3 Voedingsmiddelen die kinderen helpen groeien

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die kinderen helpen groeien en voor een goede gezondheid zorgen. Blijf lezen om uit te vinden welke dat zijn.
3 Voedingsmiddelen die kinderen helpen groeien

Laatste update: 30 juli, 2022

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die kinderen helpen groeien en die regelmatig in hun dieet moeten worden opgenomen. We hebben het vooral over verse producten met een hoge voedingsdichtheid, die de overhand moeten hebben in een gevarieerde en evenwichtige voeding om er het beste uit te halen.

Alvorens te beginnen is het belangrijk op te merken dat het optimaliseren van de voeding in de eerste levensfasen een prioriteit is. Het helpt het lichaam namelijk goed te functioneren en de ontwikkeling van bepaalde ziekten in de toekomst voorkomt. Bovendien is de kindertijd de beste tijd om goede gewoonten aan te leren die door de jaren heen zullen blijven bestaan.

Ken de beste voedingsmiddelen die kinderen helpen groeien

Hier laten we je 3 van de beste voedingsmiddelen zien die kinderen helpen groeien. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de voeding geen van de essentiële voedingsstoffen mist die ze bieden. Anders kan de goede werking van het organisme van je kleintje in gevaar komen. Let op!

1. Kalfsvlees

Kalfsvlees is een van de beste bronnen van eiwitten die in het dieet van je kinderen kunnen worden opgenomen. Deze voedingsstoffen zijn bepalend voor het bereiken van de groei van het lichaam en een goede gezondheid van de spieren. Ook maken ze het verschil wat sportherstel betreft, want ze zijn belast met het herstel van de schade die in de weefsels ontstaat na fysieke activiteit.

In feite hebben kinderen een hogere eiwitinname nodig in hun dieet dan volwassenen, omdat ze midden in de groei zitten. Volgens onderzoek gepubliceerd in de Annalen van Voeding & Metabolisme (Engelse link), hebben kleine kinderen minstens 1 gram eiwit per kilogram gewicht per dag nodig. En wanneer ze veel lichaamsbeweging hebben, moet de dosis verhoogd worden tot minstens 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht.

Verdwenen is de mythe dat eiwitrijke diëten de nier- of leverfunctie negatief kunnen beïnvloeden. Ook de theorie dat deze benaderingen op middellange termijn botproblemen veroorzaken, door een verhoogde renale eliminatie van calcium, is achterhaald.

Voedingsmiddelen die kinderen helpen groeien
Rood vlees is een bron van eiwitten, ijzer en vitamine B12. Naast andere essentiële voedingsstoffen.

2. Rijst

Complexe koolhydraten zijn ook nodig in het dieet van het kind om kinderen te helpen groeien. Ze worden afgebroken tot glucose, een van de elementen die de anabole paden van het lichaam activeren. Daaronder is de mTOR route, die nauw verbonden is met de groeiprocessen van spierweefsel, volgens een studie gepubliceerd in Cell (Engelse link).

Leucine (essentieel aminozuur) vervult ook deze functie, dus we weten dat eiwitten en koolhydraten in het lichaam samenwerken om de ontwikkeling te bevorderen.

Het is echter van essentieel belang dat de meeste koolhydraten in de voeding van de complexe soort zijn, omdat ze langzamer worden opgenomen en minder invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Anders kunnen veranderingen in de goede werking van de stofwisseling optreden.

Three types of rice.
Rijst is een bron van complexe koolhydraten en vezels, vooral de volkoren of yamani varianten.

3. Zalm

Niet alleen eiwitten en koolhydraten zijn belangrijk voor de goede groei van kinderen. Dat zijn ook de vetzuren van de omega-3 serie.

Allereerst helpen vetten de afbraak van spiereiwitten te voorkomen, waardoor de functie van dit weefsel achteruit gaat. Ze hebben ook een ontstekingsremmend effect en voorkomen het ontstaan van veel complexe ziekten.

Vetzuren zijn ook van cruciaal belang voor de ontwikkeling en goede werking van het centrale zenuwstelsel bij kinderen.

In de voeding van veel kinderen is echter een tekort aan deze voedingsstoffen. Omega 3-vetzuren komen vooral voor in vette vis. Daarom kun je deze voedingsmiddelen het beste minstens een paar keer per week eten, om in de essentiële behoeften van het lichaam te voorzien.

Zalm is erg gezond
Zalm is een uitstekende bron van omega-3 vetzuren en eiwitten met een hoge biologische waarde.

Neem in het dieet voedingsmiddelen op die kinderen helpen groeien

Zoals je gezien hebt, zijn er verschillende voedingsmiddelen die kinderen helpen goed te groeien, dus is het van essentieel belang dat ze regelmatig in het dieet voorkomen. Ze zijn allemaal een bron van essentiële voedingsstoffen en dragen bij tot het behoud van een optimale gezondheidstoestand, die het ontstaan van chronische en complexe ziekten gedurende het hele leven voorkomt.

Tot slot is het van essentieel belang te benadrukken dat er, naast voeding, een reeks gezonde gewoonten moet worden aangehouden. Het is belangrijk om vanaf de eerste levensjaren regelmatige lichaamsbeweging aan te moedigen, goed te hydrateren met water, en elke dag een goede slaaphygiëne te handhaven. Wellicht ook interessant voor jou

Wanneer stoppen kinderen met groeien en ontwikkelen?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wanneer stoppen kinderen met groeien en ontwikkelen?

Meerdere factoren beïnvloeden hoe kinderen zich ontwikkelen en wanneer ze stoppen met groeien. Lees dus snel verder over dit onderwerp.  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Saxton, R. A., & Sabatini, D. M. (2017). mTOR Signaling in Growth, Metabolism, and Disease. Cell168(6), 960–976. https://doi.org/10.1016/j.cell.2017.02.004

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.