4 Tips om voor de microbiota van je kinderen te zorgen

Zorgen voor de microbiota van kinderen is gemakkelijk als een reeks eenvoudige en praktische tips wordt toegepast. Blijf lezen!
4 Tips om voor de microbiota van je kinderen te zorgen

Laatste update: 07 mei, 2022

De zorg voor de microbiota van je kinderen is de sleutel tot het behoud van een goede darmgezondheid. Dit is namelijk een groep van ‘goede’ bacteriën die het spijsverteringskanaal bewonen en de werking ervan conditioneren. Als ze niet onderhouden worden, overwoekeren andere populaties schadelijke bacteriën en ontwikkelen zich onaangename symptomen of complexere ziekten.

We moeten opmerken dat het daarom belangrijk is om vanaf de vroegste levensfasen aandacht aan de microbiota van je kinderen te besteden. Borstvoeding alleen heeft een positieve invloed op de samenstelling van de darmflora van de baby. Daarom moet zoveel mogelijk borstvoeding aangeboden worden, ten minste tijdens het eerste levensjaar.

Tips om voor de microbiota van je kinderen te zorgen

Hier zijn de belangrijkste tips om de microbiota van je kind op een efficiënte manier te verzorgen. Als je kind echter last heeft van darmklachten, kun je het beste een specialist raadplegen om de bron van het probleem aan te pakken.

1. Introduceer yoghurt in hun dieet

Yoghurt is, samen met andere gefermenteerde zuivelproducten, een voedingsmiddel met een hoge voedingsdichtheid dat in het dagelijkse dieet zou moeten voorkomen.

Dit voedingsmiddel heeft bewezen (Engelse link) verschillende gezondheidsvoordelen op te kunnen wekken, waarvan sommige te maken hebben met zijn voortreffelijke toevoer van eiwitten met een hoge biologische waarde en calcium. Maar ook omdat het gunstige probiotische bacteriën bevat die selectief het spijsverteringskanaal koloniseren.

Natuurlijke yoghurts zijn een uitstekende bron van probiotica

2. Vergeet de vezels niet

Een ander belangrijk aspect om een goede microbiota te bereiken is de vezelinname te verhogen. Er is een deel ervan, bekend als oplosbare vezel, dat opvalt als een energiek substraat voor de bacteriën die in de darm leven. Dit blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link).

In feite bevelen deskundigen een totale inname van ongeveer 25 gram vezels per dag aan om een goede spijsverteringsgezondheid te behouden. Het slechte nieuws is dat de meeste diëten niet aan die eis voldoen. Regelmatig appels en haver consumeren helpt al een heel eind.

3. Pas op voor transvetten

De kwaliteit van vetten in voedingsmiddelen kan de samenstelling van de microbiota beïnvloeden. Als algemene regel kun je het beste voorrang geven aan vetten van het cis-type, die in verse voedingsmiddelen aanwezig zijn. Deze kunnen de ontsteking in de inwendige omgeving onder controle houden, wat in de loop der jaren het ontstaan van chronische en complexe ziekten voorkomt.

Maar naast het bovenstaande is het ook belangrijk de inname van transvetzuren te beperken , die vooral in ultra-verwerkte of industriële voedingsmiddelen in overvloed voorkomen. Deze ontstaan door lipiden aan hoge temperaturen bloot te stellen, vooral die van lage kwaliteit, zoals palmolie.

4. Help ze 8 uur per dag te slapen

Er bestaat nauwelijks twijfel over de bidirectionele verbinding tussen de darm en de hersenen. Want wat in het ene orgaan gebeurt beïnvloedt het andere op beslissende wijze. Daarom is het van groot belang voldoende te slapen en stressniveaus onder controle te houden om ongunstige veranderingen in de darmmicrobiota te voorkomen.

Sommige therapieën, zoals meditatie of zelfs het vermijden van het gebruik van mobiele telefoons voor het slapengaan, kunnen ook een verschil maken.

Ook de mogelijkheid om een melatonine supplement in het dieet op te nemen is het vermelden waard. Dit is niet altijd aan te raden voor jonge kinderen, maar artsen kunnen het aanraden voor kinderen ouder dan 5 jaar. Er zijn bepaalde producten in de apotheek die de kwaliteit van de rust zonder bijwerkingen kunnen helpen verbeteren. Je moet echter wel de goedkeuring van je arts hebben voor je ze koopt.

Goed slapen helpt om voor de microbiota van je kinderen te zorgen

Pas deze tips toe om voor de microbiota van je kinderen te zorgen

Zoals je gezien hebt, zijn de tips die je kunt toepassen om voor de microbiota van je kinderen te zorgen eenvoudig. Zo kun je de kans op het ontstaan van darmziekten op middellange termijn verminderen. Bijvoorbeeld zwaarlijvigheid, diabetes, allergieën, of intoleranties voor bepaalde voedingsstoffen of voedingsmiddelen. Dit alles zal een positieve invloed hebben op hun welzijn.

Bedenk tot slot dat er altijd de mogelijkheid is om een probiotisch of prebiotisch supplement in het dieet te introduceren. Je moet echter eerst met een specialist overleggen om de meest geschikte optie te kiezen. Wellicht ook interessant voor jou

Tips om je kinderen te leren gezonde voeding te eten
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Tips om je kinderen te leren gezonde voeding te eten

Je kinderen aan gezonde voeding krijgen hoeft geen dagelijks gevecht te zijn. Ontdek enkele tips hoe je dit aan kunt pakken.  • Kok, C. R., & Hutkins, R. (2018). Yogurt and other fermented foods as sources of health-promoting bacteria. Nutrition reviews76(Suppl 1), 4–15. Disponible en: https://doi.org/10.1093/nutrit/nuy056
  • Cronin, P., Joyce, S. A., O’Toole, P. W., & O’Connor, E. M. (2021). Dietary Fibre Modulates the Gut Microbiota. Nutrients13(5), 1655. Disponible en: https://doi.org/10.3390/nu13051655

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.