Spijsverteringsstoornissen bij kinderen

Coeliakie, lactose-intolerantie en gastro-enteritis zijn enkele van de belangrijkste ziekten van het spijsverteringsstelsel. Ben je er bekend mee? Ontdek hier meer.
Spijsverteringsstoornissen bij kinderen

Laatste update: 22 augustus, 2021

Hoe graag we kinderen ook altijd gezond zouden willen zien, dit is een beetje moeilijk. Er zijn namelijk veel spijsverteringsstoornissen bij kinderen en in de overgrote meerderheid van de gevallen is de symptomatologie min of meer hetzelfde.

Daarom kan de diagnose in sommige gevallen moeilijk zijn. Dus vroeg naar een specialist gaan is de beste manier om onaangename situaties in de toekomst te voorkomen. Daarom leggen we hieronder enkele van de meest voorkomende aandoeningen uit die we in ziekenhuizen kunnen tegenkomen. Blijf lezen!

Komen spijsverteringsstoornissen vaak voor bij kinderen?

Bij zowel volwassenen als kinderen komen spijsverteringsstoornissen vrij vaak voor. Denk aan het aantal organen waar we het over hebben: mond, keelholte, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, rectum, anus… En dan zijn de bijbehorende klieren nog niet meegerekend! Dit omvat bijvoorbeeld de lymfeklieren en de alvleesklier.

Het is dan ook logisch om te denken dat elke verandering in deze organen een spijsverteringsstoornis is. De arts die verantwoordelijk is voor het diagnosticeren en behandelen van deze ziekten is een gastro-enteroloog of MDL-arts, en in gevallen waar chirurgische oplossing vereist is, zijn algemene chirurgen degenen die zijn opgeleid om dit uit te voeren.

Meisje met gastro-enteritis, een van de meest voorkomende spijsverteringsstoornissen

Al deze aandoeningen hebben verschillende symptomen, waaronder buikpijn, koorts, misselijkheid, braken, diarree en geelverkleuring van de huid (geelzucht). Alleen al in Spanje komen jaarlijks naar schatting 400.000 gevallen van diarree voor bij kinderen.

Enkele van de spijsverteringsstoornissen bij kinderen

De meeste aandoeningen die we hieronder zullen noemen, komen overeen met medische ziekten, terwijl slechts één – appendicitis – een chirurgische oplossing heeft. Blijf lezen om meer te weten te komen!

1. Gastro-enteritis, een van de meest voorkomende spijsverteringsstoornissen

Zoals de naam al aangeeft, komt deze ziekte overeen met de ontsteking van de maag en een deel van de dunne darm. Het treedt meestal op als gevolg van virale infecties of voedselvergiftiging. Vanuit klinisch oogpunt kunnen buikpijn, diarree en braken optreden.

Gelukkig is het meestal een zelfbeperkende aandoening. Dit betekent dat het de neiging heeft om zichzelf binnen een paar dagen spontaan op te lossen. Behandeling is echter nog steeds noodzakelijk. Het is namelijk belangrijk om te zorgen voor constante hydratatie en voedingsstoffen om complicaties te voorkomen.

2. Blindedarmontsteking

Blindedarmontsteking is een van de meest voorkomende ziekten op deze lijst! Het is de opereerbare ziekte van het spijsverteringsstelsel bij uitstek. Het is de progressieve ontsteking van de wormvormige appendix. Deze bevindt zich in de blindedarm (het laatste deel van de dunne darm), zeer dicht bij het begin van de stijgende dikke darm.

De symptomen die kinderen met appendicitis kunnen hebben, evenals volwassenen, zijn buikpijn rechtsonder in de buik (bekend als rechter iliacale fossa), koorts, misselijkheid, braken en verlies van eetlust.

De oplossing is een snelle chirurgische ingreep. Hoe langer het duurt om de appendix te verwijderen, hoe groter de kans op complicaties, zoals weefselperforatie en het ontstaan van peritonitis.

3. Coeliakie

Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door intolerantie voor gluten. Dit eiwit wordt aangetroffen in veelgebruikte voedingsmiddelen zoals tarwe, gerst en rogge. Het kan zelfs in kleine hoeveelheden ernstige ontstekingsreacties op het spijsverteringskanaal veroorzaken.

Na verloop van tijd, vooral tijdens de kindertijd wanneer er geen precieze diagnose is, kan de verslechtering van de meest oppervlakkige laag van de darm leiden tot het optreden van het malabsorptiesyndroom.

Dit veroorzaakt niet-specifieke gastro-intestinale stoornissen zoals pijn en diarree, maar wat nog belangrijker is, is dat een adequate opname van voedingsstoffen in het gedrang komt. Bij kinderen belemmert dit de groei enorm.

4. Lactose-intolerantie

Volgens een publicatie van de Spaanse Stichting van het spijsverteringsstelsel (FEAD) heeft deze aandoening een geschatte prevalentie van 20-40% in dit land, wat het een vrij belangrijke aandoening maakt. Het treedt op vanwege een lage productie van enzymen voor de verwerking van lactose.

Deze voedingsstof is een koolhydraat dat overvloedig aanwezig is in voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, inclusief melk. Wanneer het niet goed wordt verwerkt, kan het naast diarree ook tal van symptomen veroorzaken, zoals buikpijn en een opgeblazen gevoel.

Kind met diarree door lactose-intolerantie

Zijn deze aandoeningen te behandelen?

Ja, gelukkig hebben de aandoeningen die we hierboven noemden een behandeling. Sommige zijn alleen bedoeld om de ontwikkeling van complicaties te voorkomen, zoals hydratatie in het geval van virale gastro-enteritis. Anderen zijn volledig genezend, zoals in het geval van blindedarmoperaties.

In het geval van specifieke intoleranties, zoals coeliakie en lactose-intolerantie, is de enige oplossing om geleidelijke veranderingen in het dieet aan te brengen om potentieel schadelijke voedingsmiddelen te elimineren. Helaas zijn er nog geen curatieve behandelingen voor deze aandoeningen.

Een zeer diverse groep spijsverteringsstoornissen!

We hebben je een kleine selectie gepresenteerd, maar er zijn er nog veel, veel meer. Darmobstructie, pancreatitis en de ziekte van Hirschsprung zijn er slechts enkele van.

In sommige gevallen kunnen ze worden gediagnosticeerd met routinebezoeken aan de kinderarts. Het is echter raadzaam om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan als een van de bovenstaande symptomen aanwezig is. Tot slot moet je in specifieke gevallen een kindergastro-enteroloog of een kinderchirurg raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Polanco I, et al. Enfermedad celíaca. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica SEGHNP-AEP.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.