De vrijheid van kinderen, afhankelijk van hun leeftijd

Ontdek hoe je verstandig om kunt gaan met de vrijheid van je kind, volgens elke fase van hun ontwikkeling en hun persoonlijke groei.
De vrijheid van kinderen, afhankelijk van hun leeftijd
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 22 december, 2022

Veel ouders hebben vragen over de vrijheid van hun kinderen. Is het oké dat mijn kind alleen naar buiten gaat, ook al is hij nog erg jong? Wanneer kunnen ze naar school lopen zonder begeleiding van een volwassene? Mag ik ze om simpele taken vragen of ze vragen om dingen in de winkel te kopen?

Het is volkomen normaal om twijfels te hebben. Tegenwoordig zijn veel ouders te geïnformeerd. Dit fenomeen zorgt ervoor dat ze bijvoorbeeld bang zijn hun kinderen buiten te laten zonder toezicht van een volwassene.

Maar je kunt slecht nieuws niet laten verhinderen dat je kind voldoende vrijheid krijgt, afhankelijk van de ontwikkelingsfase waarin hij zich bevindt.

De fasen van menselijke ontwikkeling

Om de ontwikkelingsfasen van een kind vast te stellen, kunnen we onze toevlucht nemen tot Jean Piaget, een beroemde psycholoog die dit fenomeen bestudeerde door zijn eigen kinderen te observeren.

Wanneer kinderen zich in de eerste drie ontwikkelingsstadia bevinden, variërend van ongeveer 0 tot en met 2 jaar, van 3 tot 7 jaar en van 8 tot 12 jaar, mogen ze nooit alleen naar buiten gaan.

Vanaf de leeftijd van 11 of 12 jaar, wanneer ze de puberteit benaderen, hebben ze hun eigen criteria en delen ze hun verlangen naar vrijheid, respect en vrije persoonlijke keuze.

Een kind vliegt tussen de wolken

Vanaf deze leeftijd zal het kind meer zelfstandigheid en vrijheid van beweging en denken eisen. Tijdens de puberteit zijn ze al een eigen persoon met hun eigen beslissingsvermogen. Ze zijn echter nog steeds afhankelijk van hun gezin.

De vrijheid van kinderen, afhankelijk van verschillende factoren

Het is duidelijk dat een van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden als het gaat om de vrijheid van je kind, is de leeftijd. Met andere woorden, afhankelijk van de ontwikkelingsfase waarin ze zich bevinden, kun je ze meer of minder begeleiden.

Dit is echter niet de enige factor waarmee je rekening moet houden.

Leeftijd

Als een kind jonger is dan 11 of 12 jaar, kan hij niet alleen naar buiten gaan en ook niet naar school gaan zonder begeleiding van een volwassene. We beginnen echter al factoren te zien in hun overgang van kindertijd naar puberteit.

Vanaf de leeftijd van 12 tot 13 jaar kunnen ze bijvoorbeeld, afhankelijk van de persoonlijke groei van het kind, alleen naar school. Als ze 13 of 14 zijn, kunnen ze met vrienden afspreken, naar de film gaan of naar de snackbar gaan. Vanaf de leeftijd van 16 jaar zal de tiener eisen dat hij of zij zonder toezicht van een volwassene reist, ‘s nachts uitgaat, enz. Het is belangrijk om af te spreken hoe laat ze thuis moeten zijn.

Andere factoren om te overwegen met betrekking tot de vrijheid van kinderen

Je moet rekening houden met andere elementen omtrent de vrijheid aan je kind. Dit zijn de belangrijkste dingen om aan te denken:

  • Locatie. Het is duidelijk dat in een klein dorpje, buitenwijk of woonwijk, waar bijvoorbeeld minder verkeersrisico’s zijn, je kind meer vrijheid kan hebben dan in het hart van een grote stad.
Wereldreiziger
  • Volwassenheid. Niet alle kinderen worden even snel volwassen. Ouders moeten dus hun kinderen observeren en beslissen wanneer ze zo ver zijn om min of meer zelfstandig te zijn. Dit is vooral belangrijk vanaf 14 of 15 jaar, wanneer ze met geld omgaan, het openbaar vervoer nemen, fietsen, enz.
  • Geleidelijk proces. Het is handig als het vrijheidsproces hand in hand gaat met de ontwikkeling van je kind. Je kunt niet ineens van je kind het huis nooit laten verlaten, naar hem de hele dag alleen buiten te laten. Ze moeten laten zien dat ze verantwoordelijk zijn en elke dag hun eigen zelfstandigheid verdienen.
  • Zelfvertrouwen. Van 10 tot 11 jaar zijn kinderen vaak al erg bekwaam. Je moet ze begeleiden tijdens hun ontwikkeling, ze beetje bij beetje vertrouwen geven en ze de hulpmiddelen geven om zelf te leren.
  • Communicatie. Het is noodzakelijk om een ​​omgeving van communicatie en vertrouwen te creëren. Als je luistert naar hun problemen zonder je mening op te leggen, kun je ze bij hun overgang begeleiden.
  • Ouderlijke coördinatie. Ouders kennen elkaar vaak. Om deze reden is het een goed idee om met andere ouders en voogden te praten als je kind uitgaat met zijn vrienden, zodat je samen met de kinderen afspraken kunt maken zonder hun privacy te schenden.
  • Geef het goede voorbeeld. Het is belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Jij bent namelijk het rolmodel van je kind.

Tot slot

De vrijheid van je kind begint al van kinds af aan. Vanaf dat ze zijn geboren en tijdens hun ontwikkeling, zullen ze om meer zelfstandigheid vragen. Het is daarom belangrijk om je kind op deze reis te begeleiden en te genieten van elke fase en elke stap die hij of zij zet.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.