Enig kind: is een broertje of zusje nodig?

Een enig kind een broertje of zusje geven, geeft hen een vriend voor het leven.
Enig kind: is een broertje of zusje nodig?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Een enig kind een klein broertje of zusje geven, brengt je de voldoening om wederom moeder te worden. Maar afgezien van de voordelen die een nieuwe zwangerschap voor jou heeft, zijn er nog andere pluspunten. En die hebben te maken met het kindje dat je al hebt.

Een van de beste cadeautjes die je je kindje kan geven is een broertje of een zusje. Zelfs wanneer je jezelf afvraagt of dit wel een slimme zet is, wanneer je weer eens scheidsrechter moet spelen wanneer er geruzied wordt over speelgoed.

In dit artikel op Je Bent Mama leggen we uit waarom het wellicht waardevol is om nog een baby op de wereld te zetten.

De waarde van broertjes of zusjes?

Hoeveel is een broertje of zusje waard?

Enig kind, broertje of zusje

Voor iemand die is opgegroeid met broertjes en zusjes, is het antwoord op deze vraag wellicht minder waardevol dan voor een enig kind.

Wanneer je een enig kind bent, heb je waarschijnlijk de behoefte aan een broertje of zusje gevoeld. Niet alleen om je te helpen, maar ook voor advies of een bemoedigend schouderklopje.

Wanneer je broers of zussen hebt waar je het goed mee kan vinden, voelt het waarschijnlijk als vanzelfsprekend om hun prestaties te delen alsof het de jouwe zijn.

Je weet dat ze er zullen zijn wanneer je door een moeilijke periode gaat. Ze zijn er voor je als je ze nodig hebt.

Wellicht neem je het voor lief dat je broers en zussen interesse in je tonen en respect voor je hebben, ook al zijn ze het niet met je eens.

Dus wanneer jouw ouders je opgevoed hebben met zo’n onafscheidelijke vriend waar je alles mee deelde, waar wacht je dan nog op? Jij kent de waarde van een broertje of zusje.

Redenen om een enig kind een broertje of zusje te geven

Waarden van broertjes of zusjes

Er zijn ook andere voordelen om een nieuw lid aan het zin toe te voegen. 

Schrijf mee. Wanneer je kind een broertje of zusje heeft:

  • Zal je getuige zijn van een pure, broederlijke band tussen twee mensen. 
  • Zullen ze jaloers worden en samen vechten om je aandacht, ruimte om te spelen en hun eigen speelgoed. Maar het hebben van een broertje of zusje zal hen leren wat het belang van delen is. 
  • Zal het een vriendje hebben om uren mee te spelen, wanneer ze daar het meeste behoefte aan hebben.
  • Zullen je kinderen leren om sociaal te zijn. Ze worden er beter in om onenigheid op te lossen. Ook leren ze vriendschappelijke relaties op te bouwen met hun vriendjes. Ze zullen emotioneel groeien. 
  • Ze zullen als een team leren samenwerken en daarmee minder individualistisch worden.

Heeft een enig kind een broertje of zusje nodig?

Ja, dat hebben ze. Net zoals ze jouw liefde nodig hebben. Het is waardevol wanneer ze iemand hebben net als jij. Iemand die naar hen luistert, hen aanmoedigd en hen advies geeft. Of iemand die met hen de vreugde van overwinningen viert en hen aanmoedigt wanneer ze falen.

Op dit moment heeft je kind jou om dit alles voor hem te doen. Maar onthoud dat jij er vroeger of later niet meer bent. Zou het niet fijn zijn als je kind, tijdens jouw onvermijdelijke afwezigheid, iemand heeft om op terug te vallen? 

Echter, voordat je besluit dat je nog een kindje wilt, zorg er dan voor dat dit eens wens is van jullie samen. Van jezelf en van je partner.

Zorg voor financiële stabiliteit. Wanneer je nu met 1 kindje nog maar net kan rondkomen, zal dat met twee kinderen nog zwaarder worden.

Hierom is het belangrijk dat je, voordat je zwanger wordt, economisch zo stabiel mogelijk bent. Van te voren sparen, kan je in de toekomst wat ruimte geven.

Wanneer jullie uiteindelijk besluiten om je enig kind een broertje of zusje te geven en iedereen is het daar unaniem over eens, van harte gefeliciteerd! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.