Millennial-ouders: wat zijn de belangrijkste eigenschappen?

Millennial-ouders: wat zijn de belangrijkste eigenschappen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 02 september, 2018

Millennial-ouders zijn ouders die geboren werden in de jaren ’80 en ’90. Ze staan ook wel bekend als generatie Y. In dit artikel zullen we de meest voorkomende eigenschappen bespreken die hun unieke culturele identiteit vormen.

In het algemeen zijn millennial-ouders attente mensen die vrije meningsuiting heel belangrijk vinden. Daarom leven ze met elkaar verbonden via het internet dankzij allerlei vormen van sociale media.

Dit zijn bovendien mensen die toonaangevende technologische ontwikkelingen en ervaringen hebben meegemaakt. Daardoor zijn ze zeer goed in staat om zich aan veranderingen aan te passen.

Ze hebben een grote interesse in de allernieuwste technologie.

Millennial-ouders zijn gewoonlijk ook veelzijdige en proactieve mensen. Ze zijn zich zeer goed bewust van hun sociale realiteit. Hierdoor hebben ze vaak een hekel aan verkeerde informatie en passiviteit.

De algemene eigenschappen van millennial-ouders

Millennial-ouders: selfie
 • Deze groep werd rond de eeuwwisseling volwassen.
 • Meestal hebben ze een universitair diploma of een technische opleiding afgerond. Sommigen zijn mogelijk nog steeds aan het studeren.
 • Millennials leren zeer graag nieuwe talen.
 • Ze zijn goed op de hoogte van hun burgerrechten.
 • Veel van hen kiezen ervoor om onafhankelijk van thuis uit te werken als freelancers. Hierdoor kunnen ze hun tijd beter organiseren en benutten.
 • Ze zijn goed op de hoogte van de mainstream cultuur en genieten van series en films die gebaseerd zijn op hedendaagse feiten.
 • Hun gezondheid dragen ze hoog in het vaandel. Millennials sporten om zichzelf zo fit mogelijk te kunnen houden.
 • Millennials zijn nauw verbonden met hun kinderen dankzij berichtjes via smartphones wanneer ze op school zitten.
 • Er wordt met hun kinderen via sociale media gecommuniceerd en gedeeld. Dit geldt vooral wanneer ouder en kind niet op dezelfde plaats zijn.
 • Ze zijn niet bang om tijd op te offeren om een goede ouder te zijn. Ze houden ervan om tijd door te brengen met hun geliefden.

De voordelen om een millennial-ouder te zijn

 • Millennial-ouders zien het belang in van goede relaties en weten dat elk detail belangrijk is. Ze zijn attent en verantwoordelijk.
 • Ze zijn niet bang om nieuwe plaatsen te verkennen. Hierdoor kunnen ze meer tijd met hun kinderen doorbrengen.
 • Door hun uitstekende kennis van technologie zijn ze in staat om efficiënt nieuwe informatie op te zoeken. Wanneer een baby bijvoorbeeld maagkrampjes heeft, kijken millennial-ouders simpelweg online om informatie te vinden over hoe ze dit het best kunnen verlichten.
 • Millennial-ouders houden van stijl en mode. Dit betekent echter niet dat ze daarom altijd de mode volgen. Ze houden wel van dingen die hen visueel aantrekkelijker maken.
 • Ze nemen graag selfies met hun kinderen. Dit doen ze om een digitaal album te kunnen maken dat ze dan via sociale media met andere mensen kunnen delen.
 • Millennials gebruiken vaak apps zoals kalenders en notitieblokken om belangrijke zaken op te schrijven en te organiseren.
 • Wanneer hun kinderen huiswerk hebben waar ze zelf niet veel van afweten, dan gaan millennials het internet op om hier meer informatie over te vinden. Als ze zich voorbereid hebben dan zullen ze hun kinderen helpen. En natuurlijk vergt dit allemaal niet veel tijd.
 • Veel millennials zijn er niet bang voor om nieuwe trends te volgen of te creëren. Dit kan gaan van hun haar in een ongewone kleur verven tot het overstappen op een minimalistische levensstijl.
Millennial-ouders: moeder en dochter

Aanbevelingen voor millennial-ouders

Gebruik het internet op gepaste wijze. Dit is vooral belangrijk zodat je het goede voorbeeld kunt tonen voor je kinderen. Op deze manier leren ze om hun privacy te beschermen. Bovendien zal dit later veel problemen helpen te voorkomen.

Technologie is fantastisch. Toch is het ook belangrijk om te leren zich even af te sluiten van anderen. Tijd doorbrengen zonder smartphone of computer is cruciaal.

Hiervoor kunnen bordspelletjes of andere activiteiten van pas komen die niets met technologie te maken hebben.

Millennials delen hun ervaringen graag op forums, persoonlijke blogs en andere platformen. Meestal zijn millennials immers op zoek naar iets nieuws. Ook willen ze vaak advies geven of anekdotes en ervaringen delen.

Dit zoeken naar en delen van informatie kan heel handig zijn. Toch kan het ook verwarrend en overweldigend zijn.

Daarom is het belangrijk om de kwaliteit van de informatie te bevestigen. Daarvoor is het vaak nodig om meerdere en alternatieve bronnen te raadplegen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.