De geheime taal van tieners: waarom zou je het moeten weten?

Het ontcijferen van de geheime taal van tieners is essentieel om contact te maken met je kind, hem te begrijpen en hem veilig te houden.
De geheime taal van tieners: waarom zou je het moeten weten?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 19 september, 2023

Door de eeuwen heen hebben jongeren hun eigen taal gedeeld. Deze communicatiecodes dienen om banden te versterken en hun collectieve identiteit op te eisen, zich onderscheidend van de volwassenen om hen heen. In de loop der jaren veranderen de uitdrukkingen die ze gebruiken, en tegenwoordig worden ze sterk beïnvloed door het gebruik van internet en sociale netwerken. Maar waarom zouden ouders de geheime taal van tieners moeten kennen?

Het gaat er niet om hun dit gedeelde en privé-jargon te ontnemen. Het is ook geen poging van volwassenen om op hun niveau te komen of te proberen met hen te assimileren. Ouders moeten hun rol aannemen, de juiste rol, en niet proberen gewoon een andere vriend te worden. Je bewust zijn van deze codes kan echter op verschillende manieren voordelig zijn. We vertellen je er hieronder over.

Waarom de geheime taal van tieners kennen?

Als je luistert naar hoe je kind met zijn vrienden of klasgenoten praat, kun je het gevoel hebben dat ze in een andere taal spreken. Van afkortingen, acroniemen en uitdrukkingen die op verborgen boodschappen lijken, lijkt het ontcijferen ervan een onmogelijke missie.

De waarheid is dat deze vorm van communicatie helpt om het gevoel van verbondenheid van jongeren met hun peergroup te versterken. Daarom is het een natuurlijk en positief teken van deze zoektocht naar onafhankelijkheid en identiteit.

Het is niet nodig om te schrikken als we jongeren zien spreken of berichten schrijven met deze vormen. Ook is het niet positief om deze uitingen te verbieden of te proberen te voorkomen dat ze ze gebruiken, omdat ze voor hen een bijzondere betekenis hebben. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van de betekenissen van hun codes. Hier zijn de redenen waarom.

De geheime taal van tieners
Door de geheimtaal van tieners te kennen, kunnen volwassenen de wereld van hun kinderen beter begrijpen en hen waarschuwen voor situaties die gevaarlijk kunnen zijn.

Het zal je helpen je kind beter te begrijpen

We bouwen allemaal onze gedachten op aan de hand van taal. Daarom dienen de woorden en uitdrukkingen die we gebruiken om die gevoelens en overtuigingen vorm te geven die het diepst in ons geworteld zijn. Je bewust zijn van de geheime taal van tieners is een manier om de innerlijke wereld van je kind beter te begrijpen en toegang te krijgen tot die moeilijk te vertalen betekenissen.

Overbruggen van de generatiekloof

Elke generatie heeft haar eigen bijzonderheden, waarden en manieren om de wereld te zien. Daarom kan er soms wrijving of conflict ontstaan tussen ouders en kinderen. Als je geïnteresseerd wilt zijn in het perspectief van je tiener en de wereld door hun ogen wilt zien, zijn deze sleutelwoorden essentieel. Door ze niet te kennen, mis je de nuances die het standpunt van hun leeftijdgenoten weergeven.

Door de geheime taal van je tiener te kennen kun je alert zijn op mogelijke risico’s

Als je je bewust bent van de betekenis van deze bijzondere uitdrukkingen, kun je elk risico of gevaarlijke situatie waarin je kind betrokken kan zijn, opsporen. Het internet is een geweldig hulpmiddel, maar het is ook een bron van gevaren die vaak onopgemerkt blijven door ouders. Dit gebeurt omdat ze niet kunnen ontcijferen wat ze zien op de netwerkprofielen van hun tieners.

Ontdek de geheime taal van tieners

Om al deze redenen moedigen we je aan hun codes en jargon te benaderen om te proberen ze te begrijpen. Om je taak gemakkelijker te maken, laten we je enkele uitdrukkingen zien die het meest door jongeren worden gebruikt en hun betekenis.

Emoji’s en emoticons

Het lijkt misschien dat deze virtuele figuurtjes universeel worden gebruikt, maar dat is niet het geval. Uit een onderzoek (Engelse link) is namelijk gebleken dat volwassenen en tieners ze heel verschillend gebruiken en zelfs de betekenis van hetzelfde symbool op verschillende manieren interpreteren.

Bovendien krijgen sommige ervan andere connotaties dan wat men op het eerste gezicht ziet. De perzikemoji wordt bijvoorbeeld meestal gebruikt om een achterwerk voor te stellen, en kersen kunnen verwijzen naar borsten of testikels.

Tegelijkertijd maken tieners gebruik van deze symbolen om informatie over zichzelf vast te leggen in hun Instagram-biografie en andere sociale netwerken. Een bepaald emoticon kan verwijzen naar hun vriendengroep of de bepaalde relatie die ze met iemand hebben.

Een tiener op haar telefoon
Veel van deze uitdrukkingen die tot de geheimtaal van tieners behoren, kunnen waarschuwingssignalen zijn, dus het is het beste om hun betekenissen te kennen.

Populaire straattaal

Internet en sociale netwerken leiden ertoe dat we in een geglobaliseerde wereld leven, dus straattaal verspreidt zich snel onder de tienerbevolking. Enkele van de meest voorkomende voorbeelden in de huidige samenleving zijn de volgende:

  • Cringe: communiceert dat iets ons in verlegenheid brengt, iets doet schamen of doet walgen.
  • POV: betekent “point of view” en wordt gebruikt om een specifieke situatie vanuit een bepaald perspectief te beschrijven. Bijvoorbeeld: “POV als je enig kind bent”.
  • Willekeurig: een situatie, gedachte of opmerking die vreemd of onverwacht is, terwijl een “willekeurig” plan verwijst naar een plan dat niet gepland is.
  • Hype: drukt groot enthousiasme, opwinding of verwachting voor iets uit dat staat te gebeuren.

De geheime tienertaal die je alarmbellen moet doen afgaan

Natuurlijk zijn er enkele uitdrukkingen waar je speciaal op moet letten omdat ze een gevaar kunnen vormen voor tieners. Hier volgen er enkele:

  • 420: verwijst naar marihuana en de consumptie ervan.
  • SUGARPIC: een verzoek om een suggestieve foto.
  • GNOC: betekent “naakt voor de camera komen”.
  • GYPO: betekent “doe je broek uit”.

Begrijp hun wereld en wees alert

Zoals je ziet zijn er veel termen die volwassenen niet kennen en die jongeren ijverig gebruiken. Het is belangrijk dat ouders zich daarvan bewust zijn. Het gaat er niet om het gebruik ervan te verbieden, maar om de wereld van je tieners beter te begrijpen en alert te blijven op gevaar.

Als je een risicovolle situatie ontdekt, aarzel dan niet om er met je kind over te praten zonder oordeel en met de bereidheid hem te steunen. Zoek ook hulp als dat nodig is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Comunello, F., Rosales, A., Mulargia, S., Ieracitano, F., Belotti, F., & Fernández-Ardèvol, M. (2022). Youngsplaining’and moralistic judgements: Exploring ageism through the lens of digital ‘media ideologies. Ageing & Society42(4), 938-961.
  • Fernández-Ardèvol, M., Belotti, F., Ieracitano, F., Mulargia, S., Rosales, A., & Comunello, F. (2022). “I do it my way”: Idioms of practice and digital media ideologies of adolescents and older adults. New media & society24(1), 31-49.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.