Het beste fruit om te eten tijdens de zwangerschap

Fruit bevat zeer belangrijke componenten die je baby kunnen helpen om de best mogelijke voeding te krijgen tijdens de zwangerschap. We zullen je hieronder vertellen wat het beste fruit is om te eten tijdens de zwangerschap.
Het beste fruit om te eten tijdens de zwangerschap

Laatste update: 16 juli, 2018

Idealiter zouden vrouwen tijdens de zwangerschap elke dag minstens 3 of 4 porties fruit moeten eten. Het beste fruit biedt verschillende voedingsstoffen, vezels en vitamines die zeer gunstig zijn voor de gezondheid van zowel de aanstaande moeder als haar zich ontwikkelende baby.

Tot de belangrijkste vitamines die fruit levert behoren bètacaroteen en vitamine C. Baby’s hebben bètacaroteen nodig voor de ontwikkeling van hun:

 • cellen
 • weefsels
 • gezichtsvermogen
 • immuunsysteem.

Vitamine C is essentieel voor de vorming van de botten en tanden van je kleine.

Fruit bevat ook collageen, kalium en foliumzuur. Collageen is belangrijk voor de ontwikkeling van gewrichtsweefsel. Kalium helpt de bloeddruk onder controle te houden. En foliumzuur dient om neuraalbuisdefecten te voorkomen en draagt ​​bij aan een gezond geboortegewicht van je baby.

Daarom is het belangrijk dat je regelmatig het beste fruit eet tijdens je zwangerschap. Natuurlijk zijn er ook andere voedingsmiddelen die je in je dieet moet opnemen, afhankelijk van de specifieke behoeften van elke vrouw en zoals aanbevolen door je arts.

Het beste fruit tijdens de zwangerschap

De vezels in fruit en groenten bieden ook verschillende voordelen voor je lichaam, waaronder een betere darmwerking. Ze helpen constipatie en aambeien te voorkomen, wat veel voorkomt tijdens de zwangerschap.

Hieronder zullen we in detail treden met betrekking tot het fruit die het meest worden aanbevolen voor zwangere vrouwen.

Abrikozen

Een van de meest voorkomende problemen waarmee vrouwen worden geconfronteerd tijdens de zwangerschap heeft te maken met de werking van hun darmen. Abrikozen hebben een hoog vezelgehalte en helpen om van constipatie af te komen.

Het beste fruit: abrikozen

Frambozen

Frambozen zijn ook één van de meest aanbevolen fruitsoorten voor bij de zwangerschap. Ze helpen de distributie van zuurstof naar je baby te verbeteren. Ze bieden ook vitamine C, quercetine en proanthocyanidine en beschermen de weefsels van je baby. Dit maakt frambozen een van de meest gewilde fruitsoorten voor aanstaande moeders.

Aardbeien

Aardbeien zijn ook erg gunstig tijdens de zwangerschap, omdat ze de bloedsomloop helpen verbeteren. Ze bieden ook een grote hoeveelheid vitamine C. Vitamine C helpt bij de opname van ijzer en versterkt ons immuunsysteem. Het is geweldig fruit om bij de hand te hebben als je zwanger bent.

Vijgen

Zowel verse als gedroogde vijgen zijn uitstekende opties voor aanstaande moeders. Vijgen leveren kalium en andere mineralen die de werking van het zenuwstelsel en spieren verbeteren. Dit helpt problemen die verband houden met een hoge bloeddruk te voorkomen.

Ananas

Ananas bevat calcium, vitamine C en andere voedingsstoffen waarvan het hoofddoel is bloedarmoede te voorkomen. Bloedarmoede is een van de meest voorkomende problemen die optreedt tijdens de zwangerschap en ananas kan je helpen dit probleem te voorkomen.

Fruit is gezond tijdens de zwangerschap

Appels

Als je je bloedsuikerspiegel tijdens de zwangerschap wilt stabiliseren, zijn appels het beste fruit dat je kunt kiezen. Appels helpen je hunkeringen in bedwang te houden en je groeiende eetlust onder controle te houden. Dat betekent dat je niet zoveel chocolade of ander voedsel zult eten dat niet wordt aanbevolen terwijl je zwanger bent.

Peren

Peren zijn een natuurlijk diureticum, waardoor ze een zeer gezonde optie zijn voor toekomstige moeders. Ze helpen pieken en dalen in je energieniveau te vermijden. Ze helpen ook bij het beheersen van stemmingswisselingen die zo typisch zijn tijdens de zwangerschap, door alle hormonale veranderingen.

Watermeloenen

Een watermeloen is rijk aan lycopeen en een antioxidant die het hart en de hersenen beschermt. Watermeloen is een van de beste fruitsoorten om te eten tijdens de zwangerschap, omdat het een grote hoeveelheid water bevat evenals natuurlijke suikers.

Grapefruits

Deze fruitsoort heeft een krachtig alkalisch en antioxiderend effect op het lichaam, dat helpt bij het bestrijden van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn de schuld voor vele ziekten waar we vandaag de dag last van hebben. Grapefruit is ook een citrusvrucht dat de pH-niveaus van het lichaam in balans houdt.

Hoeveel fruit moet je eten tijdens de zwangerschap?

Het is het beste om wanneer mogelijk, elke dag 2 kopjes fruit en 2 tot 3 kopjes groente te consumeren. Hier zijn enkele voorbeelden van ideeën om het op te dienen:

 • rauwe of gekookte groenten
 • 100% fruit- of groentesap
 • middelgrote of grote fruitsoort (1 sinaasappel, 1 appel)
 • middelgrote banaan
 • kop rauw, ingeblikt of bevroren fruit

Er zijn nauwelijks fruitsoorten die je niet mag eten als je zwanger bent. Je moet echter genetisch gemodificeerd fruit vermijden en kiezen voor biologische producten.

Het consumeren van een variantie van fruit tijdens de zwangerschap heeft veel voordelen voor onze gezondheid en biedt veel voedingsstoffen die onze baby nodig heeft voor zijn ontwikkeling. Neem ze in de aanbevolen hoeveelheden op in je dieet om alle voordelen te verkrijgen.

Je kunt ook fruit toevoegen die niet op de lijst staan, hoewel het altijd goed is om je arts te raadplegen over fruit dat mogelijk niet wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gao Y., Sheng C., Xie RH., Sun W., et al., New perspective on impact of folic acid supplementation during pregnancy on neurodevelopment/autism in the offspring children – a systematic review. PLoS One, 2016.
 • Hartley L., May MD., Loveman E., Colquitt JL., Rees K., Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.