7 manieren om tolerantie voor frustratie te ontwikkelen

7 manieren om tolerantie voor frustratie te ontwikkelen

Laatste update: 02 juli, 2018

Niet alles in het leven gaat zoals wij dat willen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je een tolerantie voor frustratie ontwikkelt en positief reageert in moeilijke situaties. Leer dit aan je kinderen om ze te redden van veel problemen in de toekomst.

De vaardigheid om met onplezierige gevoelens en stressvolle situaties om te gaan is niet makkelijk. Mensen die geen tolerantie voor frustratie hebben ontwikkelt hebben de neiging om al hun conflicten onmiddellijk op te lossen. 

In andere woorden, ze proberen overweldigende situaties makkelijk en snel op te lossen. Als ze geen oplossing vinden voelen ze zich erg ongemakkelijk en angstig. 

Wanneer iemand geen tolerantie heeft voor frustratie zal hij situaties vermijden die uitdagend kunnen zijn. Dit maakt hun stress en angst nog erger.

Om te vermijden dat dit onze kinderen overkomt is het belangrijk dat we ze helpen met een tolerantie voor frustratie te ontwikkelen.

Hoe versterk je de tolerantie voor frustratie bij kinderen?

Het immuunsysteem van een kind ontwikkelt zich het beste wanneer hij blootgesteld wordt aan vervuilde stoffen. Door blootstelling vormt er weerstand. Daarom hebben kinderen die opgroeien in steriele omgevingen meer kans om aan allergieën en andere ziektes te lijden.

Iets vergelijkbaars gebeurt bij de tolerantie voor frustratie. Het wordt sterker wanneer een kind blootgesteld wordt aan frustratie. Dit is het eerste advies voor ouders.

1. Blootstelling aan frustratie draagt bij aan de emotionele ontwikkeling

Het is normaal dat je je kind wilt beschermen tegen onplezierige situaties. Maar zo sta je hun emoties niet toe om te ontwikkelen als je deze situaties vermijdt. 

Doorzettingsvermogen, vastberadenheid en de vaardigheid om moeilijkheden te overwinnen worden verkregen wanneer ze geconfronteerd worden met obstakels.

Een kind dat tolerant is voor frustratie zal een gelukkige en succesvolle volwassene zijn. Ze zullen begrijpen dat niet alle ervaringen even leuk zijn, maar dat ze er door heen komen zonder te lijden aan een trauma.

“We zijn hier geplaatst om lessen te leren die onze zielen completer maken.”

– Eric Pearl –

2. Observeren voordat je ze te hulp schiet

Wees geduldig en los niet gelijk de problemen van je kinderen op. Vertrouw op hun vaardigheden om hun problemen op hun eigen manier op te lossen.

Je hoeft ze niet alle oplossingen te geven. Ze hebben alleen hulp nodig bij het ontdekken van deze oplossingen. 

Kind is gefrustreerd door huiswerk

3. Help ze met het uiten van hun emoties

Leer ze dat het altijd oké is om te huilen of te lachen wanneer ze zich verdrietig voelen of blij zijn. De uiting van hun emoties is de eerste stap om zich weer beter te voelen.

Alle emoties die je kinderen voelen zijn rechtvaardig en helpen hen om een karakter op te bouwen. 

4. Stel duidelijke grenzen vast

Soms hebben kinderen het nodig dat je “nee” zegt. Het is waarschijnlijk niet wat ze willen horen, maar wel wat ze nodig hebben.

Je hebt alle recht om “nee” te zeggen als ze vragen om erg duur speelgoed of als ze laat in de avond televisie willen kijken. Op deze manier toon je discipline en leren ze dat ze niet altijd kunnen krijgen wat ze willen.

5. Leer ze strategieën om controle te hebben over hun acties

Laat ze zien dat rustig ademen, een stukje lopen of het luisteren naar aangename muziek kan helpen bij het afkoelen. Ontspanning is belangrijk om over het gevoel van frustratie heen te komen en het op te lossen.

Het is ook belangrijk voor hun om te weten dat het niet fout is om om hulp te vragen wanneer ze zelf geen oplossing kunnen vinden.

“Als je zeven keer valt, sta je acht keer weer op.”

– Chinees spreekwoord –

6. Wees een goed voorbeeld

Je hebt dit vast vaak gehoord, maar kinderen leren meer van acties dan woorden. Als je kalm kan reageren wanneer iets niet gaat zoals jij het wilt, zal je kind jouw reactie onthouden en het toepassen als hij zelf gefrustreerd is. 

Zorg ervoor dat je kind zich ontwikkelt tussen mensen die tolerant voor frustratie zijn.

Verdrietig meisje

7. Laat ze de gevolgen ervaren van hun acties

Kinderen zullen elke dag keuzes moeten maken zoals wat ze eten, wat ze dragen en met welk speelgoed ze spelen.

Laat ze begrijpen dat er dingen om hen heen gebeuren wanneer ze een keuze maken en dat ze het resultaat moeten accepteren, ook wanneer dat niet leuk is.

Dit zal hun in de toekomst helpen en laat hun beter nadenken over wat ze nou echt willen.

De toekomst van je kind hangt af van de voorbeelden die jij ze geeft in de eerste jaren van hun leven. Goede waarden, zelfbewustzijn en weerstand zijn belangrijk voor je kinderen om betere mensen te worden.

Er is niemand die geen uitdagingen of tegenslagen heeft. Als je je kinderen helpt bij het vormen van tolerantie voor frustratie zal je hen helpen om minder te lijden aan stress in de toekomst.  Wellicht ook interessant voor jou

Een lieve moeder zijn, maakt je kinderen niet verwend
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Een lieve moeder zijn, maakt je kinderen niet verwend

Ongeacht wat anderen ook mogen zeggen, een lieve moeder zijn betekent niet dat je je kind verwent. Er zijn miljoenen verschillende manieren van oud...