Hoe je zelfstandige kinderen op kan voeden

Het is belangrijk om vanaf een zeer jonge leeftijd de principes van kracht en leiderschap bij onze kinderen bij te brengen. Dit helpt ze om een gezond zelfbeeld en zelfvertrouwen te hebben om zelfstandig situaties op te lossen.
Hoe je zelfstandige kinderen op kan voeden
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 25 juni, 2019

Weten hoe je zelfstandige kinderen kunt opvoeden, is de sleutel tot het vormen van de succesvolle mannen en vrouwen van de toekomst.

Vanaf een zeer jonge leeftijd kunnen kinderen met verschillende situaties leren omgaan. Het is geweldig als kinderen bereid zijn om obstakels aan te gaan en te overwinnen en dat ze ook vasthouden aan hun eigen overtuigingen.

Kinderen krijgen die weten hoe ze zelfstandig een situatie aankunnen, is een groot voordeel. Het is in die gevallen dat ze zelfstandigheid en zelfvertrouwen opbouwen.

 • Verantwoordelijkheid nemen voor hun acties.
 • Hun eigen oordeel vellen.
 • Niet bang zijn om fouten te maken…

Bovenstaande zijn de bouwstenen voor het opvoeden van zelfstandige kinderen. Het hebben van deze kenmerken biedt voor kinderen en hun omgeving veel voordelen, vooral voor hun familie. Op de een of andere manier ontwikkelen ze de gereedschappen die ze in de toekomst nodig zullen hebben.

Tegelijkertijd zullen ze een jeugd hebben vol bevredigende ervaringen en de affectie en onvoorwaardelijke steun van hun ouders. Ze zullen niet bang zijn om moeilijke of ongemakkelijke situaties te ervaren. Dit zal ongetwijfeld hun zelfvertrouwen vergroten.

De voordelen van het opvoeden van zelfstandige kinderen

De belangrijkste voordelen van het bijbrengen van deze waarde bij je kinderen zijn:

 • Zelfstandigheid: je kinderen zullen een positief zelfbeeld en een gezond zelfvertrouwen hebben.
 • Volwassenheid met de juiste snelheid.
 • Geen angst om fouten te maken: je kinderen zullen voorzichtig, maar zelfverzekerd zijn als het gaat om het reageren of het nemen van beslissingen.

Het bezitten van deze eigenschappen zal kinderen helpen zich tijdens hun groei correct te ontwikkelen. Familie en onderwijs zijn de sleutel tot dit alles.

Het hebben van een sterk, verenigd kerngezin is van het grootste belang als het gaat om het gedrag en de vorming van een kind. Het geeft kinderen de basis die ze nodig hebben voor zelfvertrouwen en spirituele en intellectuele kracht.

Hoe zelfstandige kinderen op te voeden?

Een jongen vol zelfvertrouwen

Thuis kun je verschillende activiteiten uitvoeren om het karakter van zelfstandige kinderen te onderwijzen en te versterken. Als ouders zijn we verplicht om op de belangen van onze kinderen te letten. Dit houdt ongetwijfeld ook het stimuleren van hun zelfstandigheid in, zodat ze alles wat hun kant op komt kunnen overwinnen.

Als we willen dat onze kinderen zelfstandig zijn, dan moeten we al op jonge leeftijd beginnen. In het begin kunnen we eenvoudige taken toewijzen waarvan we weten dat onze kinderen ze zonder problemen kunnen afhandelen. Naarmate de tijd verstrijkt en onze kinderen groeien, dan kunnen we meer uitdagende taken toewijzen.

Een aantal verantwoordelijkheden die we aan onze kinderen kunnen overlaten, zijn bijvoorbeeld zich zelf aankleden, hun speelgoed opruimen, enz. Hoewel dit onbelangrijk lijkt, zullen ze het als een prestatie zien.

Tegelijkertijd bereiden ze zich voor op complexere verantwoordelijkheden. Je kinderen zullen zich ook bewust worden van hun eigen grenzen en waarderen ze hun inspanningen.

“Om een kind met zelfvertrouwen op te voeden, moet je hem leren hoe te verliezen.”
-Dr. Estivill-

Goede relaties zorgen voor zelfstandige kinderen

De emotionele band tussen ouders en kinderen is fundamenteel. Liefde en gezonde gehechtheid zijn daarom de sleutelwoorden als het gaat om het vertrouwen geven aan kinderen.

Door deze relatie bevorderen ouders een veilige en onafhankelijke persoonlijkheid en voldoen ze aan alle behoeften van hun kinderen. Dankzij de steun die zij waarnemen, vinden kinderen dan de motivatie om uitdagingen te overwinnen en hun omgeving vrij te ervaren.

Naarmate kinderen ouder worden en meer vertrouwen krijgen, kunnen ouders ze toestaan om meer van hun eigen beslissingen te nemen. Tegelijkertijd kunnen kinderen steeds meer activiteiten zelfstandig uitvoeren.

Bijvoorbeeld:

 • In bad gaan
 • Hun veters strikken
 • Eten met bestek
 • Hun kleding kiezen
 • Ze kunnen ook inspraak hebben in uitstapjes, reizen, enz.

Dit alles helpt kinderen om meer initiatief te nemen en zich vrij te uiten.

Positieve bekrachtiging

Een meisje is blij om te leren

Elke prestatie verdient een beloning. Om zelfstandige kinderen op te voeden, is het belangrijk om ze toe te juichen als ze uitdagingen overwinnen. Het is natuurlijk ook belangrijk om het niet te overdrijven.

Wanneer je kinderen falen of fouten maken, waardeer dan hun doorzettingsvermogen en vasthoudendheid. Praat met ze over hun fouten en prijs hun inspanningen. Dit zal ze dan helpen om door zelfbeheersing en tolerantie te leren omgaan met frustratie.

Het is belangrijk om je kinderen vrijheid te geven zodat ze kunnen groeien in zelfvertrouwen. Natuurlijk moet je nog steeds een actieve rol in hun leven spelen.

We moeten in elk gebied van het leven van onze kinderen aanwezig zijn, handelen als gids en ondersteuning bieden. Kinderen overbeschermen is geen slechte zaak. Het kan echter hun zelfvertrouwen en gevoel van veiligheid schaden.

Laat je kleintjes daarom met zichzelf om leren gaan in hun omgeving. Laat ze dus de uitdagingen die ze tegenkomen ervaren en het hoofd bieden. Je zult verrast zijn over hun vermogen om oplossingen te vinden, met behulp van verstand, gebaseerd op het vertrouwen dat ze in zichzelf hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.