Probeer de angst van kinderen om alleen te zijn te begrijpen

Er is een bepaalde leeftijd waarop veel kinderen bang beginnen te worden om alleen te zijn. In dit artikel zullen ouders tips vinden om hun kinderen te helpen deze angst het hoofd te bieden en te overwinnen.
Probeer de angst van kinderen om alleen te zijn te begrijpen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 20 mei, 2018

Elke dag hebben miljoenen moeders en vaders te maken met de angst van hun kinderen om alleen te zijn. Alleen zijn is één van de meest voorkomende angsten bij kinderen, vooral bij kleintjes.

Over het algemeen ontwikkelt de angst om alleen te zijn zich tussen de 2 en 5 jaar oud. Als gezinnen het niet op de juiste manier aanpakken, kan het een directe invloed hebben op de emotionele gezondheid van kinderen.

In sommige gevallen kan de angst om alleen te zijn worden gekoppeld aan andere angsten. Bijvoorbeeld aan angst voor het donker en de behoefte om te slapen met een nachtlampje aan. Het kan zich ook manifesteren met andere angsten, bijvoorbeeld voor vermommingen en clowns.

Waar onze kinderen ook bang voor zijn, we moeten als ouders  de angsten van onze kinderen  nauwlettend in de gaten houden om hen de hulp te bieden die ze nodig hebben.

Hoe kinderen tijd ervaren

Één van de redenen waarom kinderen bang kunnen zijn om alleen te worden gelaten, is dat ze het verstrijken van de tijd anders ervaren dan volwassenen.

We zien dit bijvoorbeeld wanneer we hen een beloning in het vooruitzicht stellen. Kinderen blijven dan vragen of “het al tijd is” en accepteren het antwoord “nog niet, even wachten” maar met moeite.

Dit komt doordat kinderen het verstrijken van de tijd op een andere manier ervaren. Voor een klein kind lijken een paar minuten een eeuwigheid te duren.

Dit betekent dat als een kind de laatste is die van school wordt opgehaald omdat vader of moeder een paar minuten te laat is, het voor hen lijkt alsof het wachten uren duurt.

En dit kan zelfs leiden tot een paniekaanval. Sommige kinderen hebben heel veel moeite om met dit soort situaties om te gaan. Ze kunnen zelfs bang zijn om opnieuw naar school te gaan.

Bang

Bang om alleen te zijn is normaal

Bijna elk kind op aarde ervaart op een bepaald moment tijdens zijn kinderjaren de angst om alleen te zijn. Dit is normaal en zou geen reden tot bezorgdheid moeten zijn.

Kinderen kunnen bang zijn om alleen te worden gelaten , zelfs als ze in de buurt van andere mensen zijn.

Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld bang om op school te worden afgezet, ook al worden ze daar omringd door andere kinderen. In dit geval ligt de oorzaak van de angst in een gevoel van onzekerheid.

Kinderen kunnen zich ook alleen voelen als ze op hun kamer spelen, ook al weten ze dat we in de buurt zijn. Bij baby’s ontstaat deze angst vaak wanneer iemand anders dan hun moeder of vader ze ophaalt.

Hoe kun je kinderen helpen bij het overwinnen van de angst om alleen te zijn?

Als ouders hebben wij onder andere de taak om onze kinderen te helpen eventuele moeilijkheden in hun leven te overwinnen. Eén van die moeilijkheden is de angst om alleen te zijn.

1. Minimaliseer hun problemen nooit

Hoe klein of onbeduidend kinderzorgen ook mogen lijken, we moeten ze nooit bagatelliseren. Als we de zorgen van onze kinderen onder het kleed schuiven, leren we ze maar één ding. En dat is dat ze ons niet kunnen vertrouwen.

2. Leer ze niet om bang te zijn

Sommige ouders maken de fout hun kinderen bang te maken om bepaalde dingen te doen. Bijvoorbeeld bedreigingen zoals “Als je nu niet naar bed gaat, komt de boogey-man je halen”,  creëren natuurlijk een angstige sfeer.

Kinderen die opgroeien in een dergelijke omgeving zijn vaak onzeker en timide. Zij hebben ook meer moeite om hun angsten onder ogen te zien.

Aan de andere kant ben je als ouder al gauw overbezorgd. Als onze kinderen bijvoorbeeld een probleem hebben op de crèche of op school, is de verleiding groot om naar binnen te gaan en het voor hen op te lossen.

Maar het is belangrijk om kinderen zelf hun problemen te laten oplossen. Op deze manier krijgen ze een groter gevoel van eigenwaarde en meer zelfvertrouwen.

Leer ze niet om bang te zijn

3. Begrijp hun angsten

Je moet kinderen niet dwingen hun angsten onder ogen te zien voordat ze er klaar voor zijn. In plaats daarvan kun je ze beter vragen je uit te leggen waar ze bang voor zijn en waarom. Je moet proberen om hun angst om alleen te zijn te begrijpen. Dat zal je de middelen geven die je nodig hebt om het probleem aan te pakken.

Wanneer je dit onderwerp met je kind bespreekt, zorg er dan voor dat je hem de volledig aandacht geeft.

Op deze manier zal je kind zien dat je geïnteresseerd bent in zijn problemen. Als gevolg daarvan zal hij zich in de toekomst veel meer op zijn gemak voelen om je te vertellen over de dingen die hem overkomen.

Onthoud dat de angst om alleen te zijn volkomen normaal is bij jonge kinderen. Met veel hulp en steun van jou, zal je kind in staat zijn om die angst te overwinnen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.