De 3 voordelen van koolhydraten voor kinderen

Koolhydraten voor kinderen leveren een reeks voordelen op die de moeite waard zijn om te kennen. Blijf lezen om te ontdekken waarom je ze in hun dieet moet opnemen.
De 3 voordelen van koolhydraten voor kinderen

Laatste update: 16 juni, 2022

Koolhydraten voor kinderen bieden een aantal gezondheidsvoordelen die de moeite waard zijn om te kennen. Deze voedingsstoffen moeten deel uitmaken van de dagelijkse voeding om een goede gezondheid te behouden. Maar ze zijn niet allemaal even belangrijk. Als algemene regel is het altijd aan te raden voorrang te geven aan complexe koolhydraten, omdat die de bloedsuikerspiegel in mindere mate beïnvloeden.

Alvorens te beginnen moeten we opmerken dat veel van de koolhydraatrijke voedingsmiddelen die in de supermarkt worden aangeboden een te hoge graad van verfijning hebben. Een voorbeeld hiervan zijn kindergranen, omdat ze weinig vezels en veel suiker bevatten. Dit kan een negatief effect hebben op de stofwisseling van het kind, vooral bij sedentaire omstandigheden.

Voordelen van koolhydraten voor kinderen

Hier zijn de belangrijkste voordelen van koolhydraten voor kinderen. Het is de moeite waard te vermelden dat het geen goed idee is deze voedingsstoffen in de voeding van kleintjes te onderdrukken, ondanks de slechte reputatie die ze tegenwoordig hebben.

De 3 voordelen van koolhydraten voor kinderen
De groei van kinderen vereist een volledige, gevarieerde en evenwichtige voeding. Koolhydraten zijn essentiële voedingsstoffen die niet mogen ontbreken in de voeding van kleintjes. Natuurlijk moeten complexe koolhydraten de voorkeur krijgen boven geraffineerde koolhydraten.

1. Ze stimuleren de groei

Koolhydraten (meer bepaald glucose) zijn voedingsstoffen die in staat zijn (Engelse link) een van de meest anabole routes van het menselijk metabolisme, de mTor route, te activeren. Dit mechanisme is van cruciaal belang om de groei van weefsels te verzekeren, wat in de kindertijd heel belangrijk is. Daarom kan een onvoldoende inname van koolhydraten door kinderen op middellange termijn een negatief effect hebben op hun gezondheid.

Naast een voldoende inname van koolhydraten is het echter ook belangrijk de behoeften aan de andere essentiële voedingsstoffen te dekken om een adequate groei te garanderen. Een tekort aan andere elementen, zoals vitaminen, kan andere structurele problemen veroorzaken, zoals bij rachitis het geval is.

2. Ze zorgen voor een goede energetische toestand

De belangrijkste functie van koolhydraten is te dienen als energiesubstraat voor activiteiten met een hoge intensiteit. Daarom wordt hun consumptie vóór de inspanning aanbevolen om betere prestaties te bereiken. Het aanhouden van een tekort aan koolhydraten kan namelijk het begin van vermoeidheid bespoedigen en de prestaties beperken.

Maar daarnaast dragen suikers bij tot een goed herstel na de inspanning door de aanmaak te stimuleren van glycogeenvoorraden, die de glucosereserves van het lichaam zijn. Om dit proces te maximaliseren, blijkt (Engelse link) het gunstig te zijn deze voedingsstoffen samen met een aanzienlijke dosis eiwitten met hoge biologische waarde te consumeren. Dit vermijdt ook het risico van verder letsel.

3. Ze kunnen bijdragen tot de intestinale transit

Complexe koolhydraten gaan meestal vergezeld van vezels, die verschillende gezondheidsvoordelen bieden:

  1. Ze worden niet verteerd in de darm en vergroten het volume van de ontlastingsbolus, versnellen de transit en voorkomen constipatie.
  2. Ze garanderen het voortbestaan van de ‘goede’ bacteriën in het spijsverteringskanaal die de microbiota vormen.
  3. Deze koolhydraten vertragen de opname van koolhydraten en dit vermindert het risico op hoge bloedglucosewaarden.

Opgemerkt moet worden dat we het hier hebben over complexe koolhydraten, zoals die in volle granen, noten, haver, of yamani rijst. Geraffineerde suikers in gebak of zoetigheid bieden deze gunstige effecten dus niet.

Wanneer koolhydraatarme diëten overwogen worden, wordt meestal ook de inname van vezels beperkt. Elke dag moet gezorgd worden voor een minimum inname van 25 gram, wat bij kleine kinderen moeilijk te bereiken is. Wanneer de voeding de hoeveelheid eenvoudige suikers overschrijdt, nemen op hun beurt de darmfermentatie en de droogheid van de ontlasting toe. In beide contexten vertraagt de darmtransit en werkt constipatie, chronische buikpijn en winderigheid in de hand.

Een kind met buikpijn
Overmatige consumptie van geraffineerde suikers kan bij kinderen steeds terugkerende buikpijn veroorzaken. Regelmatige consumptie van complexe suikers kan echter de inname van de aanbevolen dosis vezels bevorderen.

Ken de voordelen van koolhydraten voor kinderen

Zoals je gezien hebt, zijn koolhydraten essentiële voedingsstoffen voor de gezondheid op elke leeftijd. Ze moeten regelmatig in de voeding aanwezig zijn en in evenwicht met andere elementen om het lichaam optimaal te laten functioneren.

Een tekort aan glucose kan leiden tot mindere prestaties of grotere vermoeidheid. Complexe suikers (uit groenten, peulvruchten, en volle granen) moeten echter altijd de voorkeur krijgen boven geraffineerde of ultraverwerkte suikers.

Tot slot moeten we opmerken dat het belangrijk is om bij kinderen te zorgen voor regelmatige lichaamsbeweging, waarbij voorrang gegeven wordt aan krachttraining. Op die manier worden suikers als voornaamste energiesubstraat gebruikt, wordt vetomzetting en -ophoping vermeden. Zo helpe je verschillende negatieve metabolische gevolgen te voorkomen. Wellicht ook interessant voor jou

Rijst: een ideaal voedingsmiddel voor kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Rijst: een ideaal voedingsmiddel voor kinderen

Rijst is voedzaam, gemakkelijk te kauwen, licht verteerbaar, en kinderen zijn er dol op. Daarom is het ideale voeding voor kinderen.  • Mao, Z., & Zhang, W. (2018). Role of mTOR in Glucose and Lipid Metabolism. International journal of molecular sciences19(7), 2043. https://doi.org/10.3390/ijms19072043
  • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.