae is een beschadiging van de huid. Deze striemen kunnen een roodachtige of paarsachtige kleur aannemen of soms een meer witachtig uiterlijk hebben.

Ze worden meestal veroorzaakt door het oprekken van de huid als gevolg van gewichtstoename. Als gevolg hiervan breken de huidvezels, waardoor de littekens achterblijven die we kennen als striae.

5 manieren om striae na de zwangerschap te vermijden

Hoewel sommige striae onvermijdelijk is, zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om de intensiteit van hun uiterlijk te verminderen.

1. Houd je gewichtstoename onder controle

Het onder controle houden van je gewicht is essentieel, omdat overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap slecht is voor zowel de moeder als de baby. Bovendien draagt ​​het bij aan het verschijnen van striae, omdat je huid meer uitrekt dan zou moeten.

Striae op benen

2. Volg een gezond dieet

Kies voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten. Antioxidanten helpen bij de productie van collageen en helpen de huid stevig en elastisch te maken.

Kies daarom voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A, C en E. De lijst bevat onder andere:

  • fruit en groenten
  • zuivelproducten
  • vlees
  • citrusvruchten
  • plantaardige oliën
  • zaden
  • bladgroenten

3. Beweging

Blijf actief door middel van matige lichaamsbeweging om in vorm te blijven. Kies activiteiten met een lichte impact, zoals een wandeling maken.

“Wat is striae? Het is de beschadiging van de huid met littekenweefsel tot gevolg. Gewichtstoename is een van de meest relevante factoren als het gaat om het verschijnen van striae tijdens de zwangerschap.”

4. Hydrateer je huid

Het is belangrijk dat je veel water en vloeistoffen drinkt om gehydrateerd te blijven. Artsen adviseren ten minste 2 liter water per dag.

Houd er bovendien rekening mee dat sommige voedingsmiddelen die je per dag consumeert, ook vloeistoffen bevatten. Daarom moet je jezelf niet overdrijven met drinken, maar je moet op zijn minst je dagelijkse hoeveelheid water binnen krijgen.

5. Gebruik bodylotion

Hoewel je zwangerschap voorbij is, blijft de striae over. Om dit aan te pakken, gebruik je crèmes die deze ongewenste striemen doen verdwijnen of in ieder geval hun uiterlijk verminderen.

Hoewel het verschijnen ervan onvermijdelijk kan zijn, bestaan ​​er opties om ze kwijt te raken of ze te verlichten.

Er is een verscheidenheid aan lotions en gels op de markt die je kunt gebruiken om striae te elimineren. Zoek naar producten die vitamine E of cacaoboter bevatten.

Cacaoboter is nuttig bij het verminderen van het uiterlijk van striae, zowel tijdens als na de zwangerschap.

Striae op heupen

Idealiter zou je deze producten twee keer per dag moeten aanbrengen totdat je striae verdwijnt of bijna onzichtbaar wordt. Hoe eerder je met de behandeling begint, hoe groter je kans om ze te elimineren of te verminderen.

Natuurlijke remedies hebben de voorkeur boven chemische behandelingen of chirurgie, omdat die opties riskanter en minder effectief zijn.

Het verzorgen van je huid tijdens de zwangerschap is geen garantie dat je bent vrijgesteld van striae. Dat maakt echter voorzichtig zijn geen verspilling van tijd.

Wat is striae en hoe ga ik er mee om?

Concluderend kan een huid met striae na de zwangerschap vaak het zelfvertrouwen van een vrouw beïnvloeden.

Als een vrouw al te maken heeft met een postnatale depressie als gevolg van hormonale veranderingen na de geboorte van haar kind, zal het zien van striae in de spiegel waarschijnlijk niet helpen.

Maar het is ook belangrijk om te weten dat striae een normaal symptoom is na de zwangerschap. Om het verschijnen ervan te verminderen, hydrateer je huid van binnen en van buiten en handhaaf een gezond voedingspatroon. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Antioxidantes. Food and Nutrition [Internet]. 2003 [citado 23 de enero de 2022]; Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/antioxidants.html
  • Rubio P, Correia C. Embarazada, ¿y ahora qué?: Plan para cuidarse durante y después del embarazo. Penguin Random House Grupo Editorial España; 2016.
  • Schoenfeld P. Colágeno: Rejuvenece tu piel, fortalece las articulaciones, y siéntete más joven gracias a la dieta que aumenta la producción y el consumo de colágeno. EDITORIAL SIRIO S.A; 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.