Een actief kind is een gelukkig kind

Als ze opgroeien, zal er genoeg tijd zijn om te zwijgen of stil te blijven zonder iemand lastig te vallen. Maar vandaag draait het bij je kind om actie, die je moet accepteren, respecteren en aanmoedigen.
Een actief kind is een gelukkig kind

Laatste update: 28 mei, 2021

Net zoals vele andere moeders heb jij misschien het moederschap geïdealiseerd. Maar nu voel je je echter neerslachtig, want hoewel je ervan droomde een kind te krijgen, had je nooit gedacht dut hun gedrag zo zou zijn. Je hoeft je echter geen zorgen te maken of ergens spijt van te hebben. Ieder actief kind is een gelukkig kind.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, kan een weerbarstig, luidruchtig, rusteloos of actief kind eigenlijk synoniem zijn aan geluk. Is jou nooit verteld dat je je gelukkig mag voelen over de energie van je kind,? Dit zegt namelijk dat je een volkomen gezond kind hebt.

“Dat kind zit nooit stil” hoor je mensen keer op keer herhalen. Gelukkig is dit volkomen normaal. De fout bestaat uit de absurde gedachte dat een kind zich op dezelfde manier moet gedragen als een volwassene.

Door dit weerbarstige gedrag of deze onhandelbare activiteit waar volwassenen zoveel last van hebben, leren kinderen juist de wereld om hen heen kennen.

Een actief kind is een kind dat leert door te ontdekken

Een actief of weerbarstig kind is niet alleen vrij en gelukkig, het is ook een kind dat aan het leren is. Door deze verkenningen en avonturen uit de kindertijd, ontdekt het kind namelijk objecten, vormen en reacties. Daarom is het niet goed om deze ontdekkingslessen die het leven zelf geeft, te beperken.

Een actief kind is een gelukkig kind

Het zou een vergissing zijn als je vergeet waaruit de kindertijd bestaat en wat het belang is van deze fase. Want, deze fase is zonder twijfel een van de meest creatieve fasen voor elk kind. Degene die deze opofferende maar mooie missie van het ouderschap aangaan, moeten openstaan voor empathie voor hun kind.

Wat is er mooier dan terug te denken aan die prachtige jaren die ons eigen leven hebben gekenmerkt. Daar zijn nieuwe herinneringen achtergelaten die gekenmerkt werden door ondeugende avonturen. Daardoor ontstonden de beste herinneringen en anekdotes die we met een glimlach herinneren!

Je kind zal huilen, lachen en schreeuwen. Het is zijn manier om met je te communiceren en uit te drukken wat hij voelt, maar ook om een behoefte of irritatie uit te drukken. Geen zorgen! Je doet het goed ondanks dat je geen handleiding voor het moederschap hebt.

Op dezelfde manier zal je kind springen, rennen, zingen en aanhouden vragen stellen. Het maakt deel uit van zijn spel. De speelsheid van de kindertijd is meer dan alleen plezier en amusement: het is ook leerzaam!

Het hoort dat je kind luidruchtig is en de wereld ontdekt

Een actief kind is een voldaan kind

Een actief kind is een gelukkig, voldaan kind. Zoals je weet willen kleintjes alles aanraken, voelen en soms zelfs proeven. Het is hun beste manier om de wereld om hen heen te leren kennen en te ervaren.

Als je hem dwingt om te zwijgen of om zo stil te staan als een standbeeld, creëer je een persoonlijkheid die teruggetrokken, introvert, angstig en onzeker is. Deze kinderen durven de wereld niet te verkennen vanwege angst of schuldgevoel. Hierdoor scheppen ze een zekere afhankelijkheid van hun ouders, maar schaden ook hun zelfstandigheid.

Dit alles zorgt voor een laag zelfbeeld, wat voor elk kind een zware last is om te dragen. Het zal een litteken zijn dat tot op volwassen leeftijd op zijn ziel gedrukt staat en dat hem, zelfs in de toekomst, op alle gebieden van zijn leven zal treffen.

In tegenstelling tot wat gewoonlijk wordt beweerd, moet je aandacht besteden aan je huilend kind. Ook de wens van het kind om te spelen moet worden vervuld. Natuurlijk altijd met de aandacht, bescherming en toezicht van een volwassene om allerlei soorten schade of gevaar te voorkomen.  Maar hoe het ook zij, als ouders moeten we onderzoek en nieuwsgierigheid van je kind aanmoedigen.

De kindertijd hoort rommelig en luidruchtig te zijn

Juist die vrijheid en plezier, wekken de kracht op om te spelen en alles in jezelf te gebruiken. De interactie met hun omgeving maakt kinderen erg blij. Ja, de kindertijd is van nature luidruchtig en rommelig.

Om deze reden houdt ‘gelukkig zijn’ op die leeftijd in dat je een onruststoker, rusteloos en nieuwsgierig bent. Als ze opgroeien, zal er genoeg tijd zijn om te zwijgen of stil te blijven zonder iemand lastig te vallen. Maar vandaag draait het bij je kind om actie, die je moet accepteren, respecteren en aanmoedigen. Wellicht ook interessant voor jou

4 dingen die we kunnen leren van gelukkige kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
4 dingen die we kunnen leren van gelukkige kinderen

Gelukkige kinderen kunnen belangrijke lessen leren aan ouders. Vooral als de ouders aandacht schenken aan hoe hun kinderen hun leven leiden.  • Corkille Briggs, D. (1994). El niño feliz. Su clave psicológica, 25.
  • Biddulph, S. (1996). El secreto del niño feliz: una guía imprescindible para padres y educadores. Edaf.
  • Hogg, T. (2005). El secreto de educar niños felices y seguros. Editorial Norma.