4 signalen van emotionele verwaarlozing bij kinderen

Kinderen hebben knuffels, kusjes, begeleiding en bescherming van hun ouders nodig. Het gaat niet over het verwennen van kinderen. Er zijn belangrijke redenen om kinderen te laten zien hoeveel je om hen geeft.
4 signalen van emotionele verwaarlozing bij kinderen
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psychologe Fátima Servián Franco.

Laatste update: 06 mei, 2018

Kinderen absorberen alles in hun omgeving, goed of slecht, en geven dit exponentieel terug. Dat is waarom emotionele verwaarlozing bij kinderen ernstige consequenties kan hebben voor hun toekomstig welzijn.

In de kinderjaren zijn we in grote mate afhankelijk van ouders en voogden. Niet alleen economisch gezien, aangezien kinderen niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Maar ook educatief gezien en emotioneel en psychologisch.

Het voorzien van liefde, affectie, tevredenheid en begrip is een van de beste dingen die een volwassene kan doen voor zijn kleine. Een positief rolmodel in deze fase van het leven kan bijvoorbeeld een enorm verschil maken.

Dit zal het kind in staat stellen om op te groeien in een gezonde omgeving. Daarnaast zal het waarden en mogelijkheden ontwikkelen die de volwassenen om hen heen nastreven.

In veel gevallen gebeurt dit echter niet. Emotionele verwaarlozing bij kinderen heeft een directe impact op hun houding en gedrag. Bovendien heeft het een impact op de interpretatie van wat hen overkomt later in het leven.

Wat bedoelen we met emotionele verwaarlozing bij kinderen?

Emotionele verwaarlozing bij kinderen treedt op als er niet wordt voldaan aan de aangeboren behoefte van het kind om zich beschermd, gewaardeerd en geliefd te voelen.

Op deze leeftijd is de behoefte aan affectie, gestes van liefde en constante zorg veel groter dan tijdens de adolescentie of volwassenheid.

Tegen de tijd dat we ouder zijn hebben we veel manieren om de wereld alleen aan te kunnen. Dit is bij jonge kinderen dus niet het geval.

Een tekort aan affectie en hechtheid thuis hoeft niet noodzakelijkerwijs samen te gaan met fysiek geweld.

Sterker nog, het kan menigmaal voortkomen uit alledaagse situaties die we als normaal beschouwen. Dit houdt bijvoorbeeld een tekort aan communicatie in. Ook lange periodes van afwezigheid in verband met werk of andere redenen, of de emotionele afstand van een ouder kunnen van invloed zijn.

Moderne levensstijlen hebben hier veel mee te maken. Het is absoluut niet ongewoon om ouders rond te zien rennen met hun mobiele telefoon in hun hand. Hierbij komt ook nog dat hun gedachten vaak bij problemen op werk zijn.

Hoe zit dat eigenlijk met de kinderen? Ze lopen hooguit om achter je aan en proberen hopeloos om een klein beetje aandacht te krijgen.

Vader zoon scheren

4 signalen van emotionele verwaarlozing bij kinderen

1. Emotionele leegheid

Dit kan zich manifesten tijdens de kinderjaren maar ook later in het leven. Het is een sensatie van constante en niet vervulde behoeftes, ongeacht de individuele prestaties.

2. Slechte relaties met mensen die te dichtbij komen

Kinderen die niet opgroeien met een sterke band met hun ouders, hebben vaak problemen met het vormen van gezonde relaties met anderen.

Dit kan zich vertalen in afwijzing, woede, of wantrouwen tegenover mensen die dichtbij komen. Het kan zich zelfs manifesteren in haat en wrok.

Waar andere mensen bezorgd zijn, kunnen anderen daarentegen relaties van afhankelijkheid vormen. De verwaarloosde persoon verlangt ernaar om de onverdeelde aandacht van iemand te krijgen.

Het zelfde geval kan mogelijk leiden tot jaloezie of ontevredenheid in een persoonlijke relatie.

“Het voorzien van liefde, affectie, tevredenheid en begrip is een van de beste dingen die een volwassene kan doen voor zijn kleine.”

3. Wangedrag

Ongepast gedrag komt voort uit de behoefte aan eerder afgewezen aandacht in het leven.

Als je naar een openbare plek gaat en om je heen kijkt zul je zeker weten kinderen zien rennen of schreeuwen.. Ook dwingen ze vaak hun ouders om naar ze te kijken of met ze te spelen.

Als ze dit doel niet bereiken dan zal het tafereel intenser worden.

De typische signalen van dit soort wangedrag zijn: stemmingswisselingen, ongecontroleerd huilen, agressie, woede en impulsiviteit.

4. Fysieke en psychologische problemen

Bij kinderen die lijden onder emotionele verwaarlozing is het waarschijnlijker dat ze lijden aan angst, leerproblemen en problemen met het vormen en onderhouden van sociale relaties. Ze lijden zelfs vaker aan infecties.

Dit komt door de directe link tussen ons mentaal welzijn en de effectiviteit van ons immuumsysteem.

Moeder dochter liefde

Is het mogelijk om deze situatie om te draaien?

Het is niet alleen mogelijk: het is nodig. Emotionele verwaarlozing bij kinderen kan in de toekomst leiden tot pogingen om de leegte te vullen met middelenmisbruik zoals tabak, alcohol en drugs.

Emotionele verwaarlozing bij kinderen kan ook leiden tot ander compulsief of hoog-risicogedrag om kortstondige voldoening te verkrijgen.

Voorbeelden zijn onder andere winkelverslaving, roekeloos rijgedrag, onbeschermde seks of zelfs winkeldiefstal.

Als je een of meerdere van bovenstaande signalen herkent dan is de beste weg het vinden en bezoeken van een psycholoog voor behandeling.

Preventie is echter beter dan genezen. Met dit in gedachten moeten ouders:

  • Naar hun kinderen luisteren
  • Quality-time hebben als een familie, zelfs als dit maar voor even is
  • Affectie, aandacht en begrip tonen.
  • Hun kinderen het gevoel geven dat ze worden beschermd en er voor ze wordt gezorgd.

Het is duidelijk dat het tonen van ouderlijke affectie van fundamenteel belang is voor kleintjes.

Zelfs kleine gebaren die misschien onbetekenend lijken op het moment, kunnen mogelijk radicaal een kind zijn humeur en blik op de wereld veranderen.

Besteed tijd en investeer energie in je kind zijn opvoeding, met name aan hun emotionele gesteldheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.