Je bent mijn heden, mijn toekomst en het beste deel van mijn verleden

Je bent mijn heden, mijn toekomst en het beste deel van mijn verleden
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 11 april, 2018

De komst van een kind herstart ons leven. ‘Ze zijn mijn heden, ze geven me hoop en vreugde, ze zijn het beste wat me ooit is overkomen.’ We dromen ook constant over hoe onze toekomst met hen zal zijn.

Sociologen en psychologen herinneren ons vaak aan een probleem dat de maatschappij van vandaag teistert. Het probleem is ons onvermogen om aanwezig te zijn – falen om te profiteren van het hier en nu.

We zijn complex en kunnen obsederen over het verleden tot het punt van depressie.

We kunnen ons ook te veel richten op de toekomst die nog niet eens is gebeurd. Dit dwingt ons om verstrikt te blijven en vast te zitten in een onuitstaanbare bundel van angst.

Het is niet gemakkelijk om in het hier en nu te leven, vooral wanneer alles om ons heen zo veeleisend is, ons dwingt om concrete doelen te stellen voor morgen. Onze omgeving herinnert ons ook aan onze fouten in het verleden.

Geluk ligt in het hier en nu. Dit is iets dat de meeste moeders ontdekken op het moment dat ze bevallen. Vaders ontdekken dit ook wanneer ze hun kleintje in hun handen houden.

Plotseling verandert er iets. Het is als een muziekdoos die, wanneer geopend, ons uitnodigt om te stoppen en de schoonheid ervan te overdenken. De schoonheid van dat perfecte kind is wat ons bindt aan het heden…

Mijn verleden is belangrijk maar het definieert mij niet. Mijn kind, aan de andere kant, definieert mijn essentie, mijn authenticiteit als een mens.

Vader en baby zoon in het heden

Fouten worden geëtst in ons verleden. Ze herinneren ons aan de verkeerde wegen die we hebben genomen en de prachtige bevindingen die we hebben gedaan. Mensen zijn gemaakt van verhalen, kleine druppels nostalgie en bij gelegenheid hoge doses spijt.

Niets van het verleden zou van belang moeten zijn als ons eerste kind arriveert. Wanneer de geboorte eindelijk plaats vindt, wordt het gewicht van eventuele fouten die we gisteren hebben gemaakt, eventuele pijnlijke relaties die slecht zijn geëindigd en die verkeerde wegen die we hebben genomen, lichter.

Een kind is een schone lei, een nieuw account dat de pijnen van ons verleden uitwist. Zij zijn de kracht die geluk teweegbrengt en ons stimuleert naar een betere toekomst.

Laat de lasten van gisteren je heden niet bepalen. Soms jagen afkomst of wonden uit het verleden die samenhangen met een moeilijke jeugd of ouderlijke afstandelijkheid, veel ouders en veel nieuwe moeders angst aan.

  • We moeten onszelf ‘genezen’ om goede ouders te zijn. Het is een proces dat tijd en delicaat vakmanschap vereist, maar het is belangrijk om uit te voeren.
  • Bedenk dat slechte vaders en slechte moeders degenen zijn die hun eigen frustraties op hun kinderen projecteren. Degenen die niet in staat zijn om hun wonden van gisteren te genezen.

We moeten daarom proberen dit soort dynamiek te vermijden.

Mijn kind vult mijn heden met projecten en maakt het veel mooier

Meisje aan het project kasteel

We weten dat het baren en opvoeden van kinderen niet eenvoudig is. Je weet: mijn heden wordt ingewikkelder en intenser dan ooit, wanneer je moet uitvinden waar je pasgeborene om huilt.

Je kunt je zelfs zo uitgeput voelen, dat zelfs oneindige aantal uren slaap je niet zou verfrissen. Maar zelfs met dit alles, heb je nog steeds de kracht om borstvoeding te geven, ze te baden, naar de dokter te brengen en ze aan het lachen te maken…

‘Mijn heden is soms moeilijk, maar de zaden zijn mooi’. Dat komt omdat je je daardoor heerlijk en soms zelfs magisch voelt. Het is een caleidoscoop van tegengestelde gewaarwordingen die je soms verrassen.

Je zegt tegen jezelf dat je niet alles kunt doen, maar het lukt je om alles en nog veel meer te bereiken. Dit laat je je ongelooflijk trots voelen.

Moederschap en vaderschap zijn avonturen waarvan niemand gelooft dat ze erop voorbereid zijn. Elke dag is echter een nieuwe en elk moment kan reflecteren in een gelukkig kind. In dat kleintje dat groeit in gezondheid, kracht, vreugde, ondeugendheid en schoonheid.

Zonder angst voor de toekomst, ben ik een stuk sterker

De kracht van een moeder, zo sterk als een olifant

Bang voor morgen? Helemaal niet. Morgen is nu gekleed in dromen; het draagt ​​de kleur van hoop en loopt met moed.

Je bent een veel sterker persoon, je hebt ontdekt dat met de komst van je kind er geen angsten of onzekerheden meer zijn, die in je hart leven.

In je gedachten zijn er alleen zekerheden, de zekerheid dat je het beste wilt geven aan je kind. De veiligheid waarmee je elke dag te maken krijgt, als iemand die vecht voor zijn doelen om zijn gezin het beste te bieden.

De toekomst maakt je niet meer bang, omdat je in het heden het leven met intensiteit leeft. Omdat je elke dag en elk moment in een rustig en veilig universum breit, waar je tijd met je kind kunt doorbrengen.

Angst ligt niet op de loer in de hoeken, wanneer er licht, energie en vitaliteit is. In je leven zijn er geen donkere afgronden, nu ben je je eigen motor van hoop en de dagelijkse motivatie van je kind.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.