Welke invloed heeft de generatiekloof op het gezin?

Door de verschillen tussen de wereld van onze kinderen en de onze te begrijpen en te accepteren, kunnen we dichter bij hen komen, de gezinscommunicatie verbeteren en de generatiekloof verkleinen.
Welke invloed heeft de generatiekloof op het gezin?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

De banden tussen ouders en kinderen kunnen de meest verrijkende of de meest verwoestende zijn die we in ons leven meemaken. Vaders en moeders spannen zich in toenemende mate in om passend, positief en respectvol ouderschap te bereiken. Om echter een goede band op te bouwen, is communicatie een belangrijk element. En als we met onze kinderen communiceren, kunnen we grote moeilijkheden tegenkomen. Velen van deze moeilijkheden zijn te wijten aan de generatiekloof die gezinnen treft en die we moeten verkleinen.

Met de komst van de adolescentie nemen conflicten en misverstanden toe. Deze kunnen echter al veel eerder beginnen. Wat er gebeurt, is dat de behoefte aan onafhankelijkheid en ‘opstandigheid’ van jonge mensen ons confronteert met problemen die we misschien niet eerder hebben opgemerkt.

Een vader praat met zijn tienerdochter.

Als we vertrouwens- en respectvolle relaties in het gezin willen opbouwen, moeten we de rol van deze verschillen tussen generaties begrijpen.

Hoe groot is de generatiekloof in het gezin?

De generatiekloof verwijst naar die kleine of grote kloof die bestaat tussen de ene generatie en de andere. Dit in termen van waarden, idealen, overtuigingen en doelstellingen. In gezinnen manifesteert het zich als de verschillende principes of levensstijlen die kinderen hebben met betrekking tot hun ouders, grootouders of meer volwassen familieleden.

Enkele van de duidelijkste en meest significante voorbeelden zijn de bestaande verschillen met betrekking tot meningen over en gebruik van internet en sociale netwerken (de digitale kloof). In dit opzicht is het gebruikelijk dat kleinkinderen hun grootouders (en zelfs hun ouders) leren omgaan met nieuwe technologieën. De kloof gaat echter veel verder en kan voor aanzienlijke dagelijkse problemen en wrijving zorgen.

Ouders kunnen bijvoorbeeld het gevoel hebben dat de waarden van de huidige generatie verkeerd zijn. Dat hun hobby’s ongepast zijn en dat hun manier van kijken naar het leven in het algemeen niet de juiste is. Het is gebruikelijk om weerstand te bieden aan verandering en te denken dat de manier waarop wij zijn opgegroeid en denken duidelijk beter was.

Dit schept uiteraard afstand tussen ouders en kinderen. Maar daarnaast zijn de communicatiecodes van jongeren nieuw en anders dan die van andere generaties. Als gevolg hiervan zijn ouders mogelijk niet in staat om hun kinderen goed te begrijpen en ermee te praten, vooral niet als ze tieners zijn.

Hoe de generatiekloof te overbruggen?

Ouders die ruzie maken met hun tienerzoon die op zijn kamer achter zijn computer zit met een kom snacks in de buurt.

Leer hun wereld kennen

Allereerst moet je geïnteresseerd zijn in de wereld om je kind heen en de wereld waarin het leeft. Zorg ervoor dat je hun favoriete films, tekenfilms of series kent. Blijf op de hoogte van de sociale netwerken die hun vrienden gebruiken of die ze je vragen te gebruiken. Leer de woorden, afkortingen en communicatiecodes die ze in hun generatie gebruiken.

Zelfs als je je in het begin totaal vreemd en gedesoriënteerd voelt, zal het kennen van hun wereld je in staat stellen je kind beter te leren kennen. Je zult begrijpen wat ze bedoelen als ze met je praten over iets dat ze leuk vinden of waar ze zich zorgen over maken, en je zult een verrijkende uitwisseling kunnen delen.

Bovendien kun je alleen vanuit deze positie beoordelen of iets gepast is of niet en verstandige grenzen stellen. Iets verbieden en weigeren waar je kind om vraagt zonder echt te weten wat het inhoudt, zal de afstand tussen jullie alleen maar vergroten.

Respecteer hun generatie

Verschillen tussen ouders en kinderen zijn er altijd geweest. We hebben allemaal de neiging om te denken dat wat ons bekend is, beter is. Accepteer echter dat je kinderen niet hetzelfde zijn als jij. Hun wereld van vandaag is anders dan die waarin jij bent opgegroeid.

Respecteer daarom die verschillen en sta open voor verandering. Begeleid en adviseer hen met respect voor wie ze zijn en wat ze ervaren. Doe dit zonder hun levensstijl of hun generatie te bekritiseren, te beoordelen of te kleineren.

Stimuleer gezonde communicatie

Probeer tot slot vanaf de kindertijd een band van genegenheid, respect en vertrouwen op te bouwen met je kinderen. Als ze zich gewaardeerd en belangrijk voelen, zullen ze worden aangemoedigd om een vlotte en gezonde communicatie binnen het gezin te behouden.

En onthoud dat je elkaar allemaal kunt verrijken. Elke generatie heeft iets bij te dragen en je kunt elkaar aanvullen. Liefde, respect en communicatie zijn de beste manier om de generatiekloof in het gezin te overbruggen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.