2 Vezelrijke recepten om constipatie bij je kinderen te voorkomen

Met deze vezelrijke recepten zal het mogelijk zijn de werking van het spijsverteringskanaal te verbeteren om doorvoerproblemen te voorkomen.
2 Vezelrijke recepten om constipatie bij je kinderen te voorkomen

Laatste update: 03 mei, 2022

Met vezelrijke recepten kun je de darmtransit van je kleintjes verbeteren, en zo steeds terugkerende en vervelende problemen zoals constipatie voorkomen. Bovendien is deze voedingsstof in staat de groei van de bacteriën die het spijsverteringskanaal bewonen te stimuleren, wat als zeer gunstig voor de gezondheid in het algemeen wordt beschouwd.

Alvorens te beginnen is het van essentieel belang te benadrukken dat een gezond regime er een is die je in staat stelt te voldoen aan de energie- en stofwisselingsbehoeften van elke dag. Daarom is het heel belangrijk dat er geen voedingstekorten zijn, vooral in het groeistadium. Anders kan de goede werking van het lichaam namelijk in gevaar komen en de kans om ziek te worden toenemen.

We gaan je een paar voorbeelden geven, zodat je meer vezels in het dieet van je kinderen kunt introduceren. Zullen we beginnen?

1. Volkoren bananenbrood met walnoten

Volkoren bananenbrood is een heerlijk voedingsmiddel. Het slaagt er niet alleen in vezels in voldoende hoeveelheid te leveren, maar ook andere belangrijke elementen voor de stofwisseling, zoals vetzuren uit de omega 3 reeks. Van deze lipiden is aangetoond (Engelse link) dat ze bijdragen tot het voorkomen van ontstekingsziekten, dus moet voor de regelmatige consumptie ervan gezorgd worden.

Voor het maken van dit brood zijn de volgende ingrediënten nodig:

 • 3/4 kopjes maïsmeel
 • 1 kop volkorenmeel
 • 2/3 kopjes bruine suiker
 • 3 bananen
 • 3 eetlepels boter
 • 1 1/4 kopjes walnoten
 • 1/4 kop rozijnen
 • 1 ei
 • 1 theelepel zuiveringszout
 • Zout

Allereerst moet je de bananen fijnhakken en in een pan met boter koken tot ze uit elkaar vallen. Je kunt het resultaat daarna door een zeef halen om overtollig vet te verwijderen.

Meng tegelijk het meel, de gist, de suiker en het zout in een kom. Daarna hak je de noten fijn en doe je deze samen met de druiven in de kom.

Als het bananenmengsel koud is, wordt het ook in de kom gedaan en wordt later het ei toegevoegd. Dit resultaat wordt met de handen gekneed, waarbij getracht wordt een homogene textuur te krijgen.

Nu is de tijd gekomen om te bakken. Vet daartoe een bakvorm in met boter en bloem en giet er het brooddeeg in. Bovenop kun je nog wat stukjes walnoot schikken. Zet je bereiding dan in de oven en laat 40 minuten bakken op 175 graden, tot het oppervlakkig goudkleurig is. Laat tot slot afkoelen, snijd aan en geniet.

2 Vezelrijke recepten om constipatie bij je kinderen te voorkomen zoals bananenbrood

2. Vezelrijke recepten: havermout met appel of banaan

Havermout is een van de meest hoogwaardige graansoorten die in het dieet kunnen worden opgenomen. Het bevat een soort oplosbare vezels, beta-glucanen, die echt heilzaam zijn voor het lichaam. Het dient als energiesubstraat voor de bacteriën die de darm bewonen, wat een positief effect heeft op de microbiota. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd is in The Journal of Nutritional Biochemistry.

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 kop havervlokken
 • 2 kopjes water
 • Suiker (optioneel)
 • Een in stukjes gesneden appel of een geprakte banaan

Doe allereerst de havermout in een kom en was dit met koud water. Op deze manier worden onzuiverheden verwijderd. Je kunt het zelfs een nacht laten weken om het gehalte aan antinutriënten te verminderen. Na deze tijd doe je water in een steelpan om te verwarmen. Je kunt ook melk of een plantaardige drank gebruiken.

Als de vloeistof erg heet is, voeg je de uitgelekte haver toe en begin je te roeren. Het koken moet op matig vuur gebeuren tot het mengsel dikker wordt. Op dit punt kun je een beetje suiker of zelfs in blokjes gesneden appel of gepureerde banaan toevoegen om het zoet te maken. Laat het tot slot afkoelen, en geniet ervan!

Havermout mag niet ontbreken in het dieet van kinderen

Bereid vezelrijke recepten om constipatie te voorkomen

Met de vezelrijke recepten die we je getoond hebben, kun je de darmtransit van je kleintjes verbeteren om constipatie en andere daarmee gepaard gaande problemen van het spijsverteringskanaal te helpen voorkomen. Deze stof is ook de sleutel tot het voorkomen van de ontwikkeling van metabole veranderingen die de lichaamssamenstelling kunnen conditioneren.

Houd er tot slot rekening mee dat de aanwezigheid van groenten in de voeding van essentieel belang is. De meeste van deze voedingsmiddelen leveren namelijk een grote hoeveelheid vezels, naast andere voedingsstoffen die helpen een toestand van evenwicht in het inwendige milieu te handhaven.

Het is belangrijk voor afwisseling te zorgen om tekorten te voorkomen, vooral in de kindertijd. Wellicht ook interessant voor jou

Baby’s met verstopping: ontdek deze vruchtenpurees
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Baby’s met verstopping: ontdek deze vruchtenpurees

Vandaag laten we je zien welke de beste vruchtenpurees zijn voor baby's met verstopping, met de bedoeling deze kwaal te verminderen. • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001
 • Jayachandran, M., Chen, J., Chung, S., & Xu, B. (2018). A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. The Journal of nutritional biochemistry61, 101–110. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.06.010