Je mobiele telefoonverslaving doet je kind pijn

· 7 juli 2018

Het is geen geheim dat volwassenen in de maatschappij van vandaag te veel tijd besteden aan het kijken naar hun telefoons. De communicatiemiddelen lijken te zijn veranderd en sociale media en mobiele telefoons zijn voor veel mensen een prioriteit. Dit is heel schadelijk, omdat dit voor veel volwassenen een loskoppeling van de realiteit veroorzaakt. Erger nog, deze mobiele telefoonverslaving kan je kinderen echt pijn doen.

Het gevaar van een mobiele telefoonverslaving

Misschien heb je het op een gegeven moment zelf gemerkt. Terwijl je kind aan het praten is of ervaringen met je wil delen, betrap je jezelf op het kijken naar je telefoon en het negeren van wat je kind zegt. Het is een trieste realiteit die veel kinderen vandaag de dag ondervinden. En alsof dat nog niet erg genoeg is, leren ze dat dit normaal is en in de toekomst zullen ze hetzelfde doen.

Een mobiele telefoonverslaving lijkt tegenwoordig iets alledaags te zijn geworden. Maar de intellectuele en emotionele schade voor kinderen van verslaafde ouders is te groot, vooral voor zeer kleine kinderen. Neuro-wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat in de eerste drie jaar van het leven van een kind hun taalkundige, emotionele, sociale en motorische vaardigheden het snelst worden ontwikkeld.

Moeder kijkt alleen naar mobiel

Wanneer ouders een mobiele telefoonverslaving hebben, missen ze kansen met hun kind die ze nooit kunnen herhalen. Hun kinderen kunnen geen interacties van goede kwaliteit met hun ouders hebben. Dit alles kan emotionele problemen veroorzaken en vertraging in de ontwikkeling in gebieden zoals spraak of onmisbaar sociale vaardigheden.

Het belang van face-to-face interactie

Ouders moeten face-to-face communiceren met hun kinderen, zodat de kleintjes goede gewoonten ontwikkelen en hun leerproces dag na dag verbeteren. Hetzelfde geldt voor hun gedrag en hun emotionele ontwikkeling. Kinderen ontwikkelen zich door goede interacties met hun ouders. Zo leren ze de taal, emotionele regulatie en ze leren ook hoe ze moeten genieten van tijd met familie.

“Elke dag van ons leven storten we herinneringen in de geheugenbanken van onze kinderen.”

 – Charles Swindoll –

Het probleem ligt ook in het feit dat als een moeder meer aandacht aan haar telefoon besteedt dan ze voor haar kinderen heeft, deze kleintjes zullen proberen om haar aandacht te krijgen. Door haar aandacht af te leiden, zal ze gemakkelijk boos worden en haar kalmte verliezen met haar kleintjes. Dit kan grote emotionele pijn veroorzaken voor de kinderen, die niet begrijpen wat er aan de hand is.

Een mobiele telefoonverslaving is synoniem aan het negeren van je kind

Het klinkt vreselijk, maar de waarheid is dat deze kinderen zich genegeerd voelen door hun ouders. Bovendien, als ze begrijpen wat er aan de hand is, zullen ze de neiging krijgen om zich nog slechter te gedragen om de aandacht van hun ouders te krijgen. Dit zal er vervolgens toe leiden dat beide partijen nog prikkelbaarder worden en spanning zal iets normaals gaan worden.

Wanneer een volwassene een bericht beantwoord, wordt hiermee de functie van de dringende taak in hun hersenen geactiveerd. Als ze onderbroken worden, kunnen ze hun kinderen verkeerd behandelen. Het is eigenlijk ondenkbaar dat ouders meer aandacht besteden aan digitale activiteiten dan aan hun eigen kinderen, maar dit is een ongelukkige realiteit. Kinderen voelen dat ze onbelangrijk zijn voor hun ouders. Dit leidt tot gevoelens van afwijzing en veroorzaakt grote schade aan de ontwikkeling van hun gevoel van eigenwaarde.

Zoon krijgt geen aandacht door mobiel

Hier moet verandering in komen

Dit gebrek aan interactie met kinderen als gevolg van een mobiele telefoonverslaving moet veranderen. Ouders moeten zich bewust zijn van het belang van interactie met hun kinderen. Zij moeten rustig met hen praten en naar hen luisteren. Elke dag in hun leven.

Bepaalde maatregelen moeten worden genomen om verslaving aan mobiele telefoons te overwinnen en daardoor de kwaliteit van het gezinsleven te verbeteren: