Vijf tips voor ongeduldige ouders

Vijf tips voor ongeduldige ouders
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Geduld is een deugd die versterkt moet worden bij het opvoeden van kinderen, die in de toekomst reflecties van onszelf zullen worden. Hier zijn enkele belangrijke tips voor ongeduldige ouders.

Naarmate baby’s opgroeien, doen hun eisen aan moeder en vader dat ook. Als onderdeel van dit groeiproces is het belangrijk om jezelf te bewapenen met geduld en sereniteit. Doe dit om alle groeifases zo goed mogelijk onder ogen te kunnen zien.

Over het algemeen bereiken ongeduldige ouders niet dezelfde resultaten als degenen die besluiten om het moederschap en het vaderschap met een andere houding te benaderen. Er zijn situaties die ongetwijfeld complex zijn en niet gemakkelijk te beheersen. Bijvoorbeeld: een slecht antwoord van een kind nadat hij werd aangesproken, omdat hij ongehoorzaam was.

Ongeduld kan door een voorbeeld te zijn aan onze kinderen worden doorgegeven

Als we echter beschermers van onze kinderen worden, moeten we ons ervan bewust zijn dat er veel moeilijke en uitdagende momenten zullen zijn. We moeten diep ademhalen als we ons in deze complexe situaties bevinden en proberen op een andere manier te reageren. Erkennen dat er altijd ongelegen momenten zullen zijn, zullen je helpen alles met een andere blik te bekijken.

In deze context is het belangrijk om een ​​aantal tips te volgen die je helpen om kalm te blijven in omstandigheden die je geduld op de proef stellen. Onthoud altijd dat je het voorbeeld zult zijn dat je kind volgt. Ze reageren waarschijnlijk op dezelfde manier als jij zelf in complexe situaties.

Ongeduldige ouders: hoe herken je ze?

Boze moeder met zoon

Schreeuwen, agressief gedrag, gemakkelijk in tranen uit barsten, alles achter willen laten en wegrennen zijn slechts enkele van de symptomen die we bij ongeduldige ouders kunnen zien. Het opvoeden van een kind is geen gemakkelijke taak en het is volkomen normaal om in bepaalde situaties wanhopig te worden. Het is echter geen goed teken wanneer dit een terugkerend iets wordt.

Kinderen zijn een weerspiegeling van wat we thuis doen. Wees daarom niet verbaasd als je ziet dat je kind dit soort gedrag vertoont. Het is ook niet eerlijk om hen te beoordelen zonder eerst de mate van verantwoordelijkheid die we zelf hebben te bestuderen.

Geduld en zelfbeheersing moeten onderdeel zijn van het ouderschap

Oké, je bent uitgeput, je hebt geen goede dag gehad en je hebt een moment voor jezelf nodig. Voordat je het af reageert op de liefde van je leven, is het essentieel dat je in jezelf de kracht van zelfbeheersing ontdekt. Laten we eens kijken wat je kunt doen om het te vinden en te versterken.

Tips om te stoppen met ongeduldig te zijn

Je voelt je misschien overweldigd doordat je een hectisch tempo aanhoudt. Het is belangrijk om het geheim te vinden waardoor je je kalmte niet verliest. Het verheffen van je stem, onnodige straffen en een slechte behandeling kan volledig verdwijnen als je de volgende aanbevelingen overweegt.

Strenge moeder

Blijf kalm

Vermijd woedeaanvallen en wanhopige kreten als je boos wordt. Zonder het te beseffen eisen we dat onze kinderen de controle niet verliezen als we die zelf allang kwijt zijn. Luister met liefde naar wat ze willen zeggen en zoek vervolgens naar een manier om je punt uit te leggen met genegenheid.

Wees consistent met je acties

Ze leren niet van wat we zeggen dat goed of fout is, maar van waarnemen wat we doen. Het is belangrijk om consistent te zijn tussen wat we zeggen en wat we doen. Als je je kind vraagt ​​niet te schreeuwen, schreeuw zelf dan ook niet. Als je wilt dat ze meer lezen, zet dan de televisie uit en pak een interessant boek.

Probeer empathisch te zijn

Ga eens een seconde in hun schoenen staan. Probeer te begrijpen wat zij voelen (woede, schaamte, angst, verdriet of frustratie). Als je in staat bent om met hun gevoel in contact te komen, zul je in staat zijn om de situatie op een betere manier aan te pakken.

Probeer flexibel te zijn

Duizend keer ‘nee’ horen kan erg irriterend zijn. Wees niet zo hard voor hen en geef de ruimte om nieuwe dingen te doen. Gebruik geen zwakke argumenten zoals “Omdat ik het zeg”, dit soort argumenten laten je geloofwaardigheid verliezen.

En probeer natuurlijk geduldig te zijn

Geduld dat we hebben verloren door een gebrek aan begrip, vermoeidheid of ontmoediging. De moeilijke fasen zullen voorbijgaan. Profiteer van elk moment om dichter bij je kind te komen en verlies jezelf nooit in woede.

Het is de moeite waard om deze aanbevelingen uit te proberen die een beter mens van je maken. Vooral als ze ook kunnen helpen in het leven van je kind. Mama, papa, wanhoop niet en leef het leven stap voor stap naast deze engeltjes. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.