Zeven van de beste kinderverhalen aller tijden

Zeven van de beste kinderverhalen aller tijden
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 01 augustus, 2018

Kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden of verhalen te horen. Door de beste kinderverhalen te vertellen kunnen ze zich verschillende omstandigheden voorstellen en de wereld om hen heen beter begrijpen.

De beste kinderverhalen helpen kinderen om te rationaliseren wat ze tijdens hun leven ervaren. Ze vertellen ook over waarden en normen en geven hen informatie over hoe te handelen in veel verschillende situaties.

Het vertellen van kinderverhalen kan kinderen helpen hun verbeeldingskracht, hun moraal en hun waarden te ontwikkelen.

De grote kinderboekenschrijvers weten dit. Sommigen van hen hebben de beste kinderverhalen geschreven die ontelbare generaties hebben geschoold en die nooit uit de mode raken.

De beste kinderverhalen

Hier zijn 7 van de beste kinderverhalen die voor altijd voort zullen leven.

Het lelijke eendje

Dit klassieke verhaal is geschreven door Hans Christian Andersen. Dit prachtige verhaal beschrijft de tegenslagen van een eendje dat werd afgewezen door zijn leeftijdsgenoten, omdat ze hem lelijk vonden.

Toen hij opgroeide, besefte hij dat hij een zwaan was en daarom dachten de anderen dat hij lelijk was, alleen maar omdat hij anders was. Onder de zwanen werd hij als mooi beschouwd.

Dit verhaal is zeer leerzaam, omdat het op een eenvoudige en slimme manier kinderen leert hoe belangrijk het is om anderen te respecteren die anders zijn. Het verwijst ook naar de transformaties die zich gedurende het hele leven kunnen voordoen.

Moeder leest twee kinderen voor

De drie biggetjes

In dit verhaal worden de avonturen verteld van drie kleine biggetjes die erin slagen te ontsnappen aan een wolf. Ze proberen verschillende strategieën om een ​​schuilplaats te bouwen, waarvan er verschillende mislukken. Uiteindelijk vinden ze de oplossing en overwinnen ze de boze wolf.

De kern van dit verhaal is dat drie zwakke individuen geconfronteerd worden met een krachtiger en gewelddadiger persoon.

Het legt de nadruk op het vinden van redelijke oplossingen in een gevaarlijke situatie. Het laat zien dat het mogelijk is om confrontaties te vermijden en zelfs om een ​​dreiging te neutraliseren.

De gelukkige prins

Dit prachtige verhaal is van Oscar Wilde en hij beschrijft als geen ander de waarde van onthechting en solidariteit.

Dit verhaal gaat over een duur beeld dat gevoelig is voor het leed van anderen. Een zwaluw helpt het te ontdoen van wat het heeft, met het doel anderen te helpen. Als er niets meer te geven is, komt het beeld in de prullenbak terecht.

Het beste deel van dit verhaal is dat het een manier van leven toont waarin het geven van zichzelf aan anderen geluk brengt. Niet gehecht zijn aan fysieke objecten maakt het gemakkelijker om gelukkig te zijn zonder in de materiële wereld te leven.

Hans en Grietje

Hans en Grietje zijn een broer en zus wiens ouders hen verlaten vanwege armoede. Ze bedenken een plan om hun weg terug naar hun huis te vinden, maar het plan mislukt.

Ze raken verdwaald en komen vast te zitten bij een heks. De kinderen slagen erin om haar te slim af te zijn, te ontsnappen en vervolgens naar huis terug te keren, met genoeg rijkdommen om bij hun ouders te kunnen blijven.

In dit verhaal spelen de kinderen een zeer actieve rol. Ze zijn niet overgeleverd aan hun omstandigheden. Integendeel, hun acties helpen hen om hun situatie te veranderen.

Jongen met allemaal letters om zich heen

Pinokkio

Dit verhaal van de Italiaan Carlo Collodi belichaamt een van de grote fantasieën voor kinderen: een stuk speelgoed dat tot leven komt. Het vertelt het verhaal van een oude timmerman die een pop maakt.

Een fee brengt hem tot leven en verandert hem in een stout jongetje die ondeugend is en liegt. Stukje bij beetje moet Pinokkio echter leren een goede jongen te zijn, die eerlijk en gehoorzaam is.

Dit verhaal laat zien dat het leven een proces is waarin er altijd een kans is om ten goede te veranderen.

De nieuwe kleren van de keizer

Dit is weer een verhaal van Hans Christian Andersen dat de kracht van schaamte toont. In dit verhaal bedriegen een aantal oplichters een keizer, door hem te laten geloven dat ze een ​​outfit voor hem kunnen ontwerpen die niet door dwazen gezien kan worden.

Bang om dom te lijken, trekt de koning de kleren aan en loopt naakt de straat op. Veel van zijn onderdanen beweren de ‘kleren’ te kunnen zien, omdat ze bang zijn voor wat mensen over hen zullen zeggen, totdat een onschuldig kind de keizer vertelt dat hij naakt is.

Dit prachtige verhaal leert over hoeveel invloed een leugen uiteindelijk kan hebben. Zowel de keizer als zijn mensen zien wat anderen zeggen dat ze moeten zien.

Ze doen dat, omdat ze bang zijn om dom te lijken, terwijl hun angst en verlegenheid hen echt dwaas doen lijken.

Roodkapje

Dit is misschien wel het meest klassieke westerse kinderverhaal. Er zijn talloze versies van. Dit is het verhaal van een meisje dat wordt misleid door een wolf wanneer ze door het bos moet reizen.

Hoewel ze door de wolf wordt opgegeten, slaagt ze er toch in om als overwinnaar terug te komen dankzij de hulp van een vriendelijke houthakker.

De moraal van dit verhaal ligt voornamelijk in de nadruk die wordt gelegd op kinderen die hun ouders altijd gehoorzamen. Aan de andere kant spreekt het van bedrog dat door de slechten als een werktuig wordt gebruikt.

Ten slotte wijst het op het bestaan ​​van goede mensen die de schade terug kunnen draaien. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.