Vaginale bloeding tijdens het eerste trimester van de zwangerschap

Vaginale bloeding tijdens het eerste trimester van de zwangerschap

Laatste update: 17 juli, 2018

Een vaginale bloeding is ernstig tijdens elke fase van de zwangerschap. Het wordt altijd beschouwd als reden om een arts te raadplegen. Soms heeft het te maken met kleine problemen, maar er kan ook een ernstigere reden zijn.

Vele vrouwen hebben last van een vaginale bloeding tijdens het eerste trimester. Het is natuurlijk een alarmerend signaal, daarom is het belangrijk te weten of we ons zorgen moeten maken. Dit is wat het betekent.

In de eerste plaats moeten we kijken naar zowel de hoeveelheid bloed als de kleur hiervan. We moeten ook letten op mogelijke andere symptomen die optreden. Of je bijvoorbeeld, behalve de vaginale bloeding, ook last hebt van buikpijn of andere onbekende symptomen.

Het is ook van belang dat je het ongemak dat je voelt op de juiste manier interpreteert. We zijn namelijk gewaarschuwd dat dit gebeurt om een bepaalde reden.

Wat is de oorzaak van een vaginale bloeding tijdens de zwangerschap?

Zwanger zijn en vaginale bloeding

Een vaginale bloeding tijdens het eerste trimester kan een klein symptoom zijn, toch is het altijd beter om een specialist te raadplegen.

Het wordt ten zeerste aanbevolen dat een arts de status en het verloop van de zwangerschap controleert. Weinig of veel bloeden kunnen verschillende dingen betekenen, zoals je in de onderstaande voorbeelden kunt zien.

De innesteling van de embryo

Deze vaginale bloeding treedt meestal op tussen de eerste 4 tot 6 weken van de zwangerschap. Het komt van nature voor wanneer de bevruchte eicel zichzelf innestelt in de baarmoederwand. Soms beschadigt deze innesteling het weefsel en veroorzaakt een lichte bloeding.

In de meeste gevallen weten we nog niet dat we zwanger zijn wanneer dit gebeurt. Deze vaginale bloeding wordt daarom vaak verward met menstruatie. Het is een lichte bloeding die rozig of bruin van kleur is. Soms gaat dit gepaard met lichte buikpijn.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Er is sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wanneer de embryo zich innestelt buiten de baarmoeder. In dit geval kan er sprake zijn van bloedverlies vergezeld door buikpijn. Doorgaans vindt deze foute innesteling plaats in de eileiders en wordt de zwangerschap bijna nooit voldragen.

Ondanks de complexe aandoening is het een lichte vaginale bloeding en is de kleur behoorlijk donker. Wanneer dit proces echter het scheuren van de eileiders veroorzaakt, kan het vaginale bloedverlies veel groter zijn. Er kan een intense pijn optreden in zowel de onderbuik als in de schouders en de onderrug. Er kan sprake zijn van een hevige bloeding, dagen voordat de pijn begint.

Het ontstaan van een hematoom in de baarmoeder

Oorzaken van vaginale bloeding

Een hematoom in de baarmoeder is een ophoping van bloed in het baarmoederweefsel. Het komt vaak voor tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Dit kan een vaginale bloeding veroorzaken wanneer het scheurt. Als dit gebeurt, is er veel bloedverlies, maar doorgaans is het niet pijnlijk. Deze aandoening wordt behandeld met bedrust.

Miskraam

Een miskraam kan een zware bloeding en buikpijn veroorzaken. Wanneer deze symptomen zich voordoen, is het cruciaal om een medisch onderzoek te verrichten om de opening van de baarmoederhals te controleren. Als je er eenmaal zeker van bent dat de foetus in orde is, zul je hoogstwaarschijnlijk bedrust voorgeschreven krijgen tot de de bloeding afzwakt.

Het einde van een zwangerschap is tragisch, toch is een miskraam een complicatie die zich vaak voordoet. Minstens de helft van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Soms gebeurt het zelfs zonder dat we het weten. Er zijn verscheidene oorzaken hiervoor, en soms gebeurt dit door een samenloop van omstandigheden.

De ontwikkeling van een mola-zwangerschap

Dit komt niet veel voor, maar een mola-zwangerschap kan een vaginale bloeding veroorzaken tijdens het eerste trimester. Het bloedverlies kan mild zijn en met tussenpozen optreden, maar er kan ook een ernstige bloeding ontstaan. Een ander symptoom is het opzwellen van de buik, hoewel het proces maar enkele weken duurt.

Dit wordt veroorzaakt door een abnormale bevruchting, wat leidt tot het opzwellen en een misvorming van de baarmoeder. Een mola-zwangerschap wordt nooit voldragen, dus doet er zich een miskraam voor met een andere soort bloeding. Doorgaans veroorzaken de symptomen van zulke zwangerschap geen pijn.

Andere oorzaken

  • Hormonale veranderingen veroorzaken een bloeding op het moment dat overeenstemt met je menstruele cyclus.
  • Bepaalde vaginale infecties kunnen ook een bloeding veroorzaken, zoals bijvoorbeeld candida of seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Inscheuring veroorzaakt door een medische ingreep of seks kunnen ook een vaginale bloeding veroorzaken. Dit wordt veroorzaakt door de verhoogde bloeddoorstroming van de baarmoederhals. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.