Tips om je figuur te herstellen na een zwangerschap

Tips om je figuur te herstellen na een zwangerschap

Laatste update: 19 juli, 2018

Als je aan de slag wilt om je figuur te herstellen nadat je bent bevallen van je kleintje, hoef je je niet te veel zorgen te maken. Je hebt gewoon een beetje geduld nodig. Je moet ook bepaalde richtlijnen volgen.

Vanaf het moment dat het gewicht van je baby optelt bij het jouwe beginnen zorgen te ontstaan over hoe je deze kilo’s weer kwijt raakt na de bevalling.

Daarom hebben we besloten je een paar tips te geven om je figuur te herstellen dat je voor de zwangerschap had.

Als eerste moet je weten dat het natuurlijk is om je figuur te willen herstellen. Maar je moet jezelf een pauze geven! Je lichaam heeft net een baby geproduceerd en het heeft tijd nodig om te herstellen.

Houd je vast aan de volgende tips als je niet weet hoe je met dit proces moet beginnen. Je zal verbaasd zijn hoe snel je resultaat ziet.

Tips om je figuur te herstellen na een zwangerschap

Met een beetje geduld en doorzettingsvermogen zullen de volgende tips je helpen om je figuur terug te krijgen.

1. Drink veel water

Soms kan het lichaam het gevoel van honger en dorst moeilijk onderscheiden. Het maakt niet uit of je borstvoeding geeft of niet, het drinken van water is noodzakelijk voor het verliezen van gewicht en het herstellen van het lichaam.

Drink een of twee glazen koud water als je een hongerig gevoel hebt. Wacht een paar minuten en beslis dan of je echt honger hebt of niet.

Zo kan je de inname van onnodige calorieën vermijden. Het houd je ook gehydrateerd.

2. Verminder stress

Slaap, voeding en hormonen kunnen een grote rol spelen bij beginnende stress. Daarom zijn deze componenten erg belangrijk voor de gezondheid van een vrouw. Het laag  houden van stresslevels kan helpen bij het verliezen van gewicht na een zwangerschap.

Daarom moet je luisteren naar je lichaam. Kijk naar je dagelijkse gewoontes om te zien of je kleine aanpassingen kan maken voor grote vorderingen.

Moeder geeft borstvoeding aan haar baby

3. Doe dutjes

Genoeg slapen draagt bij aan het verliezen van gewicht. Onthoud dat vreemde slaapcycli zoals ze worden veroorzaakt door een pasgeborene je stofwisseling beïnvloeden.

Doe een dutje wanneer je baby dat ook doet. Op deze manier heb je geen last van een tekort aan slaap op lange termijn. Dit zal je helpen om energielevels hoog te houden en minder last te hebben van eetbuien.

“Het moment dat een baby geboren wordt, wordt de moeder ook geboren. De vrouw bestond al, maar de moeder nog niet. Een moeder is absoluut een nieuw leven.”
– Bhagwan Shree Rajneesh –

4. Eet gezond

Om je figuur te herstellen moet je afstand houden van voedsel met lege calorieën zoals frisdrank en chips. Ook moet je moderne diëten vermijden waarbij één voedselgroep volledig geëlimineerd wordt.

Introduceer in plaats daarvan magere eiwitten, granen, vers fruit, groenten en magere zuivel in je dieet.

5. Borstvoeding

Door borstvoeding te geven kan je een ongelooflijk grote hoeveelheid calorieën verbranden. Dat betekent dat vrouwen zelfs hun inname van calorieën kunnen verhogen en toch nog snel en veilig gewicht verliezen.

Onthoud dat je de inname van calorieën moet verminderen wanneer je stopt met borstvoeding geven of het minder regelmatig geeft.

6. Beweeg

De meeste nieuwe moeders hebben zo’n slaaptekort en zijn zo overweldigd dat ze niet eens denken aan beweging.

Na de geboorte kan je door je huis lopen. Als je je goed voelt en het bloeden niet verergert kan je de volgende dag weer iets meer lopen.

Het lichaam van een vrouw is niet klaar om te sporten tot 6 weken na de bevalling. Na 6 weken kunnen moeders gaan opbouwen naar 20-30 minuten cardiovasculaire oefeningen doen, 3 keer per week.

Beweeg genoeg

7. Sport

Om je figuur te herstellen na de bevalling moet je calorieën verbranden. Om dit te doen kan je lichte cardiovasculaire oefeningen doen.

Ga naar buiten voor een wandeling of doe een andere vorm van een reguliere fysieke activiteit. Zorg ervoor dat je hartslag geleidelijk verhoogt.

Sporten zal helpen bij het vermijden van gewichtstoename. Het zal je ook helpen om spiermassa te behouden. Sporten kan helpen bij het verminderen van pijn die je kan voelen na de bevalling.

Tijdens het sporten moet je voorzichtig zijn. Sporten met een overdreven ambitieuze houding kan resultaten op lange termijn verpesten. Daarom is het belangrijk dat je het langzaam opbouwt.

Kortom, we moedigen je aan om de genoemde tips te volgen om je figuur te herstellen dat je voor je zwangerschap had. Positief en gemotiveerd blijven zal het proces makkelijker maken! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Poti JM., Braga B., Qin B., Ultra processed food intake and obesity: what really matters for health processing or nutrient content? Curr Obes Rep, 2017. 6 (4): 420-431.
  • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.