Alles wat je moet weten over generatie Alpha

Generatie Alpha is de naam die verwijst naar kinderen die na het jaar 2010 zijn geboren. In het artikel van vandaag vertellen we je alles wat je moet weten over deze nieuwe generatie.
Alles wat je moet weten over generatie Alpha
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 18 april, 2019

Elke nieuwe generatie krijgt een naam volgens het Griekse alfabet. In dit geval verwijst generatie Alpha naar de groep kinderen die na het jaar 2010 geboren is.

Net als bij elke generatie, zal het wanneer en hoe deze kinderen werden geboren, hun gedrag en de keuzes die ze maken beïnvloeden. Daarom willen we vandaag graag de belangrijkste kenmerken van deze nieuwe generatie bespreken.

De kinderen van generatie Alpha zullen met smartphones in hun handen opgroeien. Bovendien kunnen ze vanaf een jonge leeftijd in slechts enkele seconden hun gedachten online kwijt.

De enorme technologische vooruitgang van vandaag en nog een aantal andere factoren, maken van hen een van de meest voorbereide en getransformeerde generaties ooit.

Dit nieuwe klimaat van connectiviteit maakt de generatieverschuiving een van de grootste in de geschiedenis. Terwijl voorbije generaties eenvoudige toegang hadden tot technologie, zal generatie Alpha het grootste deel van hun leven ermee verweven zijn.

De eerste generatie van de 21e eeuw

Kinderen spelen op een tablet

Generatie Alpha zijn de kinderen die tussen 2010 en 2025 geboren worden. In de meeste gevallen zijn zij de zonen en dochters van millennials.

Het concept van generatie Alpha is door de Australische demograaf Mark McCrindle gemaakt. Hij was de eerste die deze titel toekende aan de eerste generatie die volledig in de 21e eeuw ter wereld komt.

Deze generatie is de opvolger van generatie Z, die halverwege de jaren negentig begon en het begin was van iets nieuws.

De toekomst die generatie Alpha zal creëren, zal gebaseerd zijn op de veranderingen die we vandaag meemaken. Ze zijn geboren bij oudere ouders en hebben ook meer kans om tot kleinere gezinseenheden te behoren. Velen van hen zijn enig kind.

Gemiddeld zal deze generatie wereldwijd meer welvaart en meer materiële goederen ervaren dan eerdere generaties. Deze eerste generatie van de 21ste eeuw groeit op met technologie vanaf de dag dat ze worden geboren. Ze zullen dus nooit een wereld kennen waarin applicaties niet bestaan.

Dit nieuwe klimaat van connectiviteit maakt de generatieverschuiving een van de grootste in de geschiedenis. Terwijl voorbije generaties eenvoudige toegang hadden tot technologie, zal generatie Alpha het grootste deel van hun leven ermee verweven zijn.

De gebruikelijke kenmerken van generatie Alpha

1. Experts in technologie

Kinderen van generatie Alpha zijn ongetwijfeld experts op het gebied van technologie. Ze zullen dan ook nooit een wereld kennen zonder sociale media. De meesten van hen zullen mobiele apparaten hebben die zo geavanceerd zijn dat ze nauwelijks desktop- en laptopcomputers hoeven te gebruiken.

Alsof dat nog niet genoeg is, zullen met het gebruik van technologie ook hun consumptiegewoonten veranderen. Ze winkelen voornamelijk online en hebben minder menselijk contact dan generaties uit het verleden.

2. Voorbereid op uitdagingen

Generatie Alpha zal meer zelfvoorzienend zijn en voorbereid zijn om met grote uitdagingen om te gaan. Ze krijgen online onderwijs en hebben ook hun eigen manier van leren.

Tegelijkertijd zal generatie Alpha beter uitgerust zijn dan welke andere generatie dan ook om de problemen aan te gaan die we vandaag niet op kunnen lossen. Dit is te danken aan het feit dat ze geboren zijn in een overvolle, intelligente en verbonden wereld.

3. Generatie Alpha is minder in staat om op te letten

Kinderen die behoren tot generatie Alpha raken snel verveeld. Dit komt omdat ze gewend zijn om tussen schermen en pagina’s te bladeren en snel informatie te scannen om te vinden wat ze zoeken.

Ze springen van applicatie naar applicatie, van scherm naar scherm, van video naar video, op zoek naar iets dat hun interesse wekt. Dit vermindert vervolgens hun concentratieperiode.

4. Veranderingen in interesse

Moeder en kind met een tablet

Experts verwachten dat leden van generatie Alpha geïnteresseerd zijn in fysieke spelletjes, maar niet op de manier waarop we ze vandaag kennen. Studies tonen aan dat Alpha kinderen een grote interesse hebben in draagbare apparaten en gebareninterfaces.

Dit heeft dan invloed op het aantal uren dat kinderen gedurende de week een sport beoefenen. Hun interesses en prioriteiten zijn geneigd om de wereld te veranderen, vooral met betrekking tot technologie.

Tot slot, vergeet niet dat deze generatie ook voor duidelijke psychologische uitdagingen staat. Ze zullen meer gevoelens van eenzaamheid ervaren, ondanks het feit dat ze constant verbonden zijn. Dit maakt deel uit van de natuurlijke gevolgen van de ontwikkeling van technologie en de maatschappij zelf.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.