Frozen en de kracht van zusterliefde

Sinds het verschijnen in 2013 heeft de film ‘Frozen’ van Disney een plek in het harten van de toeschouwers overal ter wereld veroverd met de hitsong “Let it go”.
Frozen en de kracht van zusterliefde
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 23 mei, 2018

Frozen is de tekenfilmhit van Disney die alle regels van het genre brak. Het richtte zich op de ongelooflijke kracht van zusterliefde en andere belangrijke levenslessen.

Wat uniek aan deze film is, is dat zusterliefde tegenslagen overwint. En ook al zijn het prinsessen, zijn ze niet de typische jonkvrouwen in nood zoals in de meeste sprookjes.

‘Frozen’ werd geïnspireerd door het verhaal van De sneeuwkoningin, geschreven door Hans Christian Andersen, de auteur van ‘De kleine zeemeermin’.

In de originele mythe ontvoert een boze ijskoningin een kind, die later door haar vriendin Gerda wordt gered. Het meisje overwint grote gevaren om haar vriendin te redden, alhoewel ze hulp krijgt van een bijzondere verzameling karakters.

Doordat Andersens sprookje zo duister is, hebben de producers veel van het originele verhaal weg moeten laten. Het was te onaantrekkelijk voor hun publiek. Hoe dan ook, veel gelijkenissen met het verhaal van De sneeuwkoningin kunnen in de film van 2013 gevonden worden.

Frozen: het koninkrijk van ijs

Frozen vertelt het verhaal van Elsa en Anna, de prinsessen van het koninkrijk van Arendelle. Elsa heeft een magische kracht waarmee ze alles wat ze aanraakt kan laten bevriezen. Als ze per ongeluk Anna bezeert, besluit ze om zichzelf af te sluiten van haar zusje. Anna kan zich het incident niet herinneren en denkt dat haar zus niet van haar houdt. 

Zusterliefde in Frozen

Na de dood van haar ouders, erft Elsa de troon. Anna besluit om met een knappe prins te trouwen. Ze heeft Hans nog maar net ontmoet. Maar Elsa keurt dit af.

Tijdens een boze uitbarsting lopen haar krachten uit de hand en wordt haar magie onthuld aan haar hovelingen. De hertog van Weselton, de oom van de prins, beschuldigt haar ervan om een monster te zijn. Ze vlucht weg en laat haar koninkrijk in een magische winter achter.

Een broer is een vriend gegeven door de natuur.

– Jean Baptiste Legouvé –

Anna verzamelt haar moed en gaat op zoek naar haar oudere zus. Onderweg krijgt ze hulp van een jonge ijshakker Kristoff en zijn rendier Sven. Samen beleven ze en aantal avonturen en ontmoeten ze een schattige pratende sneeuwpop Olaf. Maar als ze eindelijke bij Elsa aankomen, raakt Anna weer gewond door de ongecontroleerde magie.
Kristoff brengt Anna terug naar de prins, onbewust van het feit dat Hans een geniepige schurk is. De enige manier voor Anna om beter te worden is met behulp van een ware liefdesdaad die de vloek kan doorbreken. Hans, die zijn eigen troonsbestijging aan het plannen is, weigert te helpen. Als ze dit ontdekt, confronteert Elsa hem uiteindelijk. 
Juist als Hans Elsa wilt doden verschijnt Anna en gooit zichzelf tussen hen in. Als Elsa realiseert wat haar zus heeft gedaan, omhelst ze haar en het is de zusterliefde die de vloek verbreekt.

Het belang van zusterliefde en andere lessen uit Frozen

De onderliggende boodschap in het verhaal van Frozen is dat zusterliefde magisch, uniek en speciaal is. Als Anna in ijs verandert, is het geen romantische kus die haar redt, maar de tranen van haar zus. Dit kan ons een belangrijke levensles leren:
  • De liefde tussen broers of zussen herinnert ons eraan dat romantisch liefde niet alles is in het leven.
  • We moeten romantische liefde niet idealiseren of onszelf ervoor proberen te veranderen. Alles komt op het juiste moment.
  • Zussen zijn er om van elkaar te houden, elkaar te steunen en om samen tegenslagen te overwinnen.
Frozen Olaf
Liefde wordt in de film ook gerepresenteerd door Kristoff. Hij staat voor echte liefde, met al zijn gebreken en complexiteiten.
Ook al kunnen we duidelijk de aantrekkingskracht tussen Anna en Kristoff zien, correspondeert het uiterlijk van de bescheiden ijshakker niet met Anna’s perceptie van romantische liefde.
Op dezelfde manier benadrukt het verhaal de waarde van opoffering en de behoefte voor zelfbeheersing. Dit zijn lessen die Elsa door schade en schande heeft moeten leren. Elsa is de meest solitaire persoon in de film en ze geniet van haar isolement.
Ondanks haar behoefte aan onafhankelijkheid verandert ze uiteindelijk haar perspectief. Ze ontdekt dat het mogelijk is om je eigen leven te leiden zonder jezelf af te sluiten van de rest van de wereld. Het enige dat we nodig hebben om harmonieus samen te leven met anderen is goede communicatie en respect.
In zowel het leven als de kunst weten degenen die echt van ons houden hoe ze ons kunnen waarderen voor wie we echt zijn. En als het om broers en zussen gaat, kennen zij niet alleen al onze gebreken, maar houden ze juist daardoor van ons. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.