Waarom het goed is om kinderen aan te leren om alleen te spelen

24 maart 2019
Veel kinderen houden er niet van om alleen te spelen. Ze hebben de neiging om bang te worden en op zoek te gaan naar het gezelschap van hun ouders. Op de lange termijn is dit niet goed, omdat ze opgroeien om te afhankelijk te zijn van anderen.

Ouders moeten hun kinderen aanmoedigen om thuis alleen te spelen. Door dit te doen zullen ze nieuwe vaardigheden ontdekken en bestaande vaardigheden versterken.

Leren om alleen te spelen is een fundamenteel hulpmiddel in de cognitieve ontwikkeling van kinderen en is iets dat hun onafhankelijkheid en autonomie verbetert.

Door kinderen hiertoe aan te moedigen kunnen ze hun eigen beslissingen nemen zonder bang te hoeven zijn fouten te maken. Het helpt hen ook om nieuwe werelden te verkennen met hun verbeeldingskracht en fantasieën.

De hele tijd alleen spelen is echter ook niet goed. Dit zal hun interactie met andere kinderen beperken en hun aanpassing en integratie in de samenleving belemmeren. Er moet altijd een balans zijn.

Als kinderen leren om alleen te spelen, komt het hen op een persoonlijk niveau ten goede. Als ze in een groep spelen, helpt het hen zich te verhouden tot anderen en hun sociale vaardigheden en taal te ontwikkelen.

Voordelen van kinderen aanleren om alleen te spelen

Leren om alleen te spelen heeft veel voordelen voor kinderen, zoals:

Onafhankelijkheid

Ze leren hun eigen wereld te beheersen; ze zijn onafhankelijk en wennen aan nieuwe manieren om zich aan de dingen en de mensen om hen heen te relateren. In het begin zullen ze om hulp vragen, maar uiteindelijk zullen ze eraan wennen om zelf dingen op te lossen.

Besluitvorming

Ze proberen dingen zelf te doen en soms lukt het niet. Als gevolg hiervan leren ze door fouten te maken en op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen. Wanneer ze die oplossingen zelf vinden, worden ze meer zelfverzekerd en neemt hun zelfvertrouwen toe.

Het vereist creativiteit en fantasie

Het kind dat alleen speelt, heeft plezier in het verkennen van zijn eigen innerlijke wereld door personages, omgevingen en situaties te creëren die hem naar magische plaatsen brengen. Als gevolg hiervan ontwikkelt zijn verbeelding zich sneller en drukt hij zijn dromen en ideeën uit op de manier die hij wil.

Jongen speelt alleen met autootje

Gedeelde en individuele spellen

Wanneer een kind alleen speelt, doet hij en zegt hij dingen die hij misschien niet bij volwassenen durft te doen. Door op deze manier te spelen, kan hij uitvinden wat wel en wat niet werkt. Het is het beste om hem vrijheid en ruimte te geven, maar zonder de activiteit die hij doet te negeren.

Je kunt deze spellen gebruiken als een ideale gelegenheid om hem te corrigeren en hem te leren over bepaalde waarden.

Games die alleen en met anderen worden gespeeld, kunnen elkaar aanvullen. Beide zijn even noodzakelijk voor de juiste cognitieve en emotionele ontwikkeling van kinderen.

Hoe kan ik mijn kinderen helpen om alleen te leren spelen?

Het is het beste om geleidelijk te beginnen. Het is goed voor ouders om een ​​tijdje met hun kinderen te spelen en ze vervolgens zelfstandig te laten spelen, zodat ze eraan wennen om zelf te spelen.

Verschillende soorten spellen met blokken en puzzels zijn ideaal om mee te beginnen. Als je het spel met je kind begint, zal hij zelfvertrouwen krijgen en zal hij snel leren om het alleen te spelen.

Misschien moet je gaan bellen of een e-mail beantwoorden, wat een goede gelegenheid is om hem een ​​paar minuten alleen te laten spelen. Als je hem vertelt dat hij lekker moet blijven spelen tot je terugkomt, kan hij geleidelijk aan zelfstandiger worden.

Het is goed om vrijheid en ruimte te geven aan het kind, maar zonder de activiteit die hij doet volledig te negeren.

Je zou niet langer dan vijf minuten weg moeten zijn. Je kind kan zich verlaten voelen en dat is natuurlijk niet de bedoeling of het doel van de oefening.

Vanaf 2 of 3 jaar vindt het kind het erg leuk om alleen te spelen en heeft hij veel plezier in het verkennen van de magische wereld die hij heeft gecreëerd.

Wanneer kinderen ouder zijn, spelen elektronische spellen een rol: consoles, computers of tablets. Deze spellen kunnen veel verslavingen veroorzaken, dus je moet ze alleen op vaste tijden laten gebruiken.

Voor kinderen en ouders is het essentieel om een ​​balans te vinden tussen alleen spelen en met anderen. Als we willen dat onze kinderen leren hoe ze alleen kunnen spelen, moeten we echter niet voorkomen dat ze plezier hebben met andere mensen.

Hoe kan ik mijn kinderen helpen om alleen te leren spelen

Tips om kinderen aan te leren om alleen te spelen

  • Het belangrijkste is om kinderen een plek te bieden om veilig alleen te spelen.
  • Het is belangrijk dat kinderen speelgoed hebben dat geschikt is voor hun leeftijd. Dit verbetert namelijk hun cognitieve vaardigheden.
  • Zelfs als ze alleen spelen, moet je ze niet uit het oog verliezen. Je weet nooit wanneer kinderen misschien je hulp nodig hebben.
  • Je kunt alleen spelen afwisselen met spelletjes met andere mensen, alleen maar zodat ze niet te afhankelijk worden van een enkele activiteit.
  • Kinderen leren door imitatie. Daarom is het goed voor ouders om veel met ze te spelen, zelfs als het om spelletjes gaat die het kind zelf bedacht heeft.

Zoals elk ander proces vereist het aanleren van kinderen om alleen te spelen veel geduld en discipline. Het is goed om momenten met onze kinderen in elke fase van hun leven te willen delen, maar  we moeten ook begrijpen dat ze hun eigen ruimte nodig hebben om hun vaardigheden te ontwikkelen.

Alleen spelen zal kinderen echt helpen hun onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en verbeeldingskracht te ontwikkelen.