Waarom moeten kinderen vroeg gaan slapen?

Kinderen moeten vroeg gaan slapen omdat de hersenen voldoende rust nodig hebben om hun ontwikkelingsproces te kunnen volgen.
Waarom moeten kinderen vroeg gaan slapen?

Laatste update: 24 november, 2021

Slapen of vroeg gaan slapen: twee van de meest verafschuwde momenten voor de kinderen in je huis. Niemand hoeft het je te vertellen want je bent vast bekend met de spanning die er heerst als je je kinderen naar bed moet brengen.

Welk kind zou niet de hele dag non-stop willen spelen, elke dag? Maar goede rust is even belangrijk als overdag spelen en dat geldt voor alle leeftijden.

Tijdens de slaap vullen we energie aan en stellen we de hersenen in staat verschillende fundamentele processen voor ontwikkeling en leren uit te voeren. Vandaar dat het belangrijk is dat je kinderen vroeg gaan slapen en een behoorlijk aantal uren rusten.

Waarom kunnen kinderen het beste vroeg gaan slapen?

Zorgen voor een goede rust en een goede slaap (Spaanse link) bereiken zijn twee fundamentele doelstellingen om voor onze gezondheid en die van onze kinderen te zorgen. Hieonder leggen we uit wat er ‘s nachts gebeurt terwijl we rusten:

  • De hersenen rusten uit en vullen energie aan.
  • Het leren overdag wordt geconsolideerd en het geheugen, redeneren, en aandachts- en concentratievermogen worden versterkt.
  • Het immuunsysteem versterkt.
  • Emotionele en stemmingsverbeteringen.
  • De nodige hormonale veranderingen worden teweeggebracht om groei te garanderen, de bloeddruk te regelen, en andere mechanismen om homeostase (het interne evenwicht van het lichaam) te bevorderen.
Waarom moeten kinderen vroeg gaan slapen

Sleutels om je kind te helpen vroeg te slapen

Zoals we gezien hebben, zijn de voordelen van goede rust talrijk. Daarom is het belangrijk enkele huishoudelijke gewoonten door te nemen om de slaaphygiëne te verbeteren.

1. Pas de uren slaap aan de leeftijd van je kind aan

Allereerst is het belangrijk te bedenken dat slaap een rijpingsaspect is dat gedurende het leven verandert. In die zin verschillen de rustbehoeften van stadium tot stadium. Je moet de kenmerken van elk stadium dus kennen om de juiste interventies uit te voeren.

Zo verschijnen rond de leeftijd van 2 jaar bijvoorbeeld nachtmerries. Dit kan ertoe leiden dat kinderen er moeilijk mee instemmen naar bed te gaan. Op zijn beurt kan dit verschijnsel de toename van het nachtelijk ontwaken ten opzichte van de maanden daarvoor rechtvaardigen.

Naast het bovenstaande beveelt de American Academy of Sleep Medicine aan te zorgen voor een bepaald aantal uren rust per dag, dat bepaald wordt door de leeftijd van het kind:

  • 4 tot 12 maanden: 12 tot 16 uur
  • 1 tot 2 jaar: 11 tot 14 uur
  • 3 tot 5 jaar: 10 tot 13 uur
  • 6 tot 12 jaar: 9 tot 12 uur
  • 13 tot 18 jaar: 8 tot 10 uur

2. Probeer een aangename omgeving aan te bieden voor het slapengaan

Als het slapengaan vaak lastig is, kun je een rustige routine voorstellen om op het moment te anticiperen.

Neem bijvoorbeeld een ontspannend ritueel op. Denk bijvoorbeeld aan een warm bad, een voorwerp mee naar bed nemen, een kort verhaaltje voorlezen, of een of andere vorm van aandacht aanbieden. Dit alles helpt meestal om deze overgang op een aangenamere manier uit te voeren.

Het is ook belangrijk om een aangename omgeving te scheppen die ons verzoent met het idee van slapen:

  • Gedimde lichten.
  • Zachte geluiden.
  • Geen beeldschermen.

3. Kalmeer de angst voor de nacht

Kinderen wijzen bedtijd om vele redenen af. Soms is het uit angst, en andere keren uit de behoefte door te gaan met iets waar ze erg geconcentreerd mee bezig zijn. Wat de reden ook is, de angst die ontstaat is de vijand van het in slaap vallen.

Een goed voorstel is om samen na te denken over de plannen die je voor de volgende dag hebt, om onze kinderen aan te moedigen uit te rusten en hun batterijen weer op te laden, zodat ze die plannen kunnen verwezenlijken.

Tot slot is het belangrijk om een veilige omgeving te scheppen en te voorkomen dat ze misleid worden. Je moet voorkomen dat je het huis verlaat als ze in slaap vallen. Want, als ze wakker worden kunnen ze zich in de steek gelaten voelen, wat hun nachtelijke angst kan vergroten.

Een moeder leest haar kinderen een verhaaltje voor

Er zijn geen universele wetten, behalve als het om goede verzorging gaat

Voor de meeste gezinnen kan bedtijd wat moeilijkheden met zich meebrengen. Kinderen vroeg in slaap krijgen kan dan een utopie lijken.

Er zijn duizenden aanbevelingen om dit doel te bereiken, maar er is geen onfeilbaar recept voor. Het is een kwestie van zoveel mogelijk aanpassen aan onze werkelijkheid.

Wat we moeten vermijden is de neiging om kinderen te laten huilen om ze in slaap te laten vallen. Afgezien van de schijnbaar positieve resultaten veroorzaken deze methoden veel angst bij kleintjes en versterken ze het idee dat ze niet op hun gehechtheidsfiguren kunnen rekenen als ze die het meest nodig hebben.

Tot slot is het van essentieel belang te bedenken dat beslissingen over opvoeding in het gezin genomen moeten worden vanuit een houding die kinderen respecteert en voor hen zorgt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ojeda del Valle, Mayra. (2012). El sueño en la edad preescolar y su repercusión en el desarrollo, la conducta y el aprendizaje. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología, 50(2), 198-204. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032012000200008&lng=es&tlng=es.
  • Masalán A, M. Patricia, Sequeida Julia, & Ortiz C, Marcela.(2013). Sueño en escolares y adolescentes, su importancia y promoción a través de programas educativos: Education and behavioral approach programs. Revista chilena de pediatría, 84(5), 554-564. Disponible en: https://dx.doi.org/10.4067/S0370-41062013000500012
  • Merino-Andreu M, Álvarez-Ruiz de Larrinaga A, Madrid-Pérez JA, Martínez-Martínez MA, PuertasCuesta FJ, Asencio-Guerra AJ, et al. Sueño saludable: evidencias y guías de actuación. Documento oficial de la Sociedad Española de Sueño. Rev Neurol 2016; 63 (Supl 2): S1-27. Disponible en: https://www.neurologia.com/articulo/2016397
  • : Paruthi S, Brooks LJ, D’Ambrosio C, Hall WA, Kotagal S, Lloyd RM, Malow BA, Maski K, Nichols C, Quan SF, Rosen CL, Troester MM, Wise MS. Recommended amount of sleep for pediatric populations: a consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine. J Clin Sleep Med 2016;12(6):785-786. Disponible en: https://aasm.org/resources/pdf/pediatricsleepdurationconsensus.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.