Curiositeiten over de slaap van kinderen

De slaap van kinderen is erg belangrijk voor een goede ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal. We zullen je hier enkele interessante feiten over vertellen. 
Curiositeiten over de slaap van kinderen

Laatste update: 22 juni, 2021

Slaap is erg belangrijk voor kinderen. Kinderen laten rusten en voldoende slapen is namelijk belangrijk voor de fysieke en mentale ontwikkeling. In dit artikel vertellen we je daarom enkele curiositeiten over de slaap van kinderen.

Curiositeiten over de slaap van kinderen

Het belang van slaap bij kinderen

Slaap is de tijd waarin kinderen rusten. Goed slapen is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor kinderen.

Dit komt omdat kinderen tijdens het slapen organiseren en verwerken wat ze gedurende de dag hebben geleerd. Ook tijdens het slapen is er een plek in de aanmaak van groeihormonen. Dit is dus de reden waarom slapen kinderen helpt zich fysiek en intellectueel te ontwikkelen.

Als kinderen echter na verloop van tijd niet goed slapen, kan dit bijwerkingen hebben. Sommige daarvan zijn bijvoorbeeld prikkelbaarheid, gedragsproblemen en zelfs veranderingen in fysieke en emotionele ontwikkeling. Het kan zelfs de seksuele rijping vertragen.

Curiositeiten over de slaap van kinderen

Slaapfasen

Er zijn twee slaapfasen:

  • REM-slaap (rapid eye movement): tijdens deze fase blijven de hersenen actief. Dit is de lichtste slaapfase.
  • Non-REM-slaap: dit is de diepste slaapfase.

Tijdens de nacht voltooien kinderen ongeveer 4 cycli van 90 minuten. In elke slaapcyclus gaat het kind door de oppervlakkige slaap en de diepere slaap. Naarmate de cyclus door de nacht vordert, wordt de slaap ook dieper.

Naarmate kinderen groeien en slaaproutines ontwikkelen, is het normaal dat de REM-slaap afneemt. Daarom nemen de non-REM-fasen toe.

Curiositeiten over de slaap van kinderen: hoeveel moeten kinderen slapen?

Het is logisch dat pasgeboren baby’s niet dezelfde hoeveelheid slaap nodig hebben als tieners. Naarmate ze groeien, passen zowel het type als de hoeveelheid slaap zich aan de behoeften van elk kind aan.

Hoewel elk kind anders is, vertellen we je hier hoeveel uur slaap een kind nodig heeft op basis van hun leeftijd. Op die manier ontwikkelen ze zich namelijk normaal en vermijden ze de gevolgen die we noemden. Deze slaaptijden zijn inclusief nachtelijke slaap en dutjes gedurende de dag.

  • 0-2 maanden oud: 10,5 tot 18 uur
  • 2-12 maanden oud: 14-15 uur
  • 1-3 jaar oud: 12 -14 uur
  • 3-5 jaar oud: 11  tot 13 uur
  • 5 – 12 jaar oud: 10 tot 11 uur

Enkele gebeurtenissen die plaatsvinden tijdens de slaap van kinderen

Tijdens het slapen kunnen er enkele dingen gebeuren die je zou moeten herkennen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Nachtmerries: deze gebeuren in de REM-fase of de lichte slaap. Over het algemeen kunnen kinderen zich de volgende dag de droom herinneren. Meestal verdwijnen deze na verloop van tijd. We raden je echter aan enge dingen voor het slapengaan te vermijden, zoals enge films op tv.
Meisje heeft nachtmerrie
  • Nachtelijke paniekaanvallen en slaapwandelen: deze vinden plaats in de non-REM-fase. De volgende dag herinneren kinderen zich niets meer van wat er gebeurd is. Als je echter probeert je kind wakker te maken om hem gerust te stellen, kan dit de situatie verergeren. Daarom is het belangrijkste om te voorkomen dat dit gebeurt, door ervoor te zorgen dat je kind voldoende slaapt.
  • Slaap apneu (Engelse link): Apneu is een periode waarin kinderen stoppen met ademen. Meestal gebeurt het bij kinderen met hypertrofie van de amandelen of bij kinderen met overgewicht. Deze kinderen snurken meestal, slapen onrustig en kunnen overdag prikkelbaar of rusteloos zijn omdat ze niet genoeg rust hebben gekregen. Daarom is het belangrijk dat de arts de diagnose stelt.

Conclusie

Voldoende rust krijgen is essentieel voor kinderen om zich goed te ontwikkelen, zowel mentaal als fysiek. Het is ook belangrijk zodat ze een goede kwaliteit van leven kunnen hebben en hun dagelijkse activiteiten met voldoende energie kunnen doen. Daarom is het het beste om kinderen te leren een stabiele bedtijdroutine (Engelse link) te hebben. Sterker nog, het zal het naar bed gaan een stuk makkelijker maken. Wellicht ook interessant voor jou

Kinderen die laat naar bed gaan: meer stoornissen?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Kinderen die laat naar bed gaan: meer stoornissen?

Hebben kinderen die laat naar bed gaan last van meer stoornissen? We gaan verder in op dit onderwerp aan de hand van verschillende onderzoeken.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.